3 AOC CÔTES DU RHÔNE-WIJNEN DIE JE DRINGEND MOET ONTDEKKEN

Geüpdatet op 6 oktober 2021 door ELLE Partner
3 AOC CÔTES DU RHÔNE-WIJNEN DIE JE DRINGEND MOET ONTDEKKEN

Wil jij ook nooit meer de mist ingaan wanneer je een flesje wijn uitkiest? Zet dan samen met ons koers richting de wijngaarden van de Côtes du Rhône en hun AOC Côtes du Rhône- en AOC Côtes du Rhône Villages-wijnen. Deze rijke, originele en steeds betaalbare assemblagewijnen zijn de vrucht van een eeuwenoud erfgoed.

DE WIJNGAARDEN VAN DE CÔTES DU RHÔNE

De wijngaarden van de Côtes du Rhône zijn een hele wereld op zich om te ontdekken. Je kan er wijnkelders bezoeken, domeinen verkennen, wijnbouwers ontmoeten en natuurlijk wijnen proeven. Een buitengewone wereld met centraal een lange rivier: de Rhône, een verbindingslijn tussen de contrastrijke wijngaarden die zich uitstrekken over de departementen Rhône, Loire, Ardèche, Drôme, Vaucluse en Gard.

Dit gebied was een van de eerste wijnproducerende regio's in de oudheid. Al in 1650 werden de authenticiteit en de kwaliteit van de wijnen die hier geproduceerd werden beschermd door voorschriften. In 1737 bepaalde een edict van de koning van Frankrijk dat alle vaten gemerkt moesten zijn met de letters "C.D.R.". De naamsbekendheid nam steeds verder toe en kreeg in 1937 gestalte met de erkenning van de beroemde AOC Côtes du Rhône. Daarbij werden de voorschriften vastgelegd die strikt nageleefd moeten worden: afbakening van het appellationgebied, druivenrassen, gebruik, verbouwingsmethoden, minimaal alcoholgehalte, oogst, enz. Zo is in de wetgeving de unieke knowhow verankerd van de streek die elegante en verfijnde wijnen van hoge kwaliteit oplevert met rijke en gevarieerde aroma's. 

vignoble côtes du rhône
@Côtes du Rhône

WIJNEN DIE JE NIET MAG MISSEN

Wij stellen je 3 van onze favoriete wijnen voor uit de selectie Côtes du Rhône 2021 die werd gemaakt door een jury van Belgische deskundigen:

À LA RÊVERIE: EEN DROMERIGE WITTE BIOWIJN

DOMEIN: Château de Montfrin
CUVÉE: “à la rêverie
APPELLATION: AOC Côtes du Rhône
WIJNJAAR: 2020
DRUIVEN: grenache blanc 60%, roussanne 40%
IDEAAL BIJ: gestoofd gevogelte met milde kruiden, gestoomde of in de pan gebakken witte vis, zeevruchten, groentegratins, harde kazen. 

 

Met zijn Côtes du Rhône "à la rêverie" stelt Château de Montfrin een dromerige, luchtige biologische witte wijn met een lichtgouden kleur voor die bij tal van gerechten past. Deze expressieve wijn geeft een ronde aanzet met een harmonieuze houtsmaak, aangevuld met gele vruchten en een rijk en delicaat bloemenboeket. Zijn frisse en intense aroma's van acaciabloesem en tonen van honing, meidoorn en mirabelpruim worden in evenwicht gehouden door zijn lichte mineraliteit. Een mooi voorbeeld van de zonnige rijkdom van de roussanne, een mythische druivensoort uit de wijngaarden van de Côtes du Rhône.

MISTRAL: ROOD WAAR JE METEEN VOOR ZWICHT 

DOMEIN: Domaine Rouge-Bleu
CUVÉE: MistralAPPELLATION: AOC Côtes du Rhône Villages Sainte CécileWIJNJAAR: 2017
DRUIVEN: grenache noir 75%, syrah 20%, mourvèdre 3%, roussanne 2%IDEAAL BIJ: fazantterrine, paddestoelenrisotto, gebraden rood vlees, tajine met pruimen, kaas of chocoladedessert.

"Mistral" is de kenmerkende cuvée van het Domaine Rouge-Bleu die wordt gebotteld met een minimale toevoeging van sulfiet. Zijn diepe granaatkleur onthult een gulle en frisse rode wijn, die tegelijk elegant en zuiver blijft. Hij heeft een neus van zwart fruit en warme kruiden en is vol in de mond met aroma's van kersen en bramen die evolueren naar tonen van versgebrande koffie. Deze wijn is een typisch zuiderse blend van grenache, syrah en mourvèdre (GSM) die de pure expressie weergeeft van de droge gronden van Garrigues met hun overvloedige biodiversiteit.

LES FRANGINS: EEN FAMILIALE EN GEZELLIGE ROSÉ 

DOMEIN: Domaine des Gravennes
CUVÉE: Les Frangins
APPELLATION: AOC Côtes du Rhône
WIJNJAAR: 2020
DRUIVEN: cinsault, grenache noir, mourvèdre, syrah
IDEAAL BIJ: het aperitief, wit vlees, salades en grillades. Ook lekker bij een voorgerecht van gerookte zalm.

 

"Les Frangins" van het Domaine des Gravennes is een rosé naar het evenbeeld van zijn oorsprong: aangenaam, lichtjes zurig en evenwichtig. Deze cuvée dankt zijn naam aan de samenwerking van de twee broers van het domein: Luc en Rémi. Zij produceren een lichte en feestelijke biologische rosé die het wonderwel doet bij het aperitief. Met zijn heldere zachtroze kleur, zijn fruitige neus met uitgesproken tonen van rood fruit en zijn ronde en frisse mond smeekt deze wijn om geserveerd te worden zodra de eerste zonnestralen schijnen en er samen met familie of vrienden van te genieten.

 

@Côtes du Rhône

 

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Côtes du Rhône.

www.cotesdurhone.com

 

Lees ook :

Betaald worden om wijn te drinken: iets voor jou?

Hotspots: onze favoriete adresjes om eten af te halen in Knokke-Heist

5 recepten die je favo fastfood een gezonde toets geven