De voedingsexpert geeft tips om lactosevrij te kopen en koken

Geüpdatet op 23 maart 2023 door Lore Ginneberge
De voedingsexpert geeft tips om lactosevrij te kopen en koken

Stap je om wat voor reden ook over op een lactosevrije levensstijl of kook je voor gasten die geen melkproducten eten? Katrien Neveux, voedingsdeskundige bij Bio-Planet, geeft tips.

Wat is de meest voorkomende misconceptie rond lactosevrije voeding?

"Mensen denken vaak dat je dan enkel je toevlucht kunt nemen tot sojaproducten (sojadrink, sojaroom...) maar er zijn tegenwoordig zoveel meer soorten lactosevrije alternatieven voor de klassieke zuivel. Denk aan producten op basis van haver, rijst, amandelnoten, hazelnoten, spelt, kokos, gierst, chufameel!

Lactosevrije voeding wordt vaak geassocieerd met een aandoening of een bepaald dieet, terwijl deze geschikt zijn voor iedereen. Lactosevrije producten komen meer voor dan je denkt en zijn vaak minstens even lekker als conventionele voeding. Denk maar aan lactosevrije kazen, yoghurt en melk. In het geval van melk smaakt deze soms iets zoeter omdat de lactose op voorhand gesplitst is in 2 enkelvoudige suikers."

Is er een  vervanger van koemelk die overeenkomt qua voedingswaarden?

"Soja is de beste vervanger voor melkproducten omdat deze qua eiwitgehalte het meeste aanleunt tegen melkproducten. Andere plantaardige drinks bevatten vaak geen hoog eiwitgehalte."

Welk ingrediënt of product heb je best altijd in huis om een gerecht snel en makkelijk lactosevrij te maken?

"Een plantaardig alternatief voor room om snel een sausje wat meer smeuïg te maken! En hier heb je ook weer zoveel meer keuze dan enkel die op basis van soja, o.a. amandel, kokos, rijst. Sommige varianten kregen al een extra smaakje zoals Thaise kruiden of pesto."

Welke veranderingen heb je opgemerkt de laatste jaren op vlak van intolerantievriendelijke voedingsmiddelen?

"Ik merk vooral een enorme uitbreiding in het assortiment. Vroeger lag de focus vooral op het lactosevrij maken van van nature bevattende lactoseproducten. Nu ligt de focus veeleer op het aanbieden van plantaardige alternatieven die van nature lactosevrij zijn. De zogenaamde eiwitshift (het gedeeltelijk vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige) versterkt dit aanbod ook natuurlijk.

Heb je nog tips om snel en makkelijk boodschappen te doen als je lactose wil vermijden?

"Goed etiketten lezen en je bewust zijn van waar allemaal 'verborgen' lactose kan inzitten, zoals bijvoorbeeld in pizza, paté, worst, chips, bouillonblokjes, chocolade, visconserven, kroketten en croutons..."

Recept: lactosevrije ijspralines met cashew en kokos Recept: lactosevrije ijspralines met cashew en kokos Bio-Planet Een lactosevrij dessertje waar iedereen instant vrolijk wordt? Dit recept voor ijspralines van Bio-Planet is net zo makkelijk als verrukkelijk. Lees meer
Zelfgemaakte vegan kokosyoghurt met cashewnoten Zelfgemaakte vegan kokosyoghurt met cashewnoten Op zoek naar een veganistisch ontbijt waar je buik blij van wordt? Maak eens zelf kokosyoghurt! Makkelijker dan je zou denken en supergezond. Lees meer
Recept: veganistische kaas met zonnebloempitten en granaatappel Recept: veganistische kaas met zonnebloempitten en granaatappel Met een beetje geduld is deze heerlijke veganistische kaas gemaakt van zonnebloempitten eigenlijk best eenvoudig. Wij dagen je uit om een volledig plantaardige kaasschotel te maken, ga jij de uitdaging aan? Lees meer