6 tips om liefdesverdriet te verwerken

Geüpdatet op 3 januari 2017 door ELLE België
6 tips om liefdesverdriet te verwerken

Slapeloze nachten, machteloze woede, luidruchtig gesnotter... Wat denkt hij/zij wel niet?!

Een gebroken hart doet ontzettend veel pijn, zo veel dat je nooit meer verliefd wil zijn. Maar dat zou zonde zijn. Wij helpen jou door de donkerste dagen, stap voor stap, tot je weer iets anders aantrekt dan enkel je pyjama. En je niet meer moet huilen omdat iemand op de tram hetzelfde kapsel heeft als je ex. Eerste hulp bij liefdesverdriet!

De tijd dat liefdesverdriet werd weggelachen, is al lang voorbij, nu wetenschappelijk bewezen is dat je kan sterven van een gebroken hart. Al zijn wij er zeker van dat het jou niet zal overkomen. Velen zijn je immers al voorgegaan in de vallei der gebroken dromen en er aan de andere kant gezond en wel weer uitgekomen, vaak zelfs met een nieuw lief aan de hand. En als je denkt dat jij het erg hebt, dan heb je het laatste nieuws nog niet gehoord: mannen blijken volgens een studie veel harder te lijden onder liefdesverdriet. Er zijn er zelfs die de breuk nooit meer te boven komen.

Een onderzoeker aan Binghamton University ontdekte dat vrouwen veel beter omgaan met een breuk omdat het voor hen biologisch nadelig is om in een foute relatie te zitten - iets als: slechte man, geen baby’s. Hoewel ze vlak na de breuk meestal droeviger zijn, passen zij zich toch sneller aan dan hun mannelijke ex, door op zoek te gaan naar een betere partner. Mannen zien een verbroken relatie als een giga egodeuk en vinden het moeilijk om weer de datingjungle in te duiken om de competitie met andere mannetjesdieren aan te gaan en een nieuw vrouwtje te scoren. Vlak na de breuk valt hun verdriet vaak mee, maar op langere termijn voelen ze het gemis veel harder.

Die vaststelling voelt wel als een beetje compensatie voor al wie zich ooit verschool onder een fort van dekens met een XL-zak Doritos terwijl híj vrolijk de bloemetjes buitenzette. Het is maar schijn, dames: wij gaan gewoon op een gezonde manier met luduvudu om. Eerst treuren, dan feesten. Mannen doen het omgekeerde en komen ons nooit meer te boven. Tja, wat hadden ze nu gedacht?

Voel je je al een beetje getroost door het nieuws dat hij waarschijnlijk in zak en as zal zitten als jij er alweer bovenop bent? Zo niet zullen deze tips je zeker helpen om je gebroken hart te lijmen!

1/

Tip 1: Bye bye love

6 tips om liefdesverdriet te verwerken 1

Jij dacht dat jullie voor eeuwig en altijd al lepelend de ochtend tegemoet zouden dromen. Helaas lig je nu als enige bestek in je koude bed, terwijl je zijn Instagram-feed voor de tigste keer checkt op signalen dat hij jou even hard mist. Girlfriend: stop ermee. Blokkeer hem op Facebook, ontvolg hem op Instagram, gooi hem uit al je social media. Het is heel verleidelijk om vrienden te blijven, maar vlak na een breuk werkt dat gewoon niet. Cold turkey is de enige manier om liefdesverdriet te verwerken. Delete voor alle zekerheid ook zijn nummer. Mocht je hem later nog willen contacteren, schrijf het dan op en geef het aan een vriendin om te bewaren. Later zal je blij zijn dat je ‘s nachts geen dronken, sentimentele sms’jes hebt verstuurd.

2/

Tip 2:  #allthefeels

6 tips om liefdesverdriet te verwerken 9

Je hart is in duizend stukjes. Je lijf doet pijn en je hoofd zit vol watten. Om nog maar te zwijgen van het tranenfestival dat dag en nacht doorgaat. Wees gerust intens verdrietig en jank je ogen uit je kop. Laat het er allemaal uit. Schrijf je ex een brief. Of meerdere brieven. Pen een heel boek bij mekaar, dat hij/zij uiteraard nooit te lezen krijgt. Hou een dagboek bij als je de slaap niet kan vatten. Door je gevoelens op papier te zetten, schrijf je ze letterlijk van je af. Op dit moment mag het nog, even helemaal in de put zitten. Maar geef jezelf wel een deadline: het is niet de bedoeling dat je na twee maanden nog altijd huilend wakker wordt.

3/

Tip 3:  Lekker en gezond eten

6 tips om liefdesverdriet te verwerken 7

Hoewel wij een pijnlijke puist al reden genoeg vinden om Domino’s-pizza te bestellen, helpt junk food allerminst als je je down voelt. Mensen die regelmatig fast food eten, hebben zelfs 51% meer kans op depressieve gevoelens dan wie gezond eet en als er iets is dat je op dit moment kan missen als kiespijn, is het nog wat extra blues. Als je in het diepst van het dal zit en van je bed naar de sofa schuifelt, schakel dan de hulp in van culinair onderlegde vrienden om (naar analogie met kraamkost) te voorzien in soul food boordevol vitamientjes. Niet dat je jezelf lekkers moet ontzeggen, daar is dit niet het moment voor, en al helemaal niet om op dieet te gaan. Maak die pizza bijvoorbeeld gewoon zelf (met gewoon deeg of met die bloemkoolvariant, whatever your fancy) net zoals een pasta met extra veel groenten of een snel-klaar wokgerecht. Laat je inspireren door Ottolenghi en co voor een avontuurlijk vieruurtje en experimenteer met zelfgemaakte granola (met extra veel chocolade) om morgenvroeg van te smullen. Voor je ‘t weet, ga je zo op in het koken dat je een uur lang niet aan hem (of haar) denkt.

4/

Tip 4: Work-out

6 tips om liefdesverdriet te verwerken 5

Laat die endorfines stromen! Gun jezelf een dag (of twee) als couch potato met ‘Love, Actually’ en herhalingen van ‘New Girl’ en begin dan zachtjesaan weer te bewegen. Kalmeer je panikerende hoofd en verkrampte lijf met een online yogasessie in je eigen woonkamer (‘Yoga with Adrienne’ is een aanrader) of sla alle woede en verdriet uit je lichaam tijdens het kickboksen. Haal je rollerblades van de zolder, leen een old skool aerobics-dvd uit de bib, wandel naar de winkel... zolang je maar beweegt, ben je op de goede weg. Extra punten voor wie buiten beweegt. Onderschat nooit het effect van frisse lucht en zonneschijn op die dikke mist in je hoofd en je hart.

5/

Tip 5: the New You!

6 tips om liefdesverdriet te verwerken 4

Of gewoon je oude zelf in een nieuwe/spannende outfit. En nee, het feit dat de pyjamalook momenteel een minitrend is, maakt jouw slaaptenue niet buitenwereldwaardig. Gooi hem in de was, stap in de douche, haal al je kleren uit de kast en trek je leukste, kleurrijkste, elegantste, stoerste... outfit aan. Ga shoppen, zo ben je meteen ook buiten. Denk twee keer na over welke winkels je binnenstapt, want de kans is groot dat je je kredietkaart bovenhaalt. Laat de ketens links liggen (dat onflatterende licht in de paskamer!) en ga voor een winkel die aan de hoge kant van jouw budget ligt. Het gaat erom dat je jezelf verwent en dat lukt nu eenmaal beter met een goedgemaakt stuk dan met een flutrokje dat na één keer wassen uit elkaar valt. Smeer knalrode lipstick op. Of helblauwe eyeliner. Of allebei, als je daar blij van wordt. Oh en maak een afspraak bij je kapper: op een of andere manier is een post-break-upknipbeurt een garantie voor een fantastisch kapsel.

6/

Tip 6: I did it my way

6 tips om liefdesverdriet te verwerken 2

Zoek je eigen manier om met het verdriet om te gaan en probeer het in iets positiefs om te buigen. Neen, zijn auto in brand steken is geen optie. Denk aan Adele, die luduvudu verwerkt door hitsingles te schrijven. Of Bon Iver, die zijn gebroken hart omzette in een debuutalbum. Ene Cherlyn Chong tekende stripverhalen over haar liefdesbreuk en plaatste ze op haar website Steps to Happyness. Ze kreeg zoveel reacties dat ze ontslag nam bij het bedrijf waar ze werkte en nu fulltime als ‘verdriet coach’ werkt.
Misschien is een danscursus wel iets voor jou? Of herontdek je hoe zalig het is om lekker lang te gaan lopen? Begin je met een cursus fotografie en blijk je de volgende Annie Leibovitz te zijn? Het hoeft niets groots te zijn, zolang je je maar goed voelt. En als je echt niks kan bedenken, trek dan je leukste rokje aan, bel een paar vriendinnen en ga een nachtje dansen. Want om het met de wijze woorden van de grote Oprah te zeggen: “Every day brings a chance for you to draw in a breath, kick off your shoes and dance.”

(Tekst: Claire Thys, illustraties: Luna Klaps)