Netflix: 6 must-see kookshows voor foodies

Geüpdatet op 7 april 2020 door Eloïse Pirard en ELLE België
Netflix: 6 must-see kookshows voor foodiesFoto: Netflix

Ontdek 6 must-see kookshows op Netflix die deze moeilijke periode wat zachter, maar vooral heerlijker maken!

Wat moeten we doen nu onze favoriete restaurants en bars gesloten zijn? Kijken naar de beste kookshows op Netflix met take-out natuurlijk! Onze passie voor koken raken we tijdens de lockdown niet kwijt!

1. Chef’s Table

Chef's Table, bedacht door David Gelb, was een van de eerste kookshows die Netflix produceerde. Niemand, zelfs de streamingdienst, had zo'n groot succes verwacht. Deze sentimentele maar prachtige kookshow volgt enkele van de grootste chefs op aarde. Van Patagonië in Zuid-Amerika tot Frankrijk, van overvolle metropolen tot de meest afgelegen plaatsen op aarde neemt de serie je mee op reis naar beroemde restaurants van al even bekende koks. Naast hun kookkunsten gaat Chef's Table vooral om de carrières van chefs die het gemaakt hebben. Inspirerende levensverhalen die je het koken laten zien van culture, sociale, economische en soms zelfs geopolitieke kant. De show leert ons waarom eten zo'n belangrijke rol speelt in ons leven. Op Netflix staan zes seizoenen, klaar om te bingen?

2. Ugly Delicious

Wil je samen met een bekende kok de basis van comfort food leren kennen? Dan moet je zeker naar Ugly Delicious kijken. Morgan Deville en chef-kok David Chang, bedenker van de trendy Momofuku-restaurants, gaan op zoek naar lekker eten. Herinneringen uit hun kindertijd, de traditionele keuken, oude technieken, heruitgevonden gerechten, onbekende ingrediënten, de beste kruiden, ... in elke aflevering reist David Chang de wereld rond en toont ons de belangrijkste aspecten van het koken. Samen met zijn vrienden of andere chef-koks, leert hij ons dat koken vooral delen is. Dankzij de interessante verhalen en de openhartige Chang zal je deze serie in één ruk verslinden.

3. Cooked

In een wereld vol fastfood blijft journalist Michael Pollan geloven in huisgemaakt eten. In deze miniserie keert hij terug naar de essentie van koken. De Amerikaan gaat in deze show op zoek naar een antwoord op de volgende vraag: hoe verandert de manier waarop we koken ons voedsel en hoe beïnvloedt het onze cultuur? Deze documentaire over de basis van het koken, geregisseerd door Oscarwinnaar Alex Gibney, kijkt naar de vier elementen nodig in de keuken: lucht, water, vuur en aarde. Van kooklessen tot scheikunde, alles komt aan bod in deze serie.

4. Salt, Fat, Acid, Heat

"Ik zoek al mijn hele leven naar smaak. Ik heb de wereld rondgereisd om te ontdekken wat goed eten is. En waar ik ook ga, dezelfde dingen maken eten heerlijk. Zout, vet, zuur en warmte. Deze vier basiselementen kunnen een gerecht maken of breken." Dat is de samenvatting van het boek van Samin Nostrat, chef-kok en auteur die koken als iets universeels ziet. "Hoe meer ik verschillende wereldkeukens ontdek, hoe meer ik me realiseer dat iedereen goed eten wil. Dus laten we openhartig en nieuwsgierig zijn, want goed eten ligt binnen ieders bereik", legt ze uit in de verfilming van haar boek. Die woorden bewijst Samin wanneer ze ons meeneemt over de hele wereld. En ze doet dat met glans, humor en intelligentie. Onze favoriete aflevering? Italië natuurlijk, het land van Mediterraanse lekkernijen.

5. Jeremiah Tower, The Last Magnificent

Toegegeven, dit is niet echt een kookprogramma, maar wel een documentaire over het leven van een van de grootste Amerikaanse chef-koks uit de geschiedenis: Jeremiah Tower. Een zeer controversieel persoon, vooral vanwege zijn karakter, maar desalniettemin beschouwd als iemand die de Amerikaanse keuken voorgoed veranderde. Hij was de voorloper, of zelfs uitvinder, van wat nu de Californische keuken wordt genoemd. Jeremiah was ook een van de eerste die ingrediënten en kruiden uit verschillende regio's mengde om fusion gerechten te maken. Laat je helemaal onderdompelen in het leven van deze bijzondere chef-kok.

6. Cooking On High

Veel minder serieus dan de andere kookshows is Cooking on High de eerste kookwedstrijd waar twee chef-koks heerlijke gerechten maken op basis van, jawel, wiet. Deze gerechten presenteren ze voor een panel van beroemde juryleden. Begrijp het niet verkeerd, de bedoeling van het programma is niet om de gasten in een roes te brengen, maar wel om marihuana als volwaardig ingrediënt te gebruiken!