Dit is de betekenis van de 10 meest voorkomende dromen

Geüpdatet op 5 juli 2022 door Lore Ginneberge
Dit is de betekenis van de 10 meest voorkomende dromen Unsplash

Zijn de meeste dromen bedrog? Niet altijd. Word je klam wakker na een helse achtervolging in je slaap? Spurt je 's morgens naar de spiegel om te checken of je je tanden nog hebt? ELLE verklaart de 10 meest voorkomende dromen:

Dromen over tanden die uitvallen

Wat: Nachtmerries waarin je je mond opent en merkt dat je tanden gruwelijk verrot zijn, of erger nog, dat je tanden prompt uitvallen.

Betekenis: Afwijkingen aan het gebit zijn erg angstaanjagend. Doorgaans betekent deze droom dat je bang bent om niet aantrekkelijk gevonden te worden. Het klinkt een beetje oppervlakkig, maar in principe wil iedereen er goed uitzien. Op een dieper niveau behelst de droom de angst om voor gek te staan of om macht te verliezen. De onmacht om je eigen lichaam te beheersen (immers, we hebben onze tanden niet onder controle), is een zeer nare gedachte.

Oplossing: Probeer te achterhalen waarom je zo bang bent om voor gek te staan of aan macht te moeten inboeten. Geef je zelfvertrouwen een boost.

Een droom over vreemdgaan

Wat: Droom je over een stomende nacht met een collega? Of een romantische date met de beste vriend van je lief?

Betekenis: Geen paniek, dit soort dromen duidt niet op ontevredenheid met je huidige partner. Als je droomt over ontrouw schijn je bang te zijn dat je je partner gaat verliezen. Deze dromen hebben bovendien maar één doel: je seksuele behoeftes verwerken. Overspeldromen zijn dus uiterst normaal en gezond, ze zorgen er eerder voor dat je juist niét vreemdgaat. Je verwerkt je seksuele behoeftes tijdens je slaap waardoor je er overdag geen last van hebt. Bekijk het positief: niemand komt ooit iets te weten van jouw nachtelijke escapades.

Oplossing: Zorg voor genoeg seksuele spanning in je relatie en focus op je eigen behoeftes.

Je droomt dat je valt

Wat: In het heetst van de strijd word je van een gebouw geduwd of glijd je stomweg uit. Enkele seconden zweef je door de lucht in complete angst, je voelt je lichaam samentrekken en schiet wakker.

Betekenis: Deze droom is zo gekend dat er grootse mythes rond heersen. De bekendste luidt dat je sterft wanneer je de grond raakt tijdens de val. Dat is natuurlijk onzin. De meest voorkomende oorzaak van deze droom is een gevoel van onveiligheid of een gebrek aan steun uit je omgeving in je dagelijks leven. Deze droom komt veel voor na een turbulente periode of een tijd van depressie.

Oplossing: Word jij vaak zwetend wakker door dit soort dromen? Evalueer de huidige situatie waarin je je bevindt (op werk- of liefdesvlak) en ga je emoties en gevoelens ten rade. Probeer het probleem te achterhalen en het op te lossen.

Je bent zwanger in je droom

Wat: In je droom loop je rond met een bol buikje of sta je op het punt om te bevallen.

Betekenis: Zwangerschapsdromen suggereren dat iets in je persoonlijke leven zich aan het ontwikkelen is. Het kan tevens duiden op een creatieve evolutie: je hebt een idee of bent bezig met het opzetten van een project dat nog niet echt vorm heeft. Je bent volop aan het brainstormen. Een andere betekenis houdt in dat vrouwen die over zwangerschap dromen, worstelen met het idee van een babytje maar zijn er tegelijkertijd ook bang voor. In dit geval doet de droom je enigszins wennen aan het idee.

 Een boot, vliegtuig of bus missen

Wat: In deze woelige droom moet je je haasten om een bus, vliegtuig of ander vervoersmiddel te halen. Uiteindelijk ben je een fractie van een seconde te laat en dat maakt je uitermate gefrustreerd. Een andere versie is dat je een belangrijk optreden of evenement mist waaraan je zou deelnemen.

Betekenis: Je hebt het gevoel dat je een belangrijke kans gemist hebt in je leven. Deze droom komt vaak voor wanneer je worstelt met een belangrijke beslissing.

Falen voor een test

Wat: In deze droom word je verhinderd om een test of examen af te leggen. Verschillende scenario's zijn mogelijk: je vindt het klaslokaal niet, je bent je schrijfgerief vergeten, of erger nog: je hebt er gewoonweg totaal niet voor gestudeerd.

Betekenis: Deze droom komt meestal voor bij mensen die een lange tijd niet meer naar school zijn geweest. De onderliggende betekenis luidt dat je je op een of andere manier in het echte leven getest voelt. Je voelt je onvoorbereid voor een evenement in de nabije toekomst. Onvoorbereid zijn voor een examen in een droom drukt uit dat je erg kritisch bent voor jezelf in real life.

Achtervolgd worden in je droom

Wat: Dit soort dromen kan werkelijk een afschuwelijke ervaring zijn. Meestal is de achtervolger een dier of persoon, of in het slechtste geval, een bloeddorstig monster.

Betekenis: Deze klassieker onder de nachtmerries drukt uit dat je je leven niet helemaal onder controle hebt en wegloopt voor problemen. Iemand of iets geeft je een bedreigend gevoel.

Oplossing: Vraag jezelf af wat in je dagelijks leven het meest gelijkend is op het 'schepsel' of de omstandigheden in je droom. Vaak is deze droom een herhaling is van een feitelijke gebeurtenis uit je leven.

Je droomt dat je naakt bent

Wat: Op school arriveren in pyjama? Plots in evakostuum achter je bureau? Of in je ondergoed op straat? De schaamte...

Betekenis: Deze droom impliceert dat je je (letterlijk of emotioneel) blootgesteld voelt of dat je vindt dat je te veel van jezelf hebt blootgegeven. Je kan de droom ook terugkoppelen naar een situatie waarin je je niet helemaal op je gemak voelt. Begin je aan een nieuwe studie of baan? Dan is de blootdroom meteen verklaard. Raar maar waar: deze droom komt het vaakst voor bij mensen die met een huwelijk te maken krijgen -of ze nu de toekomstige bruid, schoonmoeder of bruidsmeisje zijn.

Oplossing:  Eenmaal je angsten onder controle, zal je minder last ondervinden van deze dromen.

Dromen over beroemdheden

Wat: Is Blake Lively plots je hartsvriendin, sta je op de set naast Leonardo DiCaprio of drink je koffie met Jennifer Aniston in Central Perk? Ontwaken is des te moeilijker na een heerlijke droom als deze.

Betekenis: Het is vooral interessant om te kijken welke celeb de hoofdrol speelt in je dromen. Het zijn namelijk zijn of haar karakteristieken en talenten die jij waardevol acht. Dromen over celebs weerspiegelt een behoefte aan persoonlijke erkenning.

Eten in je dromen

Wat: Word je 's morgens wakker met enorme trek omdat je de hele nacht zoete dromen had over een zak chips, een heerlijke lasagne of een chocoladetaart?

Betekenis: Een aangename droom waarin je aan het eten bent, betekent dat je gelukkig bent in een relatie. Ben je grote hoeveelheden aan het schranzen, dan voel je je eerder zenuwachtig over een bepaalde situatie. Eet je alleen in je droom, dan voel je je verdrietig over een gebeurtenis.

LEES OOK: De 6 meest voorkomende seksdromen uitgelegd