Van Stranger Things tot Friends: 6 iconische recepten uit je favoriete series

Geüpdatet op 21 september 2022 door Clothilde Van Brussel en Elle Eten
Van Stranger Things tot Friends: 6 iconische recepten uit je favoriete series Eaters Collective

Van de wafels uit 'Stranger Things' tot de sandwich van 'Friends' en taart uit 'Desperate Housewives'. Alle recepten uit je favoriete series!

Wie droomt er niet van om de maaltijden uit z'n favoriete tv-serie te kunnen proeven? We zochten en vonden een selectie recepten rechtstreeks van op tv. Een manier om de gastronomische geheimen te ontdekken van onze helden op het kleine scherm.

1. Ross' Turkey Sandwich uit 'Friends'

Als je de populaire sitcom nooit hebt gezien (zo goed als onmogelijk), dan heb je geen idee hoeveel deze speciale Thanksgiving-sandwich betekent voor Ross, een van de personages uit 'Friends'. Een stevige hap van deze deluxe sandwich en je bent verkocht.

Ingrediënten

  • 3 sneetjes sandwichbrood
  • 2 plakjes gebraden kalkoen
  • 2 plakjes tomaat
  • 2 plakjes gegrild spek
  • Een paar slablaadjes
  • 2 theelepels mayonaise
  • Een beetje jus van de kalkoen

Bereiding

  1. Rooster twee sneetjes brood en doordrenk de derde met kalkoenjus.
  2. Besmeer één kant van de twee sneetjes brood met mayonaise. Leg op één plak een plak gebraden kalkoen, een plak tomaat, een plak spek en een paar blaadjes sla. Beleg het in saus gedrenkte sneetje brood met een plakje kalkoen, een plakje tomaat, een plakje spek en wat salade. Sluit de sandwich met het tweede sneetje geroosterd brood. Aanvallen!

2. De Eggo Waffle uit 'Stranger Things'

Spoiler alert! In seizoen 1 en 2 van de Netflix hitserie is duidelijk hoeveel personage Eleven van Eggo's knapperige wafels houdt. Eet jouw stapel wafels met een klontje boter en siroop of maak er met slagroom en gekleurde snoepjes een Wafel Sundae van voor een very American toetje of ontbijt.

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 2 hele eieren
  • 50 cl melk
  • 70 g suiker
  • 80 g boter
  • 1 zakje bakpoeder

Bereiding

  1. Meng de bloem, de suiker en het bakpoeder in een kom. Maak een kuiltje en breek er de twee eieren in.
  2. Klop samen en voeg de boter en de helft van de melk toe. Klop opnieuw en voeg de resterende melk toe. Meng tot een gladde massa.
  3. Vet het wafelijzer (bij voorkeur rond) in met een kwastje, giet er wat van het mengsel in en laat het enkele minuten bakken. Als je een conventioneel wafelijzer hebt, gebruik dan een koekjessnijder om de wafels een ronde vorm te geven.
  4. Serveer met ahornsiroop, boter, ijs, slagroom, gekleurde snoepjes, poedersuiker of frambozencoulis.

3. De croque monsieur van Captain Holt uit 'Brooklyn Nine-Nine'

Captain Holt is geliefd om zijn onverbloemde persoonlijkheid, maar wordt ook gewaardeerd om zijn gesofisticeerde smaak, vooral als het om eten gaat. Zijn favoriete maaltijd? De croque monsieur! Iedereen (of bijna iedereen) kent dit recept, maar je moet toegeven dat het moeilijk is om zonder te leven. Dus bij deze het klassieke recept voor dit zalige comfortfood

Ingrediënten

  • 2 sneetjes sandwichbrood
  • 100 g Gruyèrekaas in blokken
  • 15 g boter
  • 15 g bloem
  • 15 cl melk
  • snufje nootmuskaat
  • 6 plakjes ham
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Begin met het maken van de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan. Eenmaal gesmolten, voeg de bloem toe en roer met een garde om deze toe te voegen. Giet geleidelijk de melk in de pan terwijl je blijft roeren. Roer tot je een vrij dikke saus hebt. Haal van het vuur en laat afkoelen.
  2. Rasp de Gruyèrekaas. Neem twee sneetjes brood en rooster ze lichtjes. Bestrijk een kant van de eerste toast met de bechamelsaus. Voeg wat Gruyère toe en werk af met plakjes ham. Voeg meer Gruyère toe en voeg het tweede sneetje toast toe, aan beide kanten besmeerd met béchamelsaus.
  3. Leg tot slot de resterende geraspte kaas op het broodje en bak het op 180°C tot de kaas gesmolten en goudkleurig is. Smakelijk!

4. De gefrituurde kip uit 'Breaking Bad'

Fans van de show weten dat er iets vreemds aan de hand is in de keukens van Los Pollos Hermanos. Ze verbergen er vele geheimen, maar gelukkig is hun gefrituurde kip er daar geen van. Deze pittige en knapperige Amerikaanse specialiteit heeft alles waar we van houden. Hier volgen we de versie van Mory Sacko, kandidaat in het elfde seizoen van Top Chef.

Ingrediënten

  • 10 Jalapeño pepers
  • 2 limoenen
  • 80 g verse room of witte yoghurt
  • 200 g bloem
  • 100 g suiker
  • 5 g gerookte paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stuk gember
  • 1 lente-ui
  • 150 g kipfilet
  • 200 ml witte azijn
  • 300 ml water
  • Chili olie

Bereiding

  1. Bereid de marinade de dag ervoor. Snijd de lente-ui grof. Pel het knoflookteentje en verwijder de kiem. Snijd de gember in stukjes en bewaar de schil. Halveer de limoenen en vang het sap op. Doe de stukken kip in een kom en voeg de ui, knoflook, gember, paprika, zout en limoensap toe en meng, "masseer" een keer met de hand. Voeg de crème fraîche toe, masseer in en rasp de limoenschil. Masseer een laatste keer om een homogene bereiding te verkrijgen.
  2. Voor de Jalapeños pickles meng je een basis van azijn en water waaraan je suiker toevoegt. Doe de pepers in een luchtdichte pot en giet het hete mengsel erover. Sluit de pot om ze te bewaren.
  3. Bestrijk de gemarineerde stukken kip met bloem en bak ze 4 minuten in een frituurpan op ongeveer 170°C (of in een pan met hete olie). Glaceer de stukken kip in de chili-olie (meng daarvoor plantaardige olie en zoete chilipeper). Laat ze uitlekken en leg ze op een rooster zodat ze knapperig blijven. Bestrooi met zout en geniet.

5. De Fettuccine Alfredo van Michael Scott uit 'The Office'

Iedereen die de eerste en tweede aflevering van het vierde seizoen van 'The Office' heeft gezien, heeft deze les geleerd: je volproppen met fettuccine Alfredo voor een wedstrijd is niet het beste idee. Maar het recept op zich is een aanrader: super eenvoudig te maken en heerlijk bourgondisch, oftewel de definitie van comfortfood. Smaakt eens zo terwijl je naar je favoriete tv-programma kijkt. Niet, Michael?

Ingrediënten

  • 375 g fettuccine
  • 55 g boter
  • 180 ml volle room (35%)
  • 70 g geraspte Parmezaanse kaas
  • gehakte platte peterselie
  • zout en peper

Bereiding

  1. Kook de pasta al dente: dompel 'm in een pan kokend water met zout. Verwijder aan het einde van de kooktijd 125 ml van het kookvocht en reserveer dit voor later. Laat de pasta uitlekken en druppel er wat olie over.
  2. Bereid dan de saus: smelt de boter in een grote diepe pan. Voeg de room en de Parmezaan toe en verwarm het geheel. Roer de pasta erdoor en meng deze goed met de saus. Voeg wat kookwater van de pasta toe om het mengsel wat smeuïger te maken. Serveer en garneer met wat gehakte peterselie.

6. De ondersteboven ananascake uit 'Desperate Housewives'

Al heeft Gaby Solis meer dan gelijk om beroep te doen op de bakkunsten van haar vriendin Bree Van de Kamp, wij gaan liever zelf aan het experimenteren in de keuken! Hier is het recept voor de beroemde ananastaart (die voor een enorme ruzie zorgde tussen Gaby en haar man Carlos, maar dat terzijde).

Ingrediënten

  • 100g suiker
  • 1 blik gesneden ananas (340g uitgelekt)
  • 3 eieren
  • 100 g zachte boter
  • 100 g griessuiker
  • 175 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • schil van een halve biologische citroen

Bereiding

  1. Maak eerst de karamel klaar: doe de suiker in een pan. Voeg 1 tot 2 eetlepels water toe en laat de suiker op laag vuur smelten zonder te roeren. Wanneer het een mooie gouden kleur heeft, giet je het snel in de bodem van een beboterde taartvorm en verdeel je het over het hele oppervlak. Zet opzij.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Open het blik ananas en laat de schijven uitlekken. Bewaar het sap en schik de ananasschijven op de karamel.
  3. Meng in een kom de suiker met de zachte boter met de hand of een elektrische klopper. Voeg de eieren een voor een toe en zorg ervoor dat u ze goed mengt. Voeg dan de bloem en het bakpoeder toe. Blijf mixen en voeg 50 ml van het gereserveerde ananassap en de citroenschil toe. Mix goed tot je een glad mengsel hebt en giet het in de bakvorm over de ananasschijven.
  4. Bak 20 tot 25 minuten op 180°C. Controleer of de cake gaar is door een mes in het midden te steken (de cake is gaar als hij goudbruin is en het mes er droog uitkomt). Laat de taart afkoelen en haal hem dan uit de vorm. Serveer warm of koud met wat van het resterende ananassap erover of een bolletje vanille-ijs.

LEES OOK: Netflix: 6 must-see kookshows voor foodies