ELLE Eten test en beoordeelt 7 soorten marsepein

Gepubliceerd op 5 december 2023 door Lore Ginneberge
ELLE Eten test en beoordeelt 7 soorten marsepein shutterstock

Marsepein, geliefd bij zoetekauwen tijdens de feestdagen, is een klein genot dat veel fijnproevers zelfs het hele jaar door zichzelf gunnen. De redactie heeft zeven verschillende soorten getest en een ranglijst opgesteld. Dus, wat zijn de beste marsepeinen?

Wat is een goede marsepein?

Minder is beter, dat geldt absoluut voor het maken van marsepein. De delicatesse wordt gemaakt met weinig ingrediënten, je zou dan ook geen lange ingrediëntenlijst mogen zien op de verpakking. Het deeg-achtige snoepgoed wordt naar verluid al sinds de vijftiende eeuw gemaakt met gepelde en gemalen amandelen, suiker en eiwit. Marsepein van goede kwaliteit bevat over het algemeen tussen 33 en 50% amandelen, hoewel dit percentage en de verhoudingen van elk ingrediënt verschillen per land van productie. In België vind je het op de toonbanken van bakkers en patissiers vanaf Sinterklaas en gedurende het hele eindejaarsseizoen, rauw of gebakken, in de vorm van fruit en andere figuurtjes. Is marsepein gezond? Niet echt, vanwege het hoge suiker- en vetgehalte blijft het een traktatie om met mate van te genieten.

Het ELLE Eten- team ging de uitdaging aan en nam 7 verschillende soorten marsepein onder de loep. Hier is de ranglijst:

1. MARSEPEIN VAN DUCOBU

Visueel: Vorm van een boomstam. Snijdt heel gemakkelijk. Zeer dicht van structuur. Een beettje plakkerig.

Smaak: 60% amandelen, dus een uitgesproken smaak. Goede klassieke geur en stevig maar goede textuur in de mond. Geurt heerlijk.

€ 6,50 voor 100 g. ducobu.be.

2. MARSEPEIN VAN LA FERME DU HAMEAU DU ROY

Visueel: Dze ambachtelijke marspelein heeft de vorm van een boomstam. De structuur is stevig en de geur is sterk aanwezig. De marsepein snijdt makkelijk en heeft de klassieke kleur. De verpakking bevat wel geen ingrediëntenlijst.

Smaak: Zacht in de mond en fel van smaak, je proeft de amandel in al z'n schoonheid.

€8,64 voor 192 g. fermehr.be.

3. MARSEPEIN VAN ROB THE GOURMETS’ MARKET

Visueel: Ook deze marsepein komt in de vorm van een boomstam en snijdt gemakkelijk. De kleur is wat donkerder, maar het uiterlijk is stevig en glad.

Smaak: Deze bevat 52% amandelen en voelt stevig in de mond, maar is eerder droog. De marsepein is gelukkig niet te zoet.

€9,80 voor 200 g. rob-brussels.be.

4. BIOLOGISCHE MARSEPEIN VAN CARREFOUR

Visueel: Vorm van een baksteen. Klassieke kleur, erg zacht maar dicht qua structuur, en een beetje kleverig. Snijdt gemakkelijk.

Smaak: de marsepein van Carrefour bevat 47,5% amandelen. De rijke amandelsmaak is niet erg aanwezig en er is geen bijzondere geur.

€4,35 voor 145 g. carrefour.be.

5. MARSEPEIN VAN DELHAIZE

Visueel: Vorm van een baksteen. Deze blok snijdt gemakkelijk en is erg zacht maar dicht. De textuur is lichtjes kleverig, we merken ook de aanwezigheid op van verschillende bewaarmiddelen.

Smaak: Deze bevat 51% amandelen en heeft een zeer uitgesproken zoete smaak. De textuur is erg droog en de geur is klassiek. Enigszins korrelig in de mond.

€1,59 voor 150 g. delhaize.be.

6. MARSEPEIN REEP VAN DANDOY

Visueel: Vorm van een boomstam. De reep van Dandoy is versierd met bloemmotieven, dus mooier dan de klassieke variant. Wel verkruimelt hij bij het snijden.

Smaak: De amandelsmaak is helemaal niet aanwezig, er is zelfs een onaangename nasmaak in de mond. De textuur is ook erg droog.

€6,50 voor 100 g. maisondandoy.com.

7. MARSEPEIN VAN ALBERT HEIJN

Visueel: Vorm van een baksteen. Kleur neigt meer naar wit. De blokis moeilijk te snijden en heeft een (te) stevige uitstraling. Ook hier toont de ingrediëntenlijst heel wat bewaarmiddelen.

Smaak: Deze marsepein bevat slechts 20% amandelen. De smaak is dan ook veel te zoet en de textuur is korrelig in de mond.

€1,9 voor 150 g. ah.be.