Zo reken je af met een kater

Gepubliceerd op 31 december 2014 door ELLE België
Zo reken je af met een kater© Sex and the City

[caption id="attachment_63232" align="aligncenter" width="600"]© Sex and the City © Sex and the City[/caption]

Het feest was geweldig, maar je vervloekt jezelf de dag erna dat je iets te diep in het glas gekeken hebt. Geen probleem, die kater wordt dankzij deze tips slechts een vage herinnering in het feestgedruis.

Voorbereiding is alles. Als je weet dat er een zatte avond zit aan te komen, hou je best deze tips in het achterhoofd. De leuze ‘drink met mate’ is niet uitgevonden voor het plezier of het verdoken woordgrapje. De beste remedie om een kater tegen te gaan is nog altijd om niet overdadig in de drank te vliegen.

Doe je dat toch, dan is het verstandig om na zoveel glazen alcohol een paar grote glazen water achterover te slaan. Bij voorkeur zelfs na elke alcoholische consumptie. Vermijd ook combinaties als Piña Colada + rode wijn + Kriek + champagne + Irish Coffee. Drink je alcohol, kies dan consequent voor één soort drankje. Je maag zal je dankbaar zijn. Zorg er tot slot voor dat je nooit met een lege maag begint te drinken. Je krijgt er niet alleen veel honger van, je bent ook in no time serieus aangeschoten. Eten, véél eten op voorhand is dus de boodschap.

Nog meer motivatie nodig om dat glas alcohol toch maar eens over te slaan? Houd dan de talloze politie- en alcoholcontroles die zullen plaatsvinden tijdens nieuwjaarsnacht in je achterhoofd. Denk maar eens aan wat je allemaal zou kunnen doen moet het geld van een boete. Helpt bij ons altijd!

Is het kwaad toch al geschied en zweer je nooit nog één druppel alcohol aan te raken? Dan zijn dit de do’s en don’t’s om je kater zonder veel kleerscheuren te overleven: 

1/

  • Zeker doen

- Eerst water, de rest komt later. Een spreuk die niemand onbekend in de oren klinkt, maar in dit geval effectief goed werkt. De hoofdpijn die een kater met zich meebrengt is vaak te wijten aan te weinig hydratatie.

- Drink kruidenthee, zoals gember en kamille, of thee met citroen en honing. Die drankjes zetten je nieren aan het werk zodat het ontgiftingsproces snel in gang komt.

- Eet lichte maaltijden zoals magere zuivelproducten, fruit en rauwe of gestoomde groenten met weinig zout. ’s Avonds kies je best voor witte vis of gevogelte met een beetje olijfolie.

- Drink tomatensap of andere drankjes op basis van fruit en groenten. Pas wel op met sinaasappelsap of pompelmoessap. Die bevatten te veel zuren.

- Steek geen sigaret op. Dat zou je hoofdpijn alleen maar verergeren.

- Ga een luchtje scheppen of doe aan sport. Maak een wandeling in het bos zodat je hersenen weer wat zuurstof krijgen. Of zweet al de gifstoffen uit je lijf tijdens een uurtje fitness.

- Ga slapen. Doof de lichten, zet de radio en de tv uit en rust zo veel mogelijk. Zonder de hulp van slaappillen!

2/

  • Zeker niet doen

- Koffie drinken. De vertering ervan kost moeite en de lever heeft momenteel al werk genoeg.

- Restjes van het nieuwjaardiner naar binnen werken. Vergeet de zoete stronk en de foie gras die zijn naam alle eer aan doet. Je spijsvertering heeft even een time-out nodig.

- Slik geen paracetamol. Dat is toxisch voor de lever. Kies liever voor een aspirine, maar in kleine hoeveelheden want het irriteert de maag.

- Geen Coca Cola drinken want dat bevat ook cafeïne. Iets wat je lever nu liever kwijt dat rijk is.

3/

Nog handig om te weten: de bloedalcoholconcentratie of alcoholpromillage bereikt zijn maximum in 30 minuten op nuchtere maag en in 1 uur in combinatie met een maaltijd. Eenmaal gedronken, wordt de alcohol eerst opgenomen in het bloed alvorens het geleidelijk wordt afgebroken door de lever. De mate van alcohol daalt dan van 0,1 gram tot 0,15 gram per uur.

Dus, als je dronken bent om 5u ’s ochtends, verwacht dan niet in staat te zijn om achter het stuur te kruipen na een dutje van drie uur. Een bob achter de hand hebben voor, laat ons zeggen, 24 uur is daarom ook zeker geen slecht idee.

(Via ELLE Belgique, stagiaire Kiënta Martens)