De 10 meest gemaakte break-up blunders en hoe je ze omzeilt

Geüpdatet op 13 oktober 2023 door Lore Ginneberge
De 10 meest gemaakte break-up blunders en hoe je ze omzeilt Canva

Je hart zou gemiddeld twee keer gebroken worden vooraleer je de partner van je dromen vindt. Liefdesverdriet is dus voor de meesten onder ons onvermijdelijk, maar kan een stuk minder pijnlijk verlopen met deze tips.

Waar het allemaal zo mooi begon, kan het ook soms lelijk eindigen. Een break-up is vaak moeilijk te verteren en kan je gedrag enorm beïnvloeden. Er zijn dan ook honderd verschillende manieren om hiermee om te gaan: terwijl de ene de 'perfecte moordpoging' googelt, spendeert de andere wekenlang huilend in bed. Toch zijn er break-upblunders waar we ons allemaal aan laten vangen.

1. Fysieke verandering

Voel je de drang om jezelf plots te veranderen, om 'een nieuw hoofdstuk' voor jezelf te schrijven? Een gewaagde coupe of nieuwe haarkleur lijkt misschien op het moment zelf een goed idee, je wilt alleen niet huilen om je ex én om die mislukte pony. Overleg vooraleer je de schaar in je haar zet of naar de winkel rent om een DIY-haarkleuring met een vriendin, de kapper, je zus... Grote kans dat ze je aanraden om nog even te wachten met een platinablonde bob. Ook een tattoo à la 'freedom' kan best wachten tot het verdriet minder intens is.

2. Online stalken

Ook al geef je het niet graag toe, je hebt het sowieso gedaan: je ex online stalken! Wat is hij aan het doen? Heeft hij al een nieuwe vlam? Hoezo zit hij gezellig op café terwijl ik thuis de ogen uit mijn hoofd jank? Dertig keer per dag check je al zijn social media kanalen om uit te pluizen waarmee hij bezig is. En plots, na een giga zoektocht, kom je tot het besef dat je zelfs aan het neuzen bent op de Facebook-pagina van z'n achterneef... Been there, done that...

3. Break-up seks

Ook break-up seks of een friends with benefits-relatie met je ex is - om miljoenen redenen -  geen goed idee. Het zal jullie verwarren en het verwerken van je break-up alleen maar in de weg staan. Dan hebben we het nog niet over de dag dat één van jullie iemand nieuw leert kennen...

4. Vrienden blijven

"Maar, we kunnen toch vrienden blijven?" Vragen aan je ex om vrienden te blijven, is hetzelfde als je dode huisdier bijhouden: je houdt vast aan iets wat er eigenlijk al niet meer is. Grote kans dat jullie opnieuw ruzie krijgen, dat je jouw verliefde gevoelens niet kwijt raakt, dat jullie het opnieuw aanleggen en op dezelfde problemen botsen, dat jullie elkaar geen ruimte geven om iemand anders te leren kennen, dat je jaloers wordt op een nieuwe vlam... Moeten we doorgaan?

5. Emo-eten

Na een relatiebreuk heb je recht op een weekje Netflixen met rosé of Ben & Jerry's in alle mogelijke smaken, maar op een bepaald moment is het tijd om jezelf op te rapen en je verdriet te verwerken op een minder deconstructieve manier.

Jezelf storten op elke mogelijke craving zal je mentale en fysieke toestand geen plezier doen. Volgens onderzoek stuurt een teveel aan suiker je angst- en stresslevels trouwens naar ongekende hoogten. Denk daar maar aan onderweg naar de nachtwinkel voor een late night snack.

6. Alles delen op social media

Instagram, Facebook, Snapchat, TikTok... deze socialmediakanalen worden met plezier ingezet om te tonen hoe leuk en interessant ons leven is. De keerzijde van de medaille? De melige break-upposts waar niemand een boodschap aan heeft. Verlies jezelf ook niet in het in stand houden van je leuke online persona en neem indien nodig een socialmedia break.

7. Dronken sms’jes

We maken ons er allemaal weleens schuldig aan: je hebt een leuke tijd op een feestje, maar met elk glas dat je naar binnen giet komen de emoties naar buiten. Een epistel (vol schrijffouten) met verwijten/schuldbekentenissen/smeekbedes/diepzinnige overpeinzingen vesturen lijkt plots een grandioos idee. Gevolg: geen of niet het gehoopte antwoord en tranen.

8. Obsessie voor z’n nieuwe vlam

Op zijn sociale media duikt steeds vaker hetzelfde meisje op, je besluit haar FBI-gewijs te scannen en plots ken je het ras (en Instagramaccount) van haar puppy, haar favoriete restaurant en alle plekken die ze bezocht op reis naar Tulum in 2017. En lijkt ze nu op jou, of net helemaal niet?

9. Rebound

'The best way to get over someone, is to get under someone.' Een mooie theorie die al veelvuldig werd uitgetest. Waar of niet waar? Aan jou om het uit te zoeken! Maar ook hier zijn er grenzen: duik niet het bed in met één van zijn beste vrienden!

10. Contact blijven zoeken

Afstand nemen is erg moeilijk, zeker als je gewend was elkaar iedere dag te zien. De 'I drive alone past your street' uit Olivia Rodrigo's Drivers License is niet voor niets oh-zo herkenbaar. Je wil nog een laatste keer afspreken om 'het uit te praten', of je blijft maar spullen vergeten in zijn huis... Toenadering willen zoeken is normaal, maar korte pijn is in dit geval de beste remedie.

Zo ga je wel slim om met een break-up

1. Weersta de drang om continu te checken of je ex jouw socialmediaposts bekijkt of leuk vindt. Verwijder 'm van social media of gebruik de zeer handige 'mute'-functie.

2. Verwijder zijn telefoonnummer uit je gsm en doe heel hard je best om de cijfers uit je geheugen te wissen.

3. Spendeer tijd met vriendinnen en familie. Omring jezelf met mensen die je waarderen en bij wie je je goed voelt.

4. Berg oude spullen, cadeautjes of brieven op in een doos. Te pijnlijk? Bewaar de doos bij je ouders, je vriendin, of maak compleet komaf met de spullen.

5. Ben je over de eerste shock en klaar voor iets nieuws? Waag je aan één van de vele datingapps. Je zal zien, er zijn nog genoeg vissen in de zee.

LEES OOK: Zo word je sterker door liefdesverdriet