Vergeet de kaasplank, TikTok wil dat je gasten een ‘butter board’ voorschotelt

Gepubliceerd op 23 september 2022 door Lore Ginneberge
Vergeet de kaasplank, TikTok wil dat je gasten een ‘butter board’ voorschotelt Kwon Junho - Unsplash

Hoewel Pinterest nog steeds in de ban is van kunstige kaasplanken en charcuterieborden, is TikTok alweer bezig met de volgende foodtrend. Maak kennis met het 'butter board' en besluit dan of je tot het pro- of contra-kamp behoort.

Soms zijn trends heerlijk simpel, dat geldt ook voor de 'butter boards' die onze TikTokfeeds langzaam maar zeker overspoelen. Alles begon met een virale video van TikTokgebruiker en receptontwikkelaar @justine_snacks (echte naam Justine Doiron) waarin ze een boterplankje maakt, een gerecht geïnspireerd op een recept in Josh McFadden's populaire boek 'Six Seasons'. In de video is te zien hoe Doiron boter op een serveerplank smeert en er verschillende smaakmakers aan toevoegt, om vervolgens een laag op een versgebakken sneetje brood te smeren. Op de video in kwestie strooit ze er grof zout over, citroenzeste, kruiden, gesneden ui, eetbare bloemblaadjes en tenslotte enkele lepels honing. Zo eenvoudig kan het zijn en het resultaat mag niet onderdoen voor de bekendere, Instagramwaardige kaas- of charcuterieplank.

@justine_snacksI like this one idk I’m in a silly goofy butter mood♬ original sound - speed songs

Doiron legt uit dat McFadden's butter boards bedoeld zijn voor een groep gasten die een gemeenschappelijk gevoel willen bij het serveren van hun voorgerechten. Haar filmpje kreeg meteen bijval van heel wat TikTokgebruikers en telt inmiddels miljoenen views en likes. Het inspireerde sociale mediagebruikers zelfs al om hun eigen versies van het bord te maken met hun eigen favoriete ingrediënten en lekker veel boter.

"Ik wed dat je niet wist dat een butter board beter is dan een charcuteriebord," zei TikTok-gebruiker @themodernnonna bij haar versie, die vijgenjam, verse vijgen, warme honing en walnoten bevat.

@themodernnonna A Butter Board IS THE MOST BRILLIANT IDEA I Have Ever Come Across 🤯 IB: @justine_snacks #butter #butterboard #fyp ♬ original sound - THEMODERNNONNA

Hoewel deze video's viraal zijn gegaan en op positieve reacties onthaald worden, zijn er ook heel wat reacties van foodies die... niet zo overtuigd zijn. Zo maken TikTokers zich zorgen om de hoeveelheid boter er in zo'n bord verwerkt zit, om het schoonmaken van de planken achteraf of het feit dat je in groep van hetzelfde bord eet. Of zoals culinair journalist Bettina het mooi samenvat:

Zit je in kamp 'nooit genoeg boter'? Je vindt het recept voor de butter board van Justine Doion via haar website.

Geen fan? Geen zorgen, morgen is er weer een nieuwe foodtrend die het internet overneemt.

LEES OOK: de 5 populairste betaalbare beautyproducten op TikTok uitgetest