Dit moet je wel en niet doen om van een kater af te raken

Geüpdatet op 22 december 2022 door ELLE België
Dit moet je wel en niet doen om van een kater af te raken Imaxtree

Het feest was geweldig, maar je vervloekt jezelf de dag erna dat je iets te diep in het glas gekeken hebt. Geen probleem, die kater wordt dankzij deze tips slechts een vage herinnering in het feestgedruis.

Voorbereiding is alles. Als je weet dat er een zware avond zit aan te komen, hou je best deze tips in het achterhoofd. De leuze ‘drink met mate’ is niet uitgevonden voor het plezier of het verdoken woordgrapje. De beste remedie om een kater tegen te gaan, is nog altijd om niet overdadig in de drank te vliegen.

Doe je dat toch, dan is het verstandig om na zoveel glazen alcohol een paar grote glazen water achterover te slaan. Bij voorkeur zelfs na elke alcoholische consumptie. Vermijd ook combinaties als Piña Colada + rode wijn + Kriek + champagne + Irish Coffee. Drink je alcohol, kies dan consequent voor één soort drankje - je maag zal je dankbaar zijn! Zorg er tot slot voor dat je nooit met een lege maag begint te drinken. Je krijgt er niet alleen veel honger van, je bent ook in no time serieus aangeschoten. Eten, véél eten op voorhand is dus de boodschap.

Nog meer motivatie nodig om dat glas alcohol toch maar eens over te slaan? Houd dan de talloze politie- en alcoholcontroles die zullen plaatsvinden tijdens nieuwjaarsnacht in je achterhoofd. Denk maar eens aan wat je allemaal zou kunnen doen moet het geld van een boete. Helpt bij ons altijd!

Is het kwaad toch al geschied en zweer je nooit nog één druppel alcohol aan te raken? Dan zijn dit de do’s en don’t’s om je kater zonder veel kleerscheuren te overleven:

Dit moet je zeker doen met een kater

- Eerst water, de rest komt later. Een spreuk die niemand onbekend in de oren klinkt, maar in dit geval effectief goed werkt. De hoofdpijn die een kater met zich meebrengt is vaak te wijten aan te weinig hydratatie.

- Drink kruidenthee. Zoals gember en kamille, of thee met citroen en honing. Die drankjes zetten je nieren aan het werk zodat het ontgiftingsproces snel in gang komt.

- Eet lichte maaltijden. Denk aan magere zuivelproducten, fruit en rauwe of gestoomde groenten met weinig zout. ’s Avonds kies je best voor witte vis of gevogelte met een beetje olijfolie.

- Drink tomatensap of andere drankjes op basis van fruit en groenten. Pas wel op met sinaasappelsap of pompelmoessap. Die bevatten te veel zuren.

- Ga een luchtje scheppen of doe aan sport. Maak een wandeling in het bos zodat je hersenen weer wat zuurstof krijgen. Of zweet al de gifstoffen uit je lijf tijdens een uurtje fitness.

- Ga slapen. Doof de lichten, zet de radio en de tv uit en rust zo veel mogelijk. Zonder de hulp van slaappillen!

kater wandeling
Imaxtree

Dit moet je zeker niet doen met een kater

- Koffie drinken. De vertering ervan kost moeite en de lever heeft momenteel al werk genoeg.

- Restjes van het nieuwjaarsdiner naar binnen werken. Zet dat laatste restje kerststronk of foie gras maar uit je hoofd. Je spijsvertering heeft even een time-out nodig.

- Paracetamol slikken. Dat is toxisch voor de lever. Kies liever voor een aspirine, maar in kleine hoeveelheden, want het irriteert de maag.

- Een sigaret opsteken. Dat zou je hoofdpijn alleen maar verergeren.

- Cola drinken. Want dat bevat ook cafeïne, iets wat je lever nu liever kwijt dat rijk is.

kater tjps hoofdpijn
Unsplash

Nog handig om te weten: de bloedalcoholconcentratie of alcoholpromillage bereikt zijn maximum in 30 minuten op nuchtere maag en in 1 uur in combinatie met een maaltijd. Eenmaal gedronken, wordt de alcohol eerst opgenomen in het bloed alvorens het geleidelijk wordt afgebroken door de lever. De mate van alcohol daalt dan van 0,1 gram tot 0,15 gram per uur.

Dus, als je dronken bent om 5u ’s ochtends, verwacht dan niet in staat te zijn om achter het stuur te kruipen na een dutje van drie uur. Een bob achter de hand hebben voor, laat ons zeggen, 24 uur is daarom ook zeker geen slecht idee.