Deze 3 Antwerpse toprestaurants serveren unieke food pairings met gepersonaliseerde drankjes

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Lore Ginneberge
Deze 3 Antwerpse toprestaurants serveren unieke food pairings met gepersonaliseerde drankjes Piper-Heidsieck

Zilte, Le Pristine en Black Smoke, het zijn drie zaken die vanaf nu een nog exclusiever randje krijgen. Want de avond starten of eindigen doe je met een drankje op maat van de ziel van het restaurant en de smaken van het menu.

De toekomst is gepersonaliseerd, trendwatchers beweren het al jaren. We zoeken nu eenmaal graag naar unieke ervaringen en genieten dat tikje meer wanneer we weten dat iets speciaal voor ons is ontwikkeld. Dat geldt ook voor chefs en restaurateurs, blijkt uit de gepersonaliseerde samenwerkingen waar ze na de sluiting mee uitpakken.

Kasper Stuart (Black Smoke) krijgt een Essentiel By Champagne van Piper-Heidsieck

Met Essentiel By geeft Champagnehuis Piper-Heidsieck een select clubje sommeliers en restaurants over de hele wereld de kans om een Essentiel By cuvée te ontwerpen. Een eigen creatie die de essentie van hun zaak weerspiegelt én een toegevoegde waarde op de menukaart vormt. Kasper Stuart, de man achter Black Smoke, maar ook Brasserie Appelmans en binnenkort Bistro Monroe, ging in 2019 al aan de slag met de Chef de Caves van Piper-Heidsieck, Émilien Boutillat. Samen ontwikkelden ze een cuvée die bestaat uit een blend van 47% Pinot Noir, 31% Meunier, 22% Chardonnay. Voor de dose de liqueur koos Kasper Stuart voor een mix van 50% Chardonnay Oger 2008 en 50% Solera.

Piper-Heidsieck

Toetsen van witte perzik, brioche en gegrilde amandelen in combinatie met een fris, romig mondgevoel maken van de Piper-Heidsieck Essentiel By Taste! de ideale bondgenoot voor de gerechten van Black Smoke - denk gegrilde kreeft met gerookte crème -  maar even goed voor Kaspers twee andere zaken, waar je bijvoorbeeld een Zeelandse oester of waterzooi met truffel voorgeschoteld krijgt. De unieke Champagne maakt dus niet alleen het aperitief, maar de totaalervaring in deze Antwerpse restaurants compleet.

Black Smoke, Boomgaardstraat 1, 2018 Antwerpen. Reserveer je tafel hier.

Chef Viki Geunes serveert zijn unieke Personal Blend van illy in Zilte***

Sluit je een diner af in restaurant Zilte, dan doe je dat voortaan met een gepersonaliseerde espresso van illy. Chef Viki Geunes vond jaren geleden al de gedroomde bondgenoot in het Italiaanse koffiemerk. "Bij Zilte zijn we steeds op dezelfde koers verder blijven gaan, diezelfde filosofie vind ik terug bij illy," aldus de chef. Toen de koffiefabrikant voorstelde om een eigen blend te maken, koos Geunes resoluut voor een after dinner koffie. Geen pairing met desserts dus, maar een laatste kick om de avond in schoonheid te eindigen.

illy koffie toprestaurants Antwerpen
illy

Op basis van de technologie van illy en met de adviezen van de Università del caffè kon Viki Geunes de 9 koffievariëteiten die de beroemde illy-blend vormen in wisselende hoeveelheden en verhoudingen volgens zijn zintuiglijke voorkeuren combineren. "Koffie is veel complexer dan je zou denken. Door de Mono Arabica's allemaal apart te analyseren en te proeven vond ik mijn persoonlijke mix." Het resultaat? Een koffie die de volgens de sterrenchef 'finesse, complexiteit en diepgang' heeft, geïnspireerd door zijn keuken en gerechten. De Personal Blend bevat chocolade- en karamelnoten met florale toetsen, en houdt de perfecte balans tussen zuur en zoet.

Zilte, Hanzestedenplaats 5, 2000 Antwerpen. Reserveer je tafel hier.

Sergio Herman ontwikkelt een eigen MARTINI Sprizzante aperitief

Ook Sergio Herman mocht aan de slag met zijn eigen drank. De topchef heeft een passie voor de Italiaanse keuken - te zien bij Le Pristine - maar ook voor de gezellige aperitivo. Samen met de MARTINI Master Blender werd in het Italiaanse Pessione gezocht naar een aperitief dat complex genoeg is voor de keuken van Sergio, en tegelijk gebalanceerd en fris smaakt. Met toetsen van basilicum, pompelmoes en vanille is deze fles bubbels de perfecte start van de avond.

sergio herman antwerpse toprestaurants
MARTINI

De Sprizzante wordt geserveerd in Le Pristine, maar is ook in gelimiteerde oplage verkrijgbaar bij Delhaize.

Le Pristine, Lange Gasthuisstraat 13, 2000 Antwerpen. Reserveer je tafel hier.