Daarom heb je nog steeds dromen over je ex

Geüpdatet op 25 oktober 2023 door Lore Ginneberge
Daarom heb je nog steeds dromen over je ex

Spoiler: dromen over je ex wilt niet altijd zeggen dat je hem/haar mist. Opgelucht? Ontdek enkele mogelijke verklaringen voor je vorige vlam die je 's nachts bezoekjes brengt...

Verklaringen voor dromen over je ex-partner

Soms word je met een leeg hoofd wakker en wil je niets liever dan je dromen kunnen onthouden, maar op andere ochtenden zou je liefst de delete-knop indrukken. Dromen over een vroegere partner kan je een naar gevoel bezorgen - want waar haalt je ex het lef vandaan om onaangekondigd je onderbewuste binnen te dringen? Je bent toch gelukkig en compleet verdergegaan met je leven, of niet?

Droomanalist Lauri Loewenberg legt aan Healthline uit dat dromen over je ex heel normaal is. Zij maakt hierbij onderscheid tussen vier mogelijke oorzaken:

  • emotionele ontevredenheid
  • seksuele ontevredenheid
  • onopgeloste gevoelens over de ex of de breuk
  • opgeloste gevoelens over de ex of de breuk

De meeste experten zijn het erover eens dat je de betekenis van dromen zelf kan achterhalen door er simpelweg bij stil te staan en associaties te maken. Het feit dat je over iemand droomt uit het verleden is trouwens niet toevallig: deskundigen zeggen dat de kans groter is dat je droomt over een ex dan over je huidige partner. "Een persoon uit je vorige leven vertegenwoordigt iets over jou op een manier waarop je huidige partner dat niet kan," legt psycholoog gespecialiseerd in droomanalyse Marion Frank uit aan Oprah Daily.

Hoe voel je je bij het ontwaken: opgelucht, droevig, geïrriteerd, opgewonden? Denk na over kleine details die ertoe kunnen leiden dat je ex je 's nachts bezighoudt. Misschien vond je net een oude foto terug of liep je hem/haar zelfs tegen het lijf. Volgens de psychoanalyse verwerk je die gebeurtenissen in je slaap en zijn dromen daar de uitkomst van.

1. Dromen over seks met je ex

Misschien wel het meest gênante voorbeeld van allemaal: je wordt wakker (al dan niet naast je huidige partner, yikes) na een seksdroom over je ex. Badend in het zweet vraag je je af wat het allemaal betekent en of je dit tegen iemand moet vertellen. Voor je het weet, zit je ex de hele dag in je hoofd.

dromen ex partner droom betekenis
shutterstock

Wat betekent het allemaal? Vraag jezelf af of je écht honderd procent over de breuk heen bent. Is er een heel klein deeltje dat hem/haar mist? Of mis je de persoon die jij zelf was in de relatie? Als je momenteel een nieuwe partner hebt, hoef je niet meteen het ergste te vrezen. Dromen over een stoeipartij met je ex betekent niet automatisch dat je huidige seksleven tekort schiet. Misschien heb je gewoon behoefte aan meer intimiteit.

LEES OOK: de 6 meest voorkomende seksdromen uitgelegd

4. Je droomt opnieuw over je break-up

Als je relatiebreuk mentaal zwaar was, is er niets erger dan die traumatische ervaring opnieuw te moeten beleven in een droom. Is de break-up recent? Veel kans dat je het nog niet helemaal hebt verwerkt - en dat is helemaal oké. "Maar", vertelt droomanalist Lauri Loewenstein aan The Cut, "als dit lang geleden is en je droomt dat die ex je opnieuw dumpt, dan moet je jezelf afvragen: 'Wat is er nu aan de hand waardoor ik me zo voel?' Ben ik afgewezen voor een baan? Werd een van mijn voorstellen geweigerd? Waarom voel je je nu weer afgewezen of in de steek gelaten?"

3. Dromen over ruzie met je ex

Heb je een droom waarin jij en je vorige partner in een hevige discussie verwikkeld zijn? Grote kans dat je je opnieuw levendig herinnert hoe hij/zij het bloed van onder je nagels kon halen. En daar gaat je goed humeur.

dromen over je ex
Shutterstock

Is het normaal dat je boos blijft - al is het in je dromen - lang nadat je relatie stukliep? Deze persoon is niet voor niets een ex, dus waarschijnlijk is er een en ander fout gelopen en waren ruzies geen uitzondering. "Ruziën met een ex in een droom kan gaan over het oplossen van de herinneringen aan een echte ruzie," verklaart psycholoog Carla Manly aan Cosmopolitan. Of misschien heb je net een grote discussie gehad met je huidige partner en brengt dat een kant van je naar boven die je linkt aan hoe je ex jou behandelde. Ga bij jezelf na of er nog onopgeloste woede in je heerst en bedenk manieren om daar vanaf te raken.

Lees ook: de 10 meest gemaakte break-up blunders en hoe je ze omzeilt

3. Dromen dat je ex sterft

De meeste dromen zijn bedrog... Dromen over je ex die doodgaat kan zowel louterend als extreem angstaanjagend zijn - afhankelijk van hoe je tegenover die persoon staat. Gelukkig is deze droom volgens experten net positief, want dit kan betekenen dat de bittere gevoelens die je had ten opzichte van je ex zijn weggeëbd.

Droom je echter dat JIJ je vorige partner van kant maakt? Dan koester je waarschijnlijk nog veel negatieve gevoelens en is er nog woede en pijn die je moet verwerken.