Pura Vida! Onze favoriete adressen in Costa Rica

Geüpdatet op 20 juli 2023 door Jolien Vanhoof
Pura Vida! Onze favoriete adressen in Costa Rica © Lieke Pijnappels

Pastelkleurige huizen, azuurblauwe lagunes, idyllische stranden, weelderige natuur. Costa Rica heeft het in overvloed. Geef je over aan het goede leven, op een van de meest wonderlijke droomplekken ter wereld.

Of je nu door het regenwoud hiket of languit in een hangmat ligt op een parelwit strand, de gevleugelde woorden ‘Pura Vida’ hangen altijd in de lucht. Het is de hakuna matata van Costa Rica en betekent zoveel als ‘puur leven’. Maar ook: Maak je geen zorgen om onbenulligheden en geniet. Elke Costa Ricaan zweert erbij, en elke toerist die voet aan land zet ervaart een soort doordrongen puurheid die op heel wat andere plaatsen al verdwenen is. Dit groene paradijs tussen Nicaragua en Panama verbindt de Caraïbische Zee met de Stille Oceaan. Een topligging die Costa Rica ook wel de titel van ‘land van de eeuwige lente’ oplevert. Dankzij het milde klimaat het hele jaar rond is het een bucketlistbestemming voor ecoreizigers, avonturiers, foodies, surfers en ELLE-redactrices met een zwak voor luiaards. Onze adresjes waar je extra kunt genieten.

Hoofd in de wolken

Zo’n 1,4 miljoen jaar geleden duwde vulkanische activiteit de eilanden Costa Rica, Panama, Nicaragua en Honduras bij elkaar tot wat nu (deels) Centraal-Amerika is. Costa Rica telt nog steeds 138 vulkanen, waarvan negen actieve spuwers. De jongste en bekendste is de Arenal, die onvermijdelijk voor je neus opdoemt wanneer je van San José naar La Fortuna in het noordwesten reist. Blijf je liever op veilige afstand, zoek dan het avontuur op binnen de grenzen van het Arenal Volcano National Park. Hier wandel je metershoog tussen knoestige bomen op hangbruggen of zipline je langs een kabel over datzelfde bladerdek.

skyadventures.travel

Costa Rica, travel, reizen, hotspots, regenwoud, jungle, zipline, vulkaan
© Nina Cordero

Arts & Crafts

Op nog geen uur rijden van de bruisende hoofdstad San José waan je je even terug in de tijd. Het ambachtsdorp Sarchí staat bekend om de eeuwenoude ossenkarren die met veel geduld en stabiele hand worden beschilderd tot ware kunstwerken. Nogal toeristisch, dat wel, maar het geeft je een goed beeld van de traditionele folklore.

Fabrica de Carretas Eloy Alfaro, +506 2454 4131

Eerst afzien, dan genieten

Start de dag met een bezoek aan de waterval van La Fortuna, midden in het regenwoud. Je betaalt 17 euro voor een ticket en een paar vermoeide benen – 530 treden naar beneden én weer omhoog – maar het kletterende spektakel is de inspanning meer dan waard. Nadien kun je wat verderop ontspannen in de natuurlijke hot springs van EcoTermales. In de jaren 1940 vestigde Don Manuel Hidalgo Murillo er zijn veebedrijf, vandaag dompelt dochter Mireya je onder in zes baden met een temperatuur tussen 32°C en 41°C. Ook warm aanbevolen zijn de cocktails aan de bar. Van een toepasselijke Green Forest tot de Guaro Sour, de nationale drank van Costa Rica.

La Fortuna de San Carlos. ecotermalesfortuna.cr

wellness, hot springs, regenwoud, waterval, cocktail

De hand van God

Costa Rica is een pionier op het vlak van ecotoerisme. De biodiversiteit is er overweldigend en bovendien doet zo’n 30% van de totale landoppervlakte dienst als natuurpark. Geen idee waar te beginnen? Trek naar Tenorio in het Guanacaste-gebergte. Genoemd naar een inmiddels slapende vulkaan maar vooral bekend om de turkooiskleurige Rio Celeste die door het dichte bos kronkelt. Volgens de plaatselijke legende schilderde God de hemel en waste hij zijn penselen in deze rivier. De waterval in het park is het summum, te bereiken via een houten zigzagpad.

© Nina Cordero

Koffie + luiaards

Osso perososo. Wie graag een luiaard in het wild spot, oefent best nog even op uitspraak. Na veel gehakkel krijgen we bij enkele locals de naam Don Juan Jarquín getipt, een 91-jarige koffieboer met een plantage om u tegen te zeggen. Dat zijn kleinzoon Christiaan je ook graag langs enkele hideouts van exotische kikkers en (baby)luiaards gidst, is een goed bewaard geheim. Je hebt het dus niet van ons.

Juan Jarquín’s Coffee Tour, Bijagua, +506 8364 2724

Uit het vuistje

Hongertje? Proef van de gegrilde octopus bij restaurant Don Rufino of bestel de befaamde tonijnsteak bij Selva Rustica. Nog een eetbare tip: hou tijdens een roadtrip je voet op de rem, want veel van Costa Rica’s lekkernijen koop je gewoon langs de kant van de weg. 1000 Costa Ricaanse colon of anderhalve euro voor heerlijk mals vlees op een stokje? Sold!

donrufino.com - @selvarusticacr

Tropisch Versailles

‘Bonjour, mes amis!’ Een begroeting die je hier niet meteen verwacht, maar Fransman Joel Marchal ontvangt je met open armen. In 2004 streek hij neer in het dorp Bijagua, waar hij de basis legde voor zijn duurzaam hotel volgens de Franse ‘Regel van 3 R’: réduire, réutiliser en recycler. Het restaurant en de minimalistische kamers vallen op door de grote raampartijen die het landschap als het ware binnenhalen. Vanuit elke hoek kijk je uit op een majestueuze tuin die zelfs de Zonnekoning jaloers had gemaakt.

Vlakbij de ingang van het Tenorio Volcano National Park. celestemountainlodge.com

hotel, duurzaam, recyclage

Lang zullen ze leven

Schiereiland Nicoya aan de westkust van Costa Rica staat bekend als een van ‘s werelds zes gezonde Blue Zones. Men leeft hier naar eigen zeggen langer dan gemiddeld dankzij een evenwichtig dieet van pompoen, maïs en bonen. Zelf een jaartje extra scoren? Hou halt bij de eetkraampjes van Aproarsa. Deze sympathieke vrouwenvereniging maakt de lekkerste empanada’s, tortilla’s en tanelas (een snack van geel maisdeeg).

No shoes, no shirt, Nosara

Het motto van het relaxte stranddorpje Nosara klinkt veelbelovend, al hou je toch beter een paar schoenen bij de hand. De wegen zijn er stoffig en amper aangelegd, maar dat draagt net bij tot de charme van deze plek. Je vindt er mooie kledingboetieks (onze favoriet: Love Nosara), hippe bars en jungle-chique hotels waar je op surf- of yogaretraite kunt. Slechts een dag of twee in town? Pik een surfles mee bij Nosara CR Surf School, gerund door Tico’s – zoals de Costa Ricanen zichzelf noemen – Maikol en Carlos. Thumbs up voor wie minstens één keer rechtop kan blijven staan.

Bij Playa Guiones in Guanacaste. nosaracrsurfschool.com

Verplichte kost

Het Instagramwaardige La Ventanita is het culinaire visitekaartje van Nosara. De kaart is een hemelse opsomming van verse, lokale specialiteiten op basis van eerlijk geproduceerde ingrediënten. Absolute aanrader: de Arroz de Maíz, een bowl met biologische maïs, gestoofde kip, bakbananen en escabeche. Bestellen doe je bij ‘het kleine raam’ aan de toog, de letterlijke vertaling van La Ventanita. Een uniek adres!

Bij Campo (het oude havenrif) in Guiones. laventanitanosara.com

© Giada Paoloni

Room with a view

Boetiekhotel Lagarta Lodge is het ultieme weg-van-de-wereld resort en een zegen voor rustzoekers. Van de ruime, sfeervol ingerichte kamers over het privé natuurreservaat met mangrovebomen tot het panoramische zwembad met uitzicht op de Stille Oceaan: alles is hier gericht op genieten en onthaasten. De kans bestaat wel dat je er nooit meer weg wil. Inchecken op eigen risico dus.

Bij Playa Guiones in Guanacaste. lagartalodge.com

Beach hopping

Verder zuidwaarts aan de zogenaamde Gold Coast van Costa Rica bots je op het slaperige Sámara met haar wuivende palmbomen, vissersbootjes en low-key strand. Geen wonder dat het lokale Imperial-biertje hier nét iets beter smaakt dan in de rest van het land. Heb je tijd voor een uitgebreide lunch, schuif dan je voeten in het zand bij restaurant Locanda. De keuken is Italiaans, de vibe op-en-top Costa Ricaans.

locandasamarabeach.com

Check visitcostarica.com voor meer info.