AEG MASTERCLASS: OP CULINAIRE TRIP MET STERRENCHEF FILIP CLAEYS

Gepubliceerd op 2 juni 2022 door ELLE Partner
AEG MASTERCLASS: OP CULINAIRE TRIP MET STERRENCHEF FILIP CLAEYS

Van een bezoekje aan een garnaalboot tot gerechtjes uit de keuken van een sterrenchef. Kok van de bovenste plank Filip Claeys nam een groep van zestien gelukkige deelnemers mee op culinaire trip door Oostende. Zij beleefden dankzij AEG en ELLE Eten een onvergetelijke masterclass vol tips en lekkers.

Na zes jaar aan de zijde van Sergio Herman in de keuken van Oud Sluis, besloot chef Filip Claeys zijn restaurant De Jonkman in Brugge te openen. Ondertussen werd zijn zaak bekroond met twee Michelinsterren en behaalde hij ook een groene ster, die staat voor duurzaamheid. Dat doet hij onder andere door middel van zijn rol als The North Sea Chef. “Ik ben minstens even fier op mijn groene ster als op de twee anderen”, vertelt de kok trots. AEG organiseerde een culinaire masterclass aan zijn zijde, en wij waren erbij.

AEG - groep van mensen met een chef
"We hebben al verschillende kookworkshops achter de rug, maar deze was de meest interessante", vertelt een deelneemster.

KRAAKVERSE GARNALEN OP DE GARNAALBOOT

Met een gezellig groepje van zestien staan we vroeg in de ochtend klaar, zodat we de meest verse ingrediënten zelf kunnen uitkiezen. Filip Claeys neemt ons mee naar De Vistrap, aan de Visserskaai in Oostende. Daar krijgen we een gepassioneerde uitleg van Dini, eigenares van garnaalboot Dini, die elke nacht verse garnalen uit de Noordzee vist. We springen aan boord van de garnaalboot met de kapitein en de matroos. Een unieke ervaring die je snel doet beseffen hoe zwaar het werkleven van een visser is.

vis - AEG
Dini verkoopt haar verse garnalen dagelijks bij De Vistrap aan de Visserskaai in Oostende

L'OSTENDAISE IN DE OESTERPUT

Met een goedgevulde zak kraakverse garnalen in de hand, naderen we onze volgende bestemming. We worden warm onthaald in oesterkwekerij ‘De Oesterput’. Na een lekker ontbijt neemt de eigenares ons mee naar de wateren van Oostendse oesters. L'Ostendaise, volgens Filip Claeys de beste oesters ter wereld, serveert hij ook in zijn restaurant. Baby-oesters, nieuwe kweektechnieken en een overvloed aan passie voor het vak komen tijdens de rondleiding aan bod. Chef Claeys neemt een heerlijk bakje goud vanuit de Oostendse Oesterput mee naar de Cooking Club van AEG in de Cierk in Oostende. Hier worden kookdemo’s met combi stoomovens gegeven om nog meer uit je kookkunsten te halen. Tijdens dit event stond een wel heel unieke editie op het menu.

KOKEN, LEREN EN GENIETEN

In de keuken van de Cooking Club van AEG liggen verschillende Noordzeese vissen ons op te wachten. Mooie meid, schelvis, wijting en een gigantische leng, allemaal broers en zussen van de kabeljauw. Met een blinde proeverij wil de chef bewijzen dat alle visjes lekker zijn en dus niet altijd naar kabeljauw hoeft te grijpen. Onze vissen uit de Noordzee zijn ook overheerlijk, voor chef Claeys zelfs het allerlekkerst. Tijdens de workshop leerden we vis klaar te maken in een stoomoven. Stoom geeft niet alleen meer smaak aan de gerechten, je kan er ook sous-vide mee koken en zo uitzonderlijke smaakervaringen creëren. Behalve de stoomoven ontdekten we in de hyper uitgeruste keuken met AEG apparatuur ook verschillende programmafuncties en inductiekookplaten.

Een toost op de deelnemers en de chef, en tijd om te koken! In groepen krijgen we aan ons persoonlijk kookeiland een recept toegewezen. Zelf maak ik oester op een bedje van linzensalade, geserveerd met een vanille-aardappelpuree en afgewerkt met minibietjes. Aan een grote tafel genieten we van elkaars gerechten met een lekker glaasje wijn.

Geen doorsnee workshop, maar een leerrijke masterclass. Ik ontdek hieruit dat duurzaamheid in de vis- en kookindustrie zijn opmars weet te maken. Chef Filip Claeys wil zijn kennis en passie voor de vissen uit de Noordzee verspreiden naar winkels, kookscholen en consumenten. Tijd voor verandering!

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met AEG.

www.aeg.be

LEES OOK : 

15 gezond desserts om je vingers bij af te likken 

EMMA: een complete nachtrust

Genieten onder de spaanse zon met hip estates