Palm Springs: de favoriete verblijfplaats van de sterren

Gepubliceerd op 11 april 2018 door Sebastiaan Bedaux en Laure Vandendaele Foto’s: Sebastiaan Bedaux
Palm Springs: de favoriete verblijfplaats van de sterren

De festivalweide van Coachella mag dan door beroemdheden overspoeld worden, op de camping naast het festivalterrein kom je heel wat minder bekende koppen tegen. Waar verblijven de sterren en hun entourage dan tijdens hun capriolen in de woestijn dan wél? In Palm Springs, dé hipster-hotspot in de woestijn.

Wie denkt dat Palm Springs dat plaatsje in de woestijn is waar enkel oude van dagen het naar hun zin hebben, heeft het bij het verkeerde eind. In de eerste helft van de vorige eeuw was Palm Springs de luxueuze schuilplaats en altijd zonnige speeltuin van de Hollywoodsterren. Na een broodnodige opfrissing de laatste jaren is de woestijnstad nu ‘cooler’ dan ooit tevoren. Anno 2018 is Palm Springs het Californische mekka voor architectuur- en designliefhebbers, hotelhipsters en natuuraanbidders.

Waar moet je zijn?

ACE HOTEL & SWIM CLUB

palm spring coachella ace hotel swim club
credit: D.L. Thompson

Hier in de woestijn vind je de grootste concentratie aan mid-century architectuur wereldwijd. En laat het Ace Hotel & Swim Club nu net haar intrek hebben gevonden in zo’n mid-century motel in het zuiden van Palm Springs. Het geheel is een plaatje: een staaltje ‘desert modernism’ versierd met plaatselijke flora tegen een achtergrond van ruige bergwanden. De setting is met andere woorden Perfect Palm Springs.

palm springs ace hotel swim club, coachella
foto: Sebastiaan Bedaux

Het resort telt 173 kamers, allemaal ingericht met vintage meubels en gerecycleerde materialen. Uiteraard kan een zwembad in Palm Springs niet ontbreken. Vooral tijdens de weekends is het hier groot feest in de Swim Club (net als aan heel wat andere zwembaden in Palm Springs). Aan het tweede zwembad is het altijd iets rustiger en ideaal voor wie even aan de drank en muziek in de Swim Club wil ontsnappen. Voor een nog beter gevoel biedt het Ace ook een Feel Good Spa aan.

Eten kan in het Ace Hotel & Swim Club in een omgebouwd Denny’s-restaurant. King’s Highway is een retro resto dat wereldkeuken serveert (en ’s morgens een fantastische ontbijtplek is). Wie liever Mexicaans eet en op zoek is naar bijbehorende cocktails, kan terecht in de Amigo Room. Elke avond is hier wel iets te doen: bingo, karaoke, live muziek, dj’s, …

klik hier voor meer info

1/

INSTA HOTSPOT: The Shops at 1345

palm springs the sopts 1345
Instagram @theshopssat1345

In de jaren 50 vond je op dit adres een vastgoedkantoor, vandaag huisvest The Shops at 1345 verschillende designwinkels. Het oorspronkelijk witte gebouw kreeg een lik roze verf en de meest Instagramwaardige spot van Palm Springs werd een feit. Geen ootd die niet tot zijn recht komt op een backdrop van roze bakstenen, glooiende bergkammen, een staalblauwe hemel en palmbomen.

2/

The Arrive

palm springs the arrive coachella

Palm Springs heeft de laatste jaren een flinke metamorfose ondergaan. Downtown is misschien nog een tikkeltje ‘tacky’, maar het bruist er wel van de activiteit, net als in de rest van de stad. Als je Palm Springs binnenrijdt, zie je meteen  Arrive, een type Ace Hotel voor reizigers met een iets hoger budget. Negen moderne gebouwen met daken in de mid-centurystijl, die de stad zo typeert. Die stijl vind je downtown ook terug in het nieuwe Architecture and Design Center, Edward Harris Pavilion, dat eind 2014 geopend is en deel uitmaakt van het Palm Springs Art Museum.

3/

The Saguaro

palm springs the saguaro travel

Na de invasie van de vroege Hollywoodsterren en entertainers – Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., George Hamilton, Bing Crosby, Kirk Douglas, Cary Grant, … – brak in Palm Springs het lange tijdperk van de oude, rijke, golfverslaafde man aan die het stoffige woestijnstadje vooral in het weekend onveilig maakte. De senioren lopen er in de 21ste eeuw nog steeds rond, maar van vrijdagavond tot zondagmiddag wordt de woestijnstad overspoeld door op feest beluste jeugd. En dat feest wordt bijvoorbeeld geserveerd aan het zwembad van het ook al recente Hard Rock Hotel, waar je in het weekend haast letterlijk over de koppen kunt lopen. Ook het kleurrijke The Saguaro en het Ace Hotel & Swim Club organiseren des weekends legendarische pool party’s. “Palm Springs gets crazy on weekends”, vertelt de barman van het Hard Rock Hotel. En het feestseizoen duurt lang: al in februari gaat het kwik richting 25 graden, met in juli en augustus gemiddelde maximumtemperaturen die rond de 40 graden schommelen. Een mooi zwembad en een verfrissende cocktail lijken dan plots geen overbodige luxe meer.

foto: Sebastiaan Bedaux
foto: Sebastiaan Bedaux

4/

Skylark Hotel

palm spring skylark hotel coachella
foto: Sebastiaan Bedaux

Desert Modernism. Het klinkt niet alleen als de coolste stroming in de architectuur ooit. Het is het ook. En Palm Springs, de oase van stijl en opwinding in de Californische woestijn, is dé hoofdstad van het desert modernism. Om daar als toerist optimaal van te profiteren, spendeer je best de nacht in zo’n staaltje architectuur.

palm springs skylark hotel vakantie coachella
foto: Sebastiaan Bedaux

5/

The Willows

palm springs the willows coachella
foto: Sebastiaan Bedaux

Een ontbijt in alle rust en sereniteit vind je bij The Willows, een voormalige villa in Spaans koloniale stijl die werd omgebouwd tot luxehotel. Op de heuvel boven de villa kan je na de maaltijd heerlijk neerploffen op een klein bankje. Het bankje van niemand minder dan Albert Einstein. Die was goed bevriend met de vroegere eigenaar en kwam regelmatig naar Palm Springs om van de zon en het uitzicht te genieten. Overduidelijk een genie, die Einstein. Het uitzicht is inderdaad onwaarschijnlijk mooi, met links downtown Palm Springs, in de verte voor me de Indian Canyons en rechts Mount San Jacinto.

6/

Must see: modernistisch tankstation

coachella palm springs visitors centre
Foto: Sebastiaan Bedaux

Je hoeft niet veel van architectuur te weten om het mid-century modernisme als stroming onmiddellijk te herkennen in Palm Springs. Een bezoekje aan het Palm Springs Visitors Centre in het noorden van de stad – en dus op de invalsweg voor citytrippers die uit Los Angeles komen – zet meteen de toon. Deze toeristische dienst is ondergebracht in het voormalige Tramway Gas Station, een tankstation met een opvallend dak ontworpen door Robson Chambers en Albert Frey in 1965. “Palm Springs heeft de hoogste concentratie van mid-century modernistische gebouwen in heel de wereld”, vertelt een enthousiaste kantoormedewerker. “Strakke lijnen, veel glas, innovatieve materialen, veel buitenruimte, dat typeert deze stijl. Vergeet zeker geen bezoekje te brengen aan ons gemeentehuis, het Kaufmann Desert House en het Frey House. Eigenlijk kun je haast iedere straat inrijden om een goed voorbeeld van ‘Desert Modernism’ tegen te komen. Als je een echte fan bent van deze stijl, kan ik je trouwens onze Modernism Week, elk jaar in februari, warm aanbevelen.” De drie voorbeelden van de man zijn nog maar het tipje van de ijsberg. Wie meer wil, kan naar het Cree House (Albert Frey), het Edris House (E. Stewart Williams), het Palevsky Residence (Craig Elwood), het Tramway Valley Station (Frey & Chambers), het Elrod House (John Lautner) en boekt een kamer in het modernistische Del Marcos Hotel, in de Orbit In, in de Skylark of uiteraard in het Ace Hotel & Swim Club. Dit tien jaar oude Ace-filiaal speelt als ultieme ‘hipster hang-out’ trouwens een belangrijke rol in de heropleving van Palm Springs.

7/

Hike hotspots

palm springs coachella valley preserve

Ook liefhebbers van de natuur komen in de verrassende woenstijnomgeving aan hun trekken. Breng zeker een zoek aan het aan Palm Springs grenzende natuurpark Indian Canyons dat met haar honderden palmbomen en waterpartijen een ware oase is. Het park wordt nog steeds gerund door Cahuilla indianen wiens voorouders hier al eeuwen geleden genoeg water, planten en dieren vonden om er comfortabel te overleven in de Coachellavallei. Overblijfselen van hun huizen, dammen, irrigatiemethodes, greppels en kunst vallen hier nog altijd te bewonderen. In vergelijking met dit natuurgebied valt het Joshua Tree National Park, op zo’n 45 minuten rijden van Palm Springs, haast een maanlandschap te noemen, enkel bevolkt door rotsachtige heuvels, tuimelkruid en … Joshua trees. Toch is de uitstap naar dit immense nationaalpark meer dan de moeite waard. De grillig gevormde Joshua tree is een van de meest karakteristieke planten (geen bomen dus) in de Mohavewoestijn. De grootste exemplaren zijn ongeveer 12 meter hoog en naar schatting 900 jaar oud. Bovendien zijn ze extreem fotogeniek.

palm springs joshua tree national park