5 must-visit stops op culinaire reis in Tramonti aan de Amalfikust

Geüpdatet op 27 juli 2023 door ELLE Partner
5 must-visit stops op culinaire reis in Tramonti aan de Amalfikust Positano, panorama - ©Vito Fusco _2021, courtesy of Authentic Amalfi Coast Archive

Van zwarte pizza tot fior di latte en heerlijke wijnen... foodies die een culinaire bestemming zoeken hebben 'm bij deze gevonden. We nemen je mee naar Tramonti aan de Italiaanse Amalfikust in 5 highlights.

Tramonti, tussen eten en natuur

Verscholen tussen de prachtige valleien van het Lattari-gebergte ligt het dorp Tramonti. Dit dorp, dat de groene long van de Amalfikust wordt genoemd, wordt gekenmerkt door een rijke vegetatie en talrijke bronnen. Verspreid over 13 verschillende gehuchten biedt het een alternatief voor het typische zeezicht van de Amalfikust. De stilte van de groene, dichte bossen, gecombineerd met het geluid van de beekjes die door de heuvels stromen, maakt Tramonti de ideale bestemming voor wie zich graag onderdompelt in de culinaire cultuur van het gebied.

Terrazzamenti, - ©Vito Fusco_2021, courtesy of Authentic Amalfi Coast Archive

De beroemde zwarte pizza

Deze pizza met zuurdesem die zes tot achtenveertig uur rijst, is de onbetwiste specialiteit van de streek. Tramonti staat al sinds de middeleeuwen bekend om het maken van pizza: in rustieke ovens werden panelle bereid met rogge-, gierst- en gerstemeel en op smaak gebracht met kruiden en een flinke hoeveelheid reuzel, het vet dat werd gebruikt om het deeg te kruiden. In die tijden van schaarste vormden pizza's een complete maaltijd om gezinnen te voeden en een bewijs van de kunst van de pizzabakker, die met ervaren handen die het deeg bewerkten en het rijzen volgden. Echt typisch is echter de zwarte pizza die wordt bereid met volkorenmeel dat een donkerdere kleur heeft dan gewoonlijk, met een meer verfijnde pizza tot gevolg. Hij wordt traditioneel gegeten op Allerzielen, maar staat tegenwoordig in veel pizzeria's standaard op het menu. Dit gebruik is ontstaan in Tramonti en verspreidde zich later naar de rest van de Amalfikust. Zo werd het een ware traditie in de naburige steden.

In het hart van fior di latte

De verwerking van de fior di latte in Tramonti is een van de weinige ambachtelijke producties die in de loop der tijd intact zijn gebleven. In dit groene dorp aan de Amalfikust, omgeven door natuur en verdeeld in niet minder dan 13 gehuchten, heeft men nog het geluk kleine werkplaatsen te vinden waar de magie elke dag gebeurt, bij het ochtendgloren. Het produceren van fior di latte is niet alleen een passie die uitsluitend van vader op zoon wordt overgedragen, maar het is ook het beschermen van een gastronomisch erfgoed dat bewaard en beschermd moet worden. De familie Vitagliano houdt zich al generaties lang bezig met het maken van kaas. Naast de fior di latte kan je er talrijke variaties proeven, waaronder trecce, nodini, ciliegine, of zelfs mozzarellavellen en babas. In hun atelier zie je ook de bereiding van verse en gerijpte provola, caciocavallo, ricotta of de klassieke en nog romigere ricotta di fuscella.

Fjord of Furore - © ph Vito Fusco, courtesy of Authentic Amalfi Coast Archive

Vrouwelijke wijnbouwer

In Tramonti, in het gehucht Capitignano, vind je Cantine Ida Giordano. Ida Giordano is een van die jonge vrouwen die, tegen de huidige trends en technologieën in, haar droom om wijn te verbouwen heeft waargemaakt. Momenteel heeft ze een rode, witte en roséwijn, net als een reserve gemaakt van 100% Tintore druiven. Naast de wijn proef je hier traditionele gerechten die worden bereid met de meest verse, seizoensgebonden ingrediënten, waarvan vele uit de buurt.

Het pad van de 13 kerken

Tussen de dertien dorpen van Tramonti, langs muilezelpaden en historische verbindingswegen aan de Amalfikust, kronkelt het pad van de 13 kerken. Dit is waarschijnlijk de meest bereisde routes in het gebied, waarlangs je verschillende landschappen ziet en kleine gehuchten ontdekt. Een aanrader!

Neem een kijkje in het tijdschrift Authentic Amalfi Coast en ontdek de pagina's die je nog niet hebt gelezen over de Amalfikust via authenticamalficoast.it

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met ENIT.
italia.it

LEES OOK:
Een dag in het leven van influencer Jaël Ost
Hotspot: Shanghai Kitchen in Brussel is Chinees streetfood op z'n best
Op gastronomische wijnroute langs het onontdekte Langhe Roero Monferrato