Fan van de Italiaanse keuken? Dan moet je op vakantie naar Umbrië

Geüpdatet op 27 juli 2023 door ELLE Partner
Fan van de Italiaanse keuken? Dan moet je op vakantie naar Umbrië Perugia, Punto di Vista panoramisch terras - ©Umbria Region

In Umbrië word je ondergedompeld in kunst en cultuur van wereldklasse, struin je door charmante middeleeuwse dorpjes omringd door olijfbomen, wijngaarden en landbouwgrond, om vervolgens aan te schuiven voor een heerlijke maaltijd op basis van lokale ingrediënten...

Pasta, peulvruchten en prosciutto

Het centraal gelegen Umbrië is misschien minder bekend dan de Italiaanse regio Toscane, maar daarom net een bezoek waard. De streek wordt 'het groene hart van Italië' genoemd omdat er weelderige bossen, glooiende heuvels en olijf- en wijngaarden zijn zover het oog reikt. De heuvels van Assisi tot Spoleto zijn zelfs als eerste in hun soort erkend door de FAO van de United Nations als 'Globally Important Historic Agricultural System', een landelijk equivalent van de UNESCO-lijst. Daarnaast is dit de bakermat van heel wat traditionele gerechten: zelfgemaakte pasta, soep van peulvruchten en groenten, schapenkaas, varkensvlees (prosciutto, worst, salami) en truffels.

Wijnhuizen in heel Umbrië produceren uitstekende wijnen die perfect passen bij de lokale keuken. Extra vergine olijfolie is een essentieel ingrediënt dat de finishing touch geeft aan bijna elk gerecht, van soepen tot pasta's, vlees en groenten.

Trevi - ©Umbria Region

Uitstekende olijfolie van Trevi

In het dorp Trevi bevindt zich een museum over de geschiedenis en het belang van olijven in de plaatselijke cultuur; buiten de stadsmuren staat een olijfboom die met zijn 1700 jaar de oudste van Umbrië zou zijn. Mis in de late herfst niet de kans om een olijfmolen (frantoio) te bezoeken. In het weekend van november houden olijfmolens in heel Umbrië open dagen, met wandelingen, activiteiten en proeverijen. Een bezoek aan een werkende frantoio is een ervaring voor alle zintuigen: de geur van verse olie, het geluid van de machines en het geklets van de boeren die wachten tot hun oogst wordt geperst, het verrassende felgroen van de nieuwe olie, en natuurlijk de peperige smaak die wordt genoten op een sneetje brood dat wordt geroosterd in de open haard.

De unieke wijnen van Narni

Narni is een mooi dorp met uitzicht op een dramatische kloof; bezoek Narni Underground, een reeks kamers waaronder een middeleeuwse kapel en een tribunaal gebruikt door de inquisitie, ruimtes die in de vergetelheid waren geraakt totdat ze ongeveer 40 jaar geleden werden herontdekt door tieners. Bezoekers kunnen een wandeling maken door een ondergronds Romeins aquaduct.

De Ciliegiolo-druiven, die rond Narni groeien, zijn genoemd naar hun typische fruitige/kersenaroma en worden vaak gebruikt in blends of om jonge, geurige wijnen van te maken die zonder rijping worden gedronken, of als Ciliegiolo di Narni IGT, een wijn met een intense robijnrode kleur en bijzonder fruitige aroma's, fris en met relatief weinig alcohol.

Narni, historisch centrum - ©Umbria Region

Culinaire specialiteiten van de 'borghi' in Umbrië

Visgerechten aan het Trasimenomeer

Het indrukwekkende Trasimenomeer wordt omringd door pittoreske dorpjes, ook wel 'borghi' genoemd in het Italiaans. Het meer wordt omringd door een fietspad dat geschikt is voor fietsers van elk niveau. Tip: houd halt bij een trattoria met prachtig uitzicht op het meer en proef gerechten met de vangst van de dag. Probeer het visgerecht carpa regina in porchetta of de traditionele tegamaccio, een vissoep die zijn naam ontleent aan de terracotta tegame (pot) waarin hij wordt gekookt.

Een andere favoriet is brustico: hele vis geroosterd op houtskool, daarna gefileerd en afgewerkt met lokale olijfolie en citroen. De baars wordt gefrituurd of in een pastasaus geserveerd.Bij deze heerlijke maaltijden mag een Trasimeno DOC wijn niet ontbreken. De collectie omvat vier witte wijnen, vijf rode wijnen en een klassieke Spumante.

Truffels in Montone en chocolade in Perugia

Montone, één van de 'mooiste borghi' van Italië, ligt op een beboste heuvel ten noorden van Perugia. Het filmfestival trekt zomergasten, en in oktober viert Montone de oogst van de herfst en inheemse producten: kastanjes, paddenstoelen, truffels, kazen, wijn en meer. Ambachtslieden tonen hun traditionele vaardigheden in borduurwerk, smeedijzer, ingelegd hout en ambachtelijke keramiek. Naast de markttentoonstelling en de proeverijen kunnen bezoekers genieten van rondleidingen, wandelingen en paardrijtochten in de bossen, fototentoonstellingen en muzikale optredens. Perugia, de hoofdstad van Umbrië, staat ten slotte bekend om de chocolade, met een chocoladeschool en -museum, en Eurochocolate, een festival dat in oktober wordt gehouden met lezingen, activiteiten, kookdemonstraties en vooral chocoladeproeverijen. Een must voor chocaholics!

Cet article a été réalisé en étroite collaboration avec ENIT.
italia.it

LEES OOK:
Les Marches : une étape gastronomique indispensable
Bruxelles : notre sélection des bars à vin les plus cool
À la découverte du riche patrimoine gastronomique et culturel de l’arrière-pays d’Imperia en Ligurie