Foodtrip door Puglia: alle tips voor een onvergetelijke reis

Geüpdatet op 27 juli 2023 door ELLE Partner
Foodtrip door Puglia: alle tips voor een onvergetelijke reis Trulli d'Alberobello ©Carlos Solito

Trek naar de hak van Italië voor een onvergetelijke culinaire reis en keer terug met een rijke kennis aan streekproducten en een goedgevulde maag. Ontdek alle tips voor een geslaagde foodtrip naar Puglia.

Van Castel del Monte tot Santa Maria di Leuca, om de culinaire cultuur van Apulië te leren kennen moet je beginnen bij... een pak tarwemeel. Dit is het hoofdingrediënt van de beroemde orecchiette pasta, die overal in de streek met liefde bereid wordt. Uitstekend eten is een van de grote highlights van Apulië. Proeven van zelfgemaakte pasta in een familie trattoria, zeevruchten degusteren op een marktje aan het water of dineren in een verfijnd sterrenrestaurant...  er is lekkers voor iedereen.

Pugliaanse gastronomie: van Cucina Povera tot werelderfgoed

De keuken van Apulië, de blauwdruk van het door UNESCO erkende mediterrane dieet, heeft zijn wortels in de cucina povera (de keuken van de armen): gerechten worden meestal bereid met seizoensgebonden, lokaal ingekochte ingrediënten, gekookt volgens traditionele recepten.

Ostuni, la Città Bianca - ©Carlos Solito

Andria en zijn Burrata

In de stad met het mysterieuze kasteel Castel del Monte, erkend als UNESCO Werelderfgoed, worden kaasliefhebbers verwend. In de hele regio zijn er tal van verse en gerijpte kazen, maar een echt hoogtepunt is de burrata uit Andria. Deze zachte witte kaas bestaat uit bollen pasta filata gevuld met in room gedrenkte snippers mozzarella. Je vindt het in delicatessenzaken en caseifici (zuivelbedrijven) in de hele stad. Ga voor meer cheesy plezier naar Gioia del Colle om de heerlijke mozzarella te proeven.

Valle d'Itria

Naast de mythische trulli-huisjes is de Valle d'Itria beroemd om zijn fornelli (slagerijen waar vlees wordt verkocht, gegrild en direct geserveerd). Deze ongedwongen zaken zijn enorm populair bij bezoekers, vooral in Cisternino. Lokale specialiteiten zijn gnumareddi (kleine rolletjes met lam) en bombette (balletjes met kaas gewikkeld in capocollo varkensvlees).

Bari voor fijnproevers

Bari, de bruisende hoofdstad van Apulië, is een echt streetfood paradijs. Waar je ook bent, er is altijd wel een bakker, afhaalrestaurant of een eetkraampje in de buurt. Voor een typisch lokaal hapje bestel je een stuk van de beroemde focaccia van de stad. Deze heeft een dikke, zachte bodem met daarop olijven, zoete tomaten, oregano en extra vergine olijfolie.

Bari, Margherita Theater ©Franco Cappellari

Peschici en de Trabucchi

Kenmerkend voor de kuststad Gargano zijn de traditionele vissersplatforms die de kustlijn tussen Vieste en Peschici doorkruisen. Deze oude constructies, 'trabucchi' genaamd, zijn verankerd aan de rotsen en werden gebruikt om mul, zeebrasem, roodbaars en makreel te vangen. Tegenwoordig vormen ze een sfeervolle achtergrond voor aperitieven bij zonsondergang en zeevruchtendiners aan de waterkant van Peschici.

De keuken van Salento

Met zijn wortels in de cucina povera van Puglia en de Arabisch geïnspireerde geschiedenis is ciceri e tria dé pastaspecialiteit van Salento. Dit eenvoudige, knapperige gerecht combineert kikkererwten met deels gefrituurde reepjes pasta. Er zijn verschillende versies met paneermeel, gebakken brood of met gezouten ansjovis.

Mosselen in Taranto

Mosselen (cozze) staan overal in Puglia op het menu, maar de beste komen uit Taranto, waar ze al sinds mensenheugenis worden gekweekt. De mosselen worden verzorgd door 35 natuurlijke onderzeese bronnen, plaatselijk bekend als citri, en worden gewaardeerd om hun delicate smaak. Ze worden meestal geserveerd in een tomatensaus met tubettini pasta.

Taranto ©Maria Gravina

Puglia in een fles

Werk je een weg door de indrukwekkende wijnkaart van Puglia. Begin met een spumante in San Severo, idealiter na een bezoek aan de ondergrondse kelders van de stad. Ga vervolgens naar Lucera om een robijnrode Cacc'e Mmitte te proeven, voornamelijk gemaakt van de lokale Nero di Troia wijnstokken.

Verder naar het zuiden biedt Trani een zoete pauze in de vorm van zijn Moscato dessertwijn. In het binnenland gedijen Bombino Nero en Aglianico naast witte druiven als Greco en Malvasia Bianca in Le Murge. Drie wijnen uit dit gebied dragen de prestigieuze DOCG-classificatie: Castel del Monte Bombino Nero, Castel del Monte Nero di Troia en Castel del Monte Rosso Riserva.

Als je verder afdaalt, kom je in de provincie Taranto en Lecce. Dit is de hoofdstad van de Primitivo, een druif met een donkere schil die sterke, intense wijnen voortbrengt, zoals de Primitivo di Manduria, de zoete DOCG geclassificeerde Primitivo di Manduria Dolce Naturale en de Gioia del Colle, een DOC die onlangs grote prijzen heeft gewonnen. Ten zuiden hiervan kan je de dieprode Negroamaro wijnen proeven, zoals de Salice Salentino in Salento.

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met ENIT.
italia.it

LEES OOK:
10 superromantische date-ideeën voor een zwoele herfst en winter
Fan van de Italiaanse keuken? Dan moet je op vakantie naar Umbrië
Wedstrijd: Win een pakket met 3 specifieke verzorgingsproducten voor de jonge huid