De 6 meest voorkomende seksdromen uitgelegd

Geüpdatet op 29 januari 2024 door Lore Ginneberge
De 6 meest voorkomende seksdromen uitgelegd Shutterstock

Zelfs wanneer je niet gelooft dat dromen iets betekenen, valt het niet te ontkennen dat seksdromen je ook overdag kunnen bezighouden. Maar het is niet omdat je droomt over een stomende vrijpartij met collega x, dat je werkelijk gevoelens koestert? Of toch?

Dromen doen we allemaal, of je het nu wil of niet. Soms vallen ze makkelijk te verklaren aan de hand van echte gebeurtenissen, terwijl je op andere ochtenden ontwaakt en denkt 'wat is er mis met mijn brein?'. En dan zijn er seksdromen... De ene keer zo stomend dat je liefst nog wat langer in bed blijft, maar soms ook ontzettend bizar. Dacht je dat je de enige was die droomde over seks met een vriendin of een vrijpartij met je ex? Nee hoor!

LEES OOK: dit zijn de 10 grootste relatieproblemen en zo pak je ze aan

Waarom heb je seksdromen?

Volgens de Sleep Foundation brengen we gemiddeld twee uur per nacht dromend door, meestal tijdens de REM-slaapfase, al herinnert niet iedereen zijn dromen bij het ontwaken. Sommige onderzoekers geloven dat dromen ons helpen om potentiële scenario's uit te werken of om beter om te gaan met stress en trauma. Uit een Chinees onderzoek naar dromen blijkt dat 70% van de deelnemers al eens een seksdroom ervaarde. En dat het vaak om scenario's met bekenden gaat (je ex, je beste vriendin, je baas) is ook niet vreemd, want de meeste van onze dromen gaan over mensen die we kennen. Wetenschappelijk onderzoek naar seksdromen is schaars, maar veel therapeuten en psychologen hebben hun eigen theorieën over de betekenis ervan.

Zo vertelt droomanalyst Lauri Loewenberg aan Mind Body Green dat seksdromen zelden gaan over een fysieke verbintenis, maar eerder over een psychologische verbintenis. "Als je in het echte leven met die persoon naar bed wilt, dan weet je dat al en heb je geen droom nodig om je dat te vertellen," zegt Loewenberg. Volgens de droomexpert staat seks in een droom meestal voor een verlangen om je te verbinden met een intern aspect van die persoon, zoals een eigenschap of gedrag, in plaats van hun fysieke lichaam. Dit zijn enkele veelvoorkomende seksdromen en wat ze kunnen betekenen:

Dromen over seks met je ex

Dit soort dromen kunnen je achtervolgen: misschien voelden ze ontzettend fijn en blijf je vertwijfeld achter, of misschien voel je je schuldig tegenover een nieuwe partner. Is de break-up nog pril, dan betekent het simpelweg dat je moet wennen aan een nieuwe partner. Het feit dat je de dag voordien aan je ex herinnerd werd dankzij een Instagramfoto of (erger) een toevallige ontmoeting, kan ook meespelen. Is jullie relatie al maanden of jaren over en blijft je ex terugkomen in je dromen? Dan wijst dit mogelijks op onverwerkt verdriet of het feit dat je nieuwe relatie niet helemaal bevredigend is. Probeer deze dromen zelf te analyseren door ze neer te schrijven, of praat erover met een professional.

LEES OOK: dit zegt je sterrenbeeld over jouw seksleven en dat van je crush

Dromen over seks met je professor of je baas

Een seksdroom met een persoon met autoriteit (je baas, je professor) kan aangeven dat je goedkeuring zoekt van iemand die de leiding heeft, of dat je net zelf op zoek bent naar de kwaliteiten die deze persoon bezit: macht, respect, gezag.

Dromen over seks met een kennis of vriend

Net zoals dromen over seks met je baas, wijst een seksuele droom met een vriend/collega/broer van je partner niet per se op verborgen gevoelens. Misschien vind je deze persoon zelfs niet eens aantrekkelijk! Zoek  het antwoord in de emotionele connectie die je hebt met deze persoon. Misschien hebben jullie net een intiem gesprek gehad? Of delen jullie dezelfde waarden? De droom kan simpelweg betekenen dat je je verbonden voelt met deze persoon, of dichter bij hem/haar wil staan. Niets om je zorgen over te maken of voor te schamen.

seksdromen uitgelegd
Dainis Graveris voor SexualAlpha - Unsplash

Dromen over seks in het openbaar

De plaats waar je seks hebt in je dromen is van belang, en seks in het openbaar komt vaak voor. Volgens doctor in de psychologie August J. Cwik kan dergelijke droom een metafoor zijn voor vereniging en verbinding, waarbij je je onbevreesd voelt en letterlijk 'openhartig' kan zijn. Tegelijk stelt Cwik dat dit net een compensatie kan zijn van iemand die normaal erg geremd of verlegen is om in het openbaar te spreken, om naar voren te komen of die lijdt aan sociale angst. Om te weten welke verklaring het best bij jou past, kan je analyseren hoe je je voelde tijdens de droom en bij het ontwaken. Onbevreesd en bevrijd, of net kwetsbaar en zelfbewust?

Dromen waarbij je net geen seks hebt

Soms heb je een droom waarin je klaar bent om seks te hebben, maar om de een of andere reden niet tot de daad kan overgaan. Dit kan een teken zijn dat er iets in je leven speelt dat moeilijk te verwerken of accepteren is. Psychotherapeut Amstrong Miyao vertelt hierover aan Bustle dat het nuttig kan zijn om na te denken over de andere persoon in de droom en jezelf enkele vragen te stellen. 'Wat vertegenwoordigt deze persoon voor mij?' of 'Welke karaktereigenschappen bezit hij of zij?' Jezelf deze vragen stellen kan je helpen te identificeren of er iets in je leven is waar je opgewonden over bent, maar niet in staat bent om je er volledig voor in te zetten. "Wees nieuwsgierig naar de droom en kijk of er een manier is om in het echte leven te voldoen aan een open verlangen," besluit Armstrong Miyao.

Dromen dat jij of je partner elkaar bedriegen

Dit hoeft nog niet te zeggen dat jij je partner wilt bedriegen, of dat hij/zij jou ontrouw is. Wel kunnen er in het echte leven gevoelens van onzekerheid of jaloezie spelen. Voel je je zeker in je relatie? Is er genoeg affectie en intimiteit? Het is geen slecht idee om je droom met je partner te bespreken, zonder iemand te beschuldigen - want het is en blijft mààr een droom!

LEES OOK: 10 redenen waarom je moe bent, ondanks voldoende slaap