ELLE op de boekenbeurs

Geüpdatet op 1 februari 2018 door ELLE België
ELLE op de boekenbeurs

Boekenbeurs2015

Nog tot 11 november is het weer Boekenbeurs in Antwerp Expo! ELLE ging schrijvers spotten op de feestelijke openingsavond en kreeg er zomaar boekentips bij.

De vooropening van de Boekenbeurs – dat betekent: blije gezichten en stapels boeken, gratis cocktails en gelegenheid tot schmoozen met schrijvers.

Lara Taveirne
Lara Taveirne

Dé ster van de Boekenbeurs 2015 is zonder twijfel Lara Taveirne. Op de openingsavond kreeg ze de Debuutprijs (ruim 6000 euro) voor De kinderen van Calais, haar dramatische eersteling over twee jeugdvriendinnen. Opvolger Hotel zonder sterren verscheen net op tijd voor de beurs.

Kris Van Steenberge
Kris Van Steenberge

Kris Van Steenberge, die in 2014 de Debuutprijs wegkaapte, is bezig aan een literaire blitzcarrière. Woesten, zijn vertelling over de Eerste Wereldoorlog, zit intussen aan z’n twaalfde druk.

Veerle Dobbelaere
Veerle Dobbelaere

Actrice Veerle Dobbelaere poseert trots met haar boek Te Gast Bij Florina. In dit inspiratieboek vol leuke foto’s deelt Veerle – Florina is haar tweede naam en alter ego – recepten, decoratietips en verhalen uit haar gezin: “Het is een boek voor mensen met weinig tijd die graag gasten ontvangen en het thuis gezellig maken.”

Nele Reymen en Valerie Eyckmans
Valerie Eyckmans Nele Reymen

Schrijfsters (en ex-Flair columniste) Nele Reymen en Valerie Eyckmans werden vriendinnen dankzij Facebook. Nele heeft net haar derde roman uit, Verloren Brood – over ‘het leven dat voortdendert, lang nadat het plezier eraf is’. Leuke scoop: Nele en Valerie werken aan een literaire roadshow, die in het voorjaar van 2016 door Vlaanderen trekt.

Jan Verheyen
Jan Verheyen en Lien Willaert

Jan Verheyen geniet van goed geschreven romans over de zelfkant van de maatschappij, zoals die van Marnix Peeters of Louis van Dievel. Maar hét boek van het jaar blijft voor Verheyen Gezond Gulzig, het nieuwe receptenboek van zijn vrouw Lien Willaert. Vooral de kwartel in teriyaki saus en de pompoencake zijn favoriet.

Lien Degol
Lien Degol

Opgepast Vlaamse tv-wereld. Voorlopig publiceert Lien Degol nog stijlgidsen zoals haar nieuwe Fabulous 50. Maar ooit wil ze fictie schrijven in de stijl van Jackie Collins, over het reilen en zeilen achter de schermen van de televisiewereld.

BKB 8
Isabelle Rossaert en Aleksandr Skorobogatov

Schrijfster Isabelle Rossaert en haar Belgisch-Wit-Russische collega Aleksandr Skorobogatov poseren met elkaars roman. Wie houdt van grote literatuur over al even grote gevoelens zit goed met Rossaerts Dat is wat ik bemin en Skorobogatovs Portret van een onbekend meisje.

Celia Ledoux
Celia Ledoux

Columniste Celia Ledoux gooit het na twee non-fictie boeken over het moederschap radicaal over een andere boeg. Haar literaire debuut Wild Vlees gaat o.a. over de ‘driekoppige stier van drank, drugs en doorwerken’ en werd al vergeleken met Bright Lights, Big City van Jay McInerney.

BKB 10

Bent Van Looy is lyrisch over Het grote receptenboek tegen verveling van z’n vrouw Martena Duss. Dat boek bevat leuke ideeën (‘maak zelf karamellen’, ‘bouw een watertransportmachine’) die kinderen weer met hun handen doen werken – “en dan hebben we het niet over swipen op schermpjes” aldus Bent. Bovendien is het zo mooi getekend, dat het een perfect koffietafelboek is.

BKB 11
Rika Ponnet

Rika Ponnet domineerde in 2012 de bestsellerlijsten met haar relatieboek Blijf bij mij. Maar de bekende seksuologe is ook een germaniste die nog altijd graag leest: “Recent heb ik genoten van de Patrick Melrose-romans van auteur Edward St. Aubyn.”

boekenbeurs

De Boekenbeurs is hard werken voor alle promotiemedewerkers van uitgeverijen. Maja Matthys: “Maar het blijft leuk om echt goede boeken onder de aandacht te brengen. De zes levens van Sophie van Sarah Meuleman – over twee jeugdvriendinnen in het Dutroux tijdperk – is zo’n topper.” Lies Maes: “De nocturnes zijn altijd de moeite. Op dinsdag 3 november is het Ladies Night op de Boekenbeurs. Dan komt Belgiës beste bartender Hannah Van Ongevalle cocktails shaken aan onze stand (nr 414).”

Alle activiteiten, specials en signeersessies op www.boekenbeurs.be

Dit is een bijdrage van www.thisishowweread.be , de boekenblog van ELLE journaliste Eveline Janssens, Barbara De Munnynck en Katrien Elen.