Ja, homeopathie is een doeltreffende geneeswijze voor iedereen

Geüpdatet op 20 februari 2018 door ELLE Partner
Ja, homeopathie is een doeltreffende geneeswijze voor iedereen

Allergie, stress, misselijkheid, … Bijna één op twee Belgen neemt er tegenwoordig homeopathische geneesmiddelen tegen!

De opmars van de natuurlijke geneesmiddelen gaat onverminderd door.

Een studie (1) wijst uit dat steeds meer mensen voor homeopathie te vinden zijn. Zo stelt men vast dat 48% van de ondervraagde gezinnen homeopathische geneesmiddelen gebruikt. Het gaat dan om zowel kinderen (29%) als volwassenen (45%). En vergeet de huisdieren niet, want hun aandeel hierin bedraagt maar liefst 20%.

Milieuvriendelijk

Alles wat met natuur en milieu te maken heeft, zit tegenwoordig in de lift! Ook onze gezondheid ontsnapt niet aan die trend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat natuurlijke geneesmiddelen, lange tijd vergeten, nu aan een opmars bezig zijn. De behandelingen onderscheiden zich wel degelijk van hun allopathische tegenhangers door hun redelijke en gematigde aanpak. Twee geruststellende kenmerken voor al wie, net als consumenten die voor een andere voeding kiezen, heeft besloten om zich anders te verzorgen.
“Patiënten zijn in toenemende mate bezorgd over de bijwerkingen van allopathische geneesmiddelen”, zoals dokter Antoine Demonceaux uitlegt in zijn boek ‘La santé autrement’.Homeopathie wordt nu erkend als een geneeswijze zonder bijwerkingen, niet belastend voor het milieu, zuinig én vooral, met een bewezen werkzaamheid”. We stellen homeopathie dus hoegenaamd niet gelijk met alternatieve geneesmiddelen of placebo’s! Het is 'een op zich staande therapeutische strategie, net als allopathie, acupunctuur of osteopathie', aldus Antoine Demonceaux.

“Het belangrijkste principe van de homeopathie is dat van de gelijksoortigheid: we proberen het organisme van een zieke te doen reageren met een geneesmiddel (op basis van plantaardige, dierlijke of minerale bestanddelen) dat bij een gezond iemand allicht symptomen zou uitlokken die lijken op deze van de te behandelen ziekte”.

Je moet met andere woorden het kwaad met het kwaad bestrijden, maar in kleine hoeveelheden!

Homeopathie is een preventieve en curatieve vorm van geneeskunde die tal van aandoeningen doeltreffend kan behandelen: van kinderziekten tot ouderdomskwalen. Maar ook zwangerschap-en bevallingsproblemen of stress kunnen hiermee behandeld worden. “Het heeft geen zin om homeopathie en allopathie tegen elkaar uit te spelen in een uitzichtloze strijd. We moeten beginnen nadenken over hoe ze elkaar kunnen aanvullen en verrijken”, benadrukt dokter Antoine Demonceau.

Leer elke maand bij over homeopathie in ons maandelijks gezondheidsartikel.

(1) IPSOS-studie 'De Belgen en homeopathie' in opdracht van Laboratoires Boiron, uitgevoerd in mei 2011 in België, aan de hand van een representatief staal van 1000 mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder.