Daarom moet restaurant Blueness in Antwerpen op je bucketlist

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Lisa Aelvoet
Daarom moet restaurant Blueness in Antwerpen op je bucketlist © Peter Paul De Meijer

Genesteld in de multibrand boetiek Verso ligt Blueness Antwerp, het nieuwste restaurant gesponnen uit het meesterbrein van Sergio Herman. Je proeft er van een verfijnde Franse keuken met Japanse accenten en heerlijke natuurwijnen. Wij brengen verslag uit.

Reeds vanop de straat word je de warme gloed gewaar die de vele kaarsen in het restaurant uitstralen. Eenmaal binnen eist de bedrijvige open keuken de aandacht op, net als de prachtige bar. Deze bevindt zich onder de indrukwekkende gewelven van het zestiende-eeuwse herenhuis waar Blueness Antwerp zijn intrek neemt. Het prachtige interieur vormt de eerste eyecatcher van het restaurant en is van de hand van het Deense Space Copenhagen, dat ook de inrichting van broer én buur Le Pristine voor haar rekening nam.

Lees ook: Shanghai Kitchen in Brussel: Chinees streetfood op z’n best

Het Blueness-concept vindt zijn oorsprong in Cadzand, eveneens de thuishaven van Sergio’s andere restaurants Pure C en AIRrepublic. Voor de Antwerpse declinatie van het Frans-Japanse fine dining-concept slaat Herman de handen in elkaar met Luc Dheedene, de man achter Verso. Voor het reilen en zeilen van de zaak zijn chef Jaclyn Kong en maître Dorine Van den Eynde verantwoordelijk. Het vrouwelijk powerduo deelt bij Blueness de lakens uit en zorgt naast een hartelijke ontvangst voor een heerlijke culinaire beleving.

Goed begonnen…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blueness Antwerp (@blueness.antwerp)

Op de Izakaya-kaart staan verschillende appetizers en kleine gerechten waarin voornamelijk vis de hoofdrol speelt. Prijzen variëren van €8 tot €28. Zowel lunch als diner kan je aanvullen met een tussengerecht (€18-€28 ) en/of hoofdgerecht (€45-€50) en tenslotte met een dessert (€18-€25). Onze favorieten? De Zeeuwse hamachi tartaar met kaviaar, de langoustines met girolles en beurre blanc en de Yakitori makreel met pikante sojaboter en zeewier. De gerechten gaan gepaard met Europese (natuur)wijnen en - hoe kan het ook anders - een glas sake. De hapjes blijken even lekker te zijn dan ze eruit zien en vormen de perfecte start van een mooie avond.

… is half gewonnen

Onze tafel in de hoek van de zaal beschikt over een panoramisch uitzicht over de rest van de zaak. De vele kaarsen op verschillende hoogtes zorgen in combinatie met de gebeeldhouwde schouw voor een gezellige doch gesofisticeerde sfeer. Op woensdagavond is het kalm in het restaurant en we genieten in alle rust van onze appetizers. Vervolgens krijgen we als hoofdgerecht de befaamde Noordzee Dan Dan noodles voorgeschoteld. De portie is bescheiden maar de smaken zitten goed. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blueness Antwerp (@blueness.antwerp)

We besluiten de avond met de Blueness klassieker Matcha Dame Blanche vergezeld van een Japanse thee. Deze zoete noot stelt niet teleur en we keren na een uitgebreid afscheid van de sympathieke maître Dorine voldaan weer naar huis. Een adresje om te noteren!  

Adres: Lange Gasthuisstraat 11, 2000 Antwerpen
Openingsuren: dinsdag tot en met zaterdag voor lunch (12u00 - 13u30) en diner (18u30 - 20u30)

Reserveren doe je op blueness.com