3 stedentrips dichtbij waar je met de trein naartoe kan

Gepubliceerd op 22 december 2023 door Camille Vernin en Lore Ginneberge
3 stedentrips dichtbij waar je met de trein naartoe kan Unsplash

Waar kun je heen gaan om eens iets anders te zien dan Londen, Parijs of Berlijn? Hier zijn drie vaak ondergewaardeerde stedentrips dichtbij die snel bereikbaar zijn met de Thalys, onlangs verenigd met Eurostar, perfect voor een lang weekendje weg.

1. Aken

Deze 2000 jaar oude keizerlijke stad, omringd door natuurparken, heeft een onvergelijkbare Latijnse sfeer. Mensen bezoeken het vooral voor de kathedraal, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat en wordt beschouwd als de oudste kathedraal van Noord-Europa. Het herbergt ook de relieken van Karel de Grote, die van Aken zijn residentie en de hoofdstad van zijn rijk maakte. Aken is ook een compacte, voornamelijk voetgangersvriendelijke, studentenstad vol met restaurants en bars. Voor liefhebbers van thermen, de stad heeft een tweeduizend jaar oude badtraditie. Voor degenen die liever een cultureel bad nemen, is er het Ludwig Forum für Internationale Kunst, vol met kunstwerken uit de jaren 70 en 80, met veel Pop Art van Andy Warhol tot Roy Lichtenstein.

Waar? Van station Brussel-Zuid naar centraal station Aken

Hoe lang? 1u12

Kosten? Vanaf €16 per reis

Meer info vind je op de Eurostar-website.

2. Keulen

Dit is de vierde grootste stad van Duitsland en vooral de oudste. Keulen ligt halverwege tussen Düsseldorf en Bonn, aan de Rijn. Hier werd 90% van de gebouwen vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit leidde tot een authentieke mix van oude en moderne architectuur. Maar er zijn ook overal stukjes geschiedenis te vinden, van oude Romeinse sites tot zijn beroemde gotische kathedraal, de hoogste van Noord-Europa.

Het Wallraf-Richartz Museum, in de vorm van een ultramoderne kubus, herbergt onder andere de "Mona Lisa van Keulen", de Madonna in de rozenstruik van Stefan Lochner. Het Ludwig Museum toont werken van Andy Warhol, Picasso, Dali en David Hockney. Een andere bezienswaardigheid is het El-De Haus, het voormalige hoofdkwartier van de Gestapo, voor een somberder blik op de recente geschiedenis van de regio.

Waar? Van station Brussel-Zuid naar centraal station Keulen.

Hoe lang? 1u53

Kosten? Vanaf €16 per reis

Meer info vind je op de Eurostar-website.

3. Rotterdam

Misschien wel een van de meest verrassende steden in Nederland. Vergeet Amsterdam, Rotterdam is de ware charme van het land. Met zijn eclectische architectuur, bruisende vitaliteit en complexe moderniteit. Het voordeel is dat de op een na grootste stad van Nederland alles biedt wat je maar kunt wensen: een bruisend nachtleven, winkelen, prachtige architectuur. Elke wijk heeft zijn eigen identiteit en sfeer. Bijna volledig vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, lijkt de skyline nu verbazingwekkend veel op die van New York.

Hier staan traditionele Nederlandse huizen en bekroonde moderne architectuur zij aan zij. De must-do? De straatmarkten die elke weekdag in verschillende delen van de stad opduiken. De meest indrukwekkende wandeling? De wijk Kralingen, terecht beschouwd als een van de mooiste van de stad. En een geweldige plek om te eten: Rozey. Een vegetarisch restaurant dat een all-you-can-eat menu (inclusief drankjes) aanbiedt voor slechts €37,50 per persoon. Heerlijk! Bovendien duurt de treinreis slechts 1u10.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rotterdam (@rotterdam_info)

Waar? Van de stations Brussel-Zuid of Antwerpen Centraal naar Rotterdam Centraal

Hoe lang? 1u10 van Brussel-Zuid - 32min van Antwerpen Centraal

Kosten? Vanaf €29 per reis

Ecologisch reizen

En hoe zit het met het milieu? Met de trein reizen is een bijzonder groene keuze. Met slechts 5,5 gram CO2-uitstoot per passagierkilometer vermindert de Eurostar de koolstofvoetafdruk met 90% in vergelijking met een reis per auto, volgens een studie van EcoRes SCRL in juli 2023. Klik hier voor meer informatie.

Meer info vind je op de Eurostar-website.