Over deze 15 dingen dromen Belgen blijkbaar het vaakst

Geüpdatet op 4 april 2023 door Malvine Sevrin en Virginie Dupont
Over deze 15 dingen dromen Belgen blijkbaar het vaakst Unsplash

Toegegeven, wanneer we onze beurt aan de koffiemachine staan af te wachten, dromen we graag weg over dolce far niente en zonovergoten stranden. Maar het is toch vooral 's nachts dat onze geest afdwaalt en onze dromen tot leven brengt. Daarom is onlangs onderzocht welke dromen wereldwijd het vaakst voorkomen. En waar dromen Belgen eigenlijk over?

Al sinds het begin der tijden zijn mensen uit alle beschavingen gefascineerd door dromen. Die – vaak onwaarschijnlijke – verhalen die 's nachts tot leven komen, laten ons niet los. Een recente studie van Rentola.be heeft onderzocht waar mensen overal ter wereld over dromen en wat die dromen betekenen. De onderzoekers baseerden zich hiervoor op de zoekopdrachten die mensen in Google ingaven over beelden en symbolen die ze in hun dromen hadden gezien. Zo ontstond een beeld over welke thema's het vaakst voorkomen.

De meest voorkomende droom ter wereld gaat over…

Slangen! Volgens de studie kronkelen slangen zich de dromen binnen in bijna een derde van alle landen waarover er informatie beschikbaar is. Dit type droom (of eerder "nachtmerrie") is bijzonder frequent in Oost-Europa en in bepaalde regio's in Azië en Afrika.

Op de tweede plaats komen dromen over tanden. Vaak worden ze beschouwd als onheilspellende voortekens (we horen immers vaak dat dromen over uitvallende tanden een sterfgeval voorspellen). Toch krijgen die dromen soms heel uiteenlopende interpretaties mee: een nieuwe relatie, een nieuwe job, een overgangsperiode, een gebrek aan zelfvertrouwen, machtsverlies...

De bronzen medaille gaat naar dromen over zwangerschap. Die vinden we in maar liefst 21 landen terug.

De vaakst voorkomende dromen in België…

Soms kunnen we via onze dromen een glimp opvangen van ons onderbewustzijn. Ze geven diep verborgen gedachten en angsten prijs waar we ons vaak niet eens van bewust zijn. Het onderzoek heeft vijftien terugkerende thema's ontdekt en heeft die in vier categorieën opgedeeld: dromen over angst of onzekerheid, over relaties, over verandering/ontwikkeling en over vrijheid.Volgens het rapport gaan de meeste dromen van de Belgen (50%) over angst en onzekerheid. We dromen daarbij vooral over tanden, slangen en de dood. 32,22% van de bestudeerde dromen vallen in de categorie verandering/ontwikkeling en 12,22% van de dromen draait rond relaties.Vrijheid en ontspanning zijn thema's die in Belgische dromen amper voorkomen. Slechts 5,56% van de bestudeerde dromen behoren tot die categorie.

Hieronder vind je een lijst met de vijftien meest voorkomende types dromen in België:

 1. Tanden

 2. De dood

 3. Zwangerschap

 4. Slang

 5. Spin

 6. Huwelijk

 7. Ex

 8. Kind

 9. Hond

 10. Haar

 11. Seks

 12. Rat

 13. Geld

 14. Vallen

 15. Vliegen/zweven

LEES OOK

Daarom heb je nog steeds dromen over je ex

Dit is de betekenis van de 10 meest voorkomende dromen

Deco: 7 ideeën voor een romantische slaapkamer