Zo word je sterker door liefdesverdriet

Geüpdatet op 16 november 2018 door ELLE België
Zo word je sterker door liefdesverdriet

Al je vriendinnen kijken uit naar Valentijn, terwijl jij met een gebroken hartje in een halfduistere kamer ligt weg te kwijnen? Lucky you! Met deze 10 tips ben je in geen tijd een betere versie van jezelf. Onbevreesder, sterker en vooral: aantrekkelijker.

1/

Crazy-ex-girlfriend-rachel-bloom
Crazy Ex Girlfriend

#1. Gooi hem uit al je sociale media. Doe het! Nu!

Het lijkt een goed idee om 154 keer per dag zijn Facebook en Instagram te checken, maar dat is het niet. Wie stopt met roken gaat ook geen duizend keer per dag naar foto's van sigaretten kijken. Gooi hem eraf, hoe moeilijk het ook is, en hou op met hem te controleren. Ondervraag zijn vrienden niet, vermijd zijn stamcafé en val zijn nieuwe lief niet lastig. Laat los!

2/

crazy ex girlfriend heart break
Crazy Ex Girlfriend

   #2. Flirt!

Ga niet dadelijk op zoek naar een nieuwe liefde. Flirt er eerst lekker op los met alles en iedereen, ook met mensen die je op het eerste gezicht niet aantrekken. Flirt met jong en oud, mannen en vrouwen... Alleen zonder druk om te presteren krijg je de kunst van het flirten onder de knie. Je kan er alleen maar beter in worden.

3/

brad pitt crying legends of the fall
Legends of the Fall

#3. Huil niet uit bij degene die je gedumpt heeft

Klinkt logisch, maar je zou verbaasd zijn hoe vaak we troost zoeken in de armen van degene die net ons hart uit ons lijf gerukt heeft. Helaas, je tranen brengen hem niet terug, integendeel. Zoek liever troost bij je familie, je vrienden, je huisdier, die perfect stranger op de trein...

4/

Sexandthecity
Sex and the City

#4. Gebruik je gebroken hart

Vrijwel elke relatie brengt pijn met zich mee. Relaties ontploffen of bloeden dood en niemand weet waarom. Mensen veranderen nu eenmaal. Deprimerend, zeg je? Hangt ervan af hoe je het bekijkt. Liefde is per definitie broos, tijdelijk en gevaarlijk, maar alleen zo blijft ze boeien. "Wil jij van me houden ondanks de 99% garantie dat minstens één van ons als wrakhout uit de relatie komt?"
"Wow, dan ben je niet alleen stoutmoedig en onverschrokken, maar ook gestoord. Ik wil jou! NU!" Laat je gebroken hart je transformeren in een onbevreesde liefdesmachine.

5/

Cherubs, Raphael, painting
Cherubijntjes, Raphael

#5. Doe alsof je een happy single bent

Heb je The Secret al gelezen? Ik doe bij voorkeur het tegenovergestelde van wat het boek voorschrijft. Als je wil dat de liefde van je leven verschijnt, prevel dan elke ochtend en elke avond honderd keer de mantra 'dat ik nog lang van mijn vrijheid mag genieten'. Tegen de tijd dat je helemaal gesetteld bent in je single leven, je de kunst van de onenightstand onder de knie hebt en je de extra ruimte in je appartement optimaal hebt weten te benutten, mag je er zeker van zijn dat Cupido je adres terugvindt in zijn Rolodex.

6/

Crazy ex girlfriend yoga class
Crazy Ex Girlfriend

#6. Blijf in beweging

Zit niet stil. begin aan iets nieuws. Leg nieuwe contacten. Makkelijk gezegd, hoor ik je al denken, en je hebt gelijk. Maar anderen zijn je al voorgegaan en als zij het kunnen, kan jij het ook. Je nieuwe activiteit moet niet rechtstreeks naar een nieuwe liefde leiden. Een beetje afleiding s ook al goed. Dansles, instrumentles, de sportclub, een cursus houtbewerking of mindfulness, de samentuin... Er zijn duizend manieren om je huis uit te komen. Stop met zijn facebook te checken, en ga naar buiten!

7/

Greys Anatomy, heartbreak
Grey's Anatomy

#7. Zie afwijzing als de norm

Sometimes you win, sometimes you lose. Niet iedereen zal zich tot jou aangetrokken voelen, en dat is eigenlijk maar goed ook. Misschien ben je wel zo bang om afgewezen te worden dat je zelfs geen toenadering meer durft te zoeken? Geloof me: afwijzing hoort erbij. Zoek een keertje contact met iemand waar je niet zo heel gek op bent. Op die manier zal een 'nee' niet zo hard aankomen. Wie weet boek je zelfs een onverwacht succes? Als je leert om afwijzing te incasseren en te plaatsen, zal je er niet meer zo bang voor zijn. En zelfzekerder overkomen, met succes als gevolg.

8/

Brad Pitt Crying, Legends of the Fall
Legends of the Fall

#8. Wees geduldig met jezelf

Verwacht niet dat je liefdesverdriet verdwijnt van vandaag op morgen. Gun jezelf enkele maanden en langer als het nodig is. Wees lief voor jezelf. Ga naar een psycholoog als je steeds weer dezelfde dingen vertelt tegen dezelfde mensen. Vertrouw erop dat het beter wordt.

9/

robert-redford jane fonda kissing 1967 barefoot in the park
Barefoot in the Park

#9. Stel je whatshisname voor in de armen van een ander

Klinkt masochistisch en dat is het ook. Uiteindelijk is dit toch je grootste angst niet? Stel je voor dat hij het grote geluk vindt in de armen van een ander en jij blijft huilend achter in je uppie. Boehoehoe... Dat gevreesde moment zal sowieso aanbreken en jij kan er maar beter op voorbereid zijn. Hoe meer je de gedachte verdringt, hoe harder de realiteit zal aankomen. Hup, fantaseer er maar eens lekker op los, gun hem een romantische date met die gevreesde liefdesrivale. Stel je het worstcasescenario voor, tot in de details. En laat het nu los. Beter, toch?

10/

the-notebook-james-garner-and-gena-rowlands
The Notebook

#10. Schrijf het op

Mijn favoriet. Maak jezelf het hoofdpersonage in je eigen desastreuze liefdesverhaal. Smuk het op, voeg wat drama toe, laat extra personages aanrukken indien nodig. Verwerk je liefdesverdriet in een over the top smeuïg stationsromannetje. Dit kan je helpen om de clichés uit je eigen verhaal te vissen, je gevoelens vanop een afstand te bekijken, te beseffen dat je niet alleen op de wereld bent. Liefdesverdriet is een universele emotie. Miljoenen zijn je voorgegaan. De meesten hebben het overleefd. Succes!

Ben je er nog steeds niet uit? Dan moet je zeker ook dit eens lezen!