5 recepten die je favo fastfood een gezonde toets geven

Geüpdatet op 20 april 2022 door Clothilde Van Brussel en Virginie Dupont Foto’s: Shutterstock
5 recepten die je favo fastfood een gezonde toets geven © Shutterstock

Het is zoet, romig, gebakken of vettig... Wat kan junkfood toch lekker zijn! Maar ook al kunnen we een goede hamburger met frietjes echt niet weerstaan, toch houden we het eigenlijk liever licht. Daarom stellen we vijf recepten voor om junkfood gezonder te maken.

1. Pizza

junk food healthy

Gedaan met pizza die druipt van de olie en bezwijkt onder de kaas. We laten ons verleiden door een softe en gezonde pizzaversie. We maken het deeg zelf en gebruiken hiervoor courgettes, spinazie of een grote tortilla. Bij de topping kiezen we voor klassiek, met tomatensaus, groenten en geraspte kaas. Of we komen creatief uit de hoek en beleggen onze pizza met zelfgemaakte hummus.

Ons recept: Huisgemaakte pizza met hummus van rode biet

2. IJs

junk food healthy

Hoewel een lekker ijsje ons bij warm weer nooit koud laat, zijn we niet zo enthousiast over de suiker en calorieën die het bevat! Wil je liever gezond ijs? Mix dan verse of diepgevroren vruchten met kokosmelk. Licht, fruitig en overheerlijk.

Ons recept: Vegan aardbeienijs met kokosmelk van Aline Gérard

3. Chocoladetaart

gateau healthy

Er is niets aan te doen, de beste chocoladetaarten bevatten vaak een hele klomp boter. En hoewel we er ons af en toe met hart en ziel aan overgeven, hebben we het eigenlijk liever wat lichter. Voor een lekker én gezond dessert maken we een taart op basis van pompoen (ter vervanging van de boter). Het resultaat? Een smeuïge taart om zonder al te veel schuldgevoel van te genieten.

Ons recept: Luchtige taart met butternutpompoen

4. Hamburgers

 

junk food healthy

Of je nu voor de klassieke of de vegetarische versie kiest, de burger staat onvermijdelijk symbool voor vettig streetfood. Kaas, gekaramelliseerde ui, sausjes in overvloed... Je kent het wel. Als je een burger lichter wilt maken, kun je het vlees grillen in plaats van te bakken. Of je kunt het vervangen door een groentenburger. Die garneer je met hummus of guacamole in plaats van de traditionele ketchup, mayonaise of andalousesaus.

Ons recept: Zo maak je een vegetarische burger met avocado en zoete aardappel

5. Chips

healthy junk food

Last but not least: chips. Ze zijn heerlijk knapperig, hebben de meest verrassende smaken en mogen niet bij onze zomerse aperitieven ontbreken. Maar er schuilt een addertje onder het gras, want deze hartige lekkernijen zijn eigenlijk kleine caloriebommen. Gelukkig bestaat er een gezond en bijna even lekker alternatief dat je thuis zelf kunt maken: groentechips. Je maakt ze met wortel, raap, koolraap, pastinaak, knolselder, biet, radijs, aardpeer, zoete aardappel, ui, knoflook, courgette of yamswortel. Je brengt ze op smaak met wat kruiden en schuift ze dan zo de oven in!

Ons recept: Ovengebakken groentechips

LEES OOK:

Drie pittige en vegetarische hamburgerreceptjes

Recept: aardbeitaartje met witte chocolade en speculoos