Daarom moet een foodtrip naar het Italiaanse Marche op je bucketlist

Geüpdatet op 27 juli 2023 door ELLE Partner
Daarom moet een foodtrip naar het Italiaanse Marche op je bucketlist ©Franco Cappellari

Zin om topwijnen te ontdekken en authentieke Italiaanse gerechten te proeven terwijl je omringd wordt door prachtige natuur en een rijke cultuur? Dan moet een foodtrip naar Marche, een regio in het midden van Italië, op je lijstje.

De authentieke smaken van Macerata

Verborgen tussen de Adriatische zee, omgeven door glooiende heuvels, wijn- en olijfgaarden ligt Macerata, een van de belangrijkste provincies in Marche. Om deze omgeving te beschermen werd het Natuurreservaat van de Abdij van Fiastra gecreëerd, een gebied met een rijke biodiversiteit. Het reservaat grenst aan de gemeente Urbisaglia, met het grootste archeologische park van Marche, en Tolentino, een bekende kunststad met de Basilica di San Nicola da Tolentino. Niet ver van het stadscentrum rijst het majestueuze Castello della Rancia op, vanwaar je een weids panorama kunt bewonderen.

Meer in het zuiden langs de stroom van de Fiastra liggen Colmurano en Ripe San Ginesio. In dat laatste dorp komen oudheid en moderniteit samen in de Collectie van Hedendaagse Kunst. Tenslotte kom je bij Loro Piceno, een gemeente die sinds de middeleeuwen weinig is veranderd, met smalle steegjes en steile hellingen die naar een kasteel leiden. Loro Piceno is de bakermat van de gekookte wijn, een drank die wordt gemaakt door most te koken in 'callaro', een typische koperen ketel uit Marche. De eet- en wijntraditie wordt overal in de provincie Macerata gekoesterd: of het nu gaat om de beroemde lasagne vincisgrassi, de zachte ciauscolo-salami of de Varnelli, een anijsdrank. Deze typische producten dragen bij tot de identiteit van Macerata, maken deel uit van z'n geschiedenis en zijn smaakvolle manier om kennis te maken met de streek.

Rijk erfgoed, kunst en cultuur

In Macerata weerklinken op warme zomeravonden zowel aria's als rocknummers onder de bogen van het Sferisterio, een elegant neoklassiek theater. Het Palazzo Buonaccorsi en het Palazzo Ricci tonen een stukje geschiedenis en laten je kennismaken met de kunst uit de streek, de oude bibliotheek Mozzi Borgetti en het Lauro Rossi-theater. Vlakbij het theater rijst de Torre Civica op met haar astronomische klok die de maanfasen en de stand van de planeten aangeeft. Twee keer per dag voert een mechanisch spel boven de klok een carrousel op met de drie Wijzen die de Maagd Maria vereren. Het thema is geen toeval, want Macerata wordt 'Civitas Mariae' (de stad van Maria) genoemd. Een diepe devotie die zich weerspiegelt in belangrijke religieuze gebouwen als de San Filippo-kerk of de charmante Basilica della Misericordia.

De Verdicchio-wijnen van Marche

Een van de beroemdste en lekkerste wijnen van Marche is ongetwijfeld de Verdicchio met haar karakteristieke strokleur en fruitig aroma. Castelli di Jesi Verdicchio Riserva DOCG wordt geproduceerd in een gebied verdeeld over de provincies Ancona en Macerata: hij is delicaat en harmonieus, ideaal bij visgerechten. In de stad Jesi bevindt zich het IMT (Instituut voor de bescherming van wijnen in Marche), een consortium dat toeziet op de identiteit van de wijnen in Marche en het IME (Instituut voor eten en wijn in Marche), een multimediale site gewijd aan kwaliteitsproducten en -wijnen. Bezoek zeker de Vineria Comune in het dorpje Castelplanio, waar je typische producten proeft. In de gemeente Cupramontana wordt de oenologische cultuur gecultiveerd in de wijnkelder Enocupra, het Internationaal Museum van Wijnetiketten en in het traditionele Druivenfeest, het oudste wijnfeest van Marche.

En een bezoek aan de streek is niet compleet zonder die andere parel te proeven, de DOCC Verdicchio di Matelica Reserve, een goed gestructureerde wijn geurend naar rijp fruit, die net als Verdicchio di Matelica DOC in Matelica wordt geproduceerd. Matelica herbergt in de elegante foyer van haar G. Piermarini-theater de Stadswijnkelder, waar cultuur, terroir en oenologie samenkomen.

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met ENIT.
italia.it

LEES OOK:
3 vrouwelijke wijnbouwers over hun métier
Alle culinaire en culturele highlights in het achterland van Imperia in Ligurië
Op gastronomische wijnroute langs het onontdekte Langhe Roero Monferrato