Auvergne: onze adressen en tips voor een ontspannende vakantie

Gepubliceerd op 19 augustus 2022 door ELLE Partner
Auvergne: onze adressen en tips voor een ontspannende vakantie

Auvergne is voor veel landgenoten nog ongerept gebied. Toch heeft deze regio in het centrum van Frankrijk met haar historische bezienswaardigheden, pittoreske dorpjes en vulkanische gebieden meer te bieden dan slechts een tussenstop naar het Zuiden. Wij gingen op ontdekking.

Vichy: verfijnd kuuroord

Onze eerste halte is de stad Vichy, via een korte tussenstop in Lyon gemakkelijk met de trein te bereiken vanuit Brussel. In dit kuuroord - dat door de Fransen ook wel liefkozend ‘la Reine des villes d’eau’ wordt genoemd - is het heerlijk vertoeven. Ons hotelletje ligt op wandelafstand van de ‘Hall des Sources’ waar kuurgasten meerdere malen per dag samenkomen voor hun portie thermaal water van de dag. Ze worden bijgestaan door de zogenaamde ‘donneuses d’eau’ waar Coco Chanel ooit één van was.

Vlakbij de hal ligt de ‘Vichy Célestins Thermal Spa’. Bij deze omvangrijke spa kan je terecht voor gezondheids- en schoonheidsbehandelingen met thermaal bronwater. Wij verwennen onszelf met hun signature ‘Trilogie’-behandeling bestaande uit een hydromassagebad van thermaal water, een vegetale-minerale modderpakking en de befaamde ‘Douche de Vichy’. Deze laatste houdt in dat je onder een lopende douche met olie wordt gemasseerd door twee of vier handen: een waar stukje hemel op aarde als je het ons vraagt. We sluiten ons spabezoek af met een gezonde lunch op de mooie patio van het hotel, aan de oevers van de ‘Allier’. Na een blitsbezoek aan het fraaie operagebouw van de stad - waar Sarah Bernhardt ooit op de planken stond - pakken we onze koffers.

Clermont-Ferrand: de zwarte stad

Na een treinrit van zo’n halfuur bereiken we onze volgende stop: Clermont-Ferrand. De hoofdstad van de regio Auvergne ligt vlakbij de vulkanen en dat merk je. De stad kleurt immers zwart door de vele gebouwen uit zwarte lavasteen. Na een wandeling langs de enorme - zwarte - gotische kathedraal in het historische centrum van de stad, brengen we een bezoek aan de prachtige twaalfde-eeuwse Romaanse basiliek ‘Notre-Dame-du-Port’. ‘s Avonds proeven we op restaurant van enkele typische kazen uit de regio zoals ‘Bleu d’Auvergne’, ‘Cantal’ en ‘Saint-Nectaire’.

Puy de Dôme: vulkanisch landschap

Naast heel wat historische bezienswaardigheden, beschikt de regio Auvergne over prachtige natuur. We pikken onze huurauto op en zetten aan richting ‘Puy de Dôme' waar je van een uitzonderlijk panorama geniet op de (uitgedoofde) vulkanen van de ‘Chaîne des Puys’ en de ‘Faille de Limagne’. Verder kan je er tientallen paragliders gadeslaan die de luisterrijke regio vanuit vogelperspectief verkennen.

Puy de Dôme
Puy de Dôme

Montpeyroux en Lavaudieu: de mooiste dorpjes van Frankrijk

We zetten onze roadtrip verder richting Montpeyroux, dat de stempel van een van de ‘mooiste dorpen van Frankrijk’ kreeg. In dit minuscule dorpje ligt ‘Le bistrot ZEN’, het restaurant van Cyril Zen, oud-finalist van Top Chef (de Franse versie van MasterChef). Na een uitgebreide lunch, vergezeld van een glaasje lokale wijn, vervolgen we onze weg naar ‘Lavaudieu’, nog een dorpje op de lijst van ‘mooiste dorpen van Frankrijk’. We bezoeken er een middeleeuws klooster uit de elfde eeuw en dwaalden door de smalle steegjes.

Puy-en-Velay: waar kunstenaars thuis zijn

We laten het vredige Lavaudieu achter ons bij valavond en vertrekken naar het pittoreske ‘Puy-en-Velay’. Bij aankomst pikken we het lichtfestival mee dat van eind april tot eind september negen erfgoedsites in de spotlight zet. We overnachten bij ‘Demeure du Lac de Fugères’, een uniek hotel met prachtig gedecoreerde kamers, genesteld in de wirwar van nauwe straatjes rondom de kathedraal. Dit imposante gebouw is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco en herbergt een aantal eeuwenoude en bovendien goed bewaarde fresco’s. We stoppen bij het charmante boetiekje ‘Julie’ van de gelijknamige kunstenares Julie Liogier en nemen als souvenir een van haar unieke digitale prints mee naar huis. Na een snelle lunch bestaande uit een tartaar van forel - een vis die lokaal wordt gevangen - en de befaamde linzen van ‘Le Puy’, rijden we terug naar Clermont-Ferrand. We stappen op de trein en met een tussenstop in Parijs deze keer, staan we op zo’n zes uur tijd opnieuw in Brussel. Moe maar voldaan keren we terug naar huis en genieten we nog even na van de Franse gastvrijheid. Au revoir!

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Auvergne Destination en Atout France.

www.atout-france.fr  www.auvergne-destination.com

Lees ook:

Microtrend: zo draag je een pyjamashort buiten de slaapkamer

Interview: Nina Corty, de onderneemster achter La Casita

Ontdek 3 verrassende drinks met de nieuwe alcoholvrije Gordon’s 0.0%