Moët & Chandon Grand Vintage 2013, het allerbeste van een uitzonderlijk wijnjaar

Gepubliceerd op 15 november 2021 door ELLE Partner
Moët & Chandon Grand Vintage 2013, het allerbeste van een uitzonderlijk wijnjaar © Moët & Chandon

Het iconische Champagnehuis Moët & Chandon pakt dit jaar uit met een nieuwe uitzonderlijke millésimé, de Grand Vintage 2013. Haast je naar een van onze meest exclusieve bars en restaurants (zie onder) en ontdek deze sprankelende godendrank.

Grand Vintage, een bijzonder verhaal

Een Grand Vintage vloeit voort uit de vrije interpretatie van de Chef de Cave, de keldermeester, uit een selectie van de meest opmerkelijke wijnen die in een uniek oogstjaar zijn geproduceerd.

Moët & Chandon creëerde de Grand Vintage-champagnes in 1842 om te voldoen aan de vraag van Britse en Amerikaanse kenners naar rijpere wijnen. Sindsdien weerspiegelt elk millésimé de persoonlijke visie van de Chef de Cave en zijn respect voor de eigenheid van iedere millésimé van elk wijnjaar.

2013: een ongewoon klimaat

Het jaar 2013 was een bijzonder jaar door het koude winterklimaat dat de groeicyclus vertraagde en waardoor de oogst in oktober viel. Terwijl in de jaren 2000 tot 2011 records werden gebroken met ongezien vroege oogsten, staat 2013, het jaar waarin Moët & Chandon zijn 270-jarige bestaan vierde, in het teken van de terugkeer van de oktoberoogst. Dat hadden ze sinds 1991 niet meer meegemaakt. De wijnbouwers stonden voor een grote uitdaging. Ze moesten ervoor zorgen dat de druiven voldoende konden rijpen om te voldoen aan de in Champagne vastgestelde normen en tegelijk gezond bleven terwijl de dagen alsmaar korter werden en de temperaturen daalden. Als resultaat werd een uitzonderlijke millésimé verkregen uit de late en ongewone oogsten.

Vigne Moët & Chandon
© Moët & Chandon

Een uitzonderlijke millésimé

Elke Grand Vintage is origineel en uniek en weerspiegelt het uitzonderlijke karakter van bijzondere jaren. Moët & Chandon Grand Vintage 2013, zowel de witte als de rosé champagne, belichaamt perfect de gedachtegang achter de Grand Vintages van het Huis. De millésimé is gebaseerd op drie essentiële waarden: een vrije interpretatie, een selectie van de meest opmerkelijke wijnen van het jaar en de individualiteit van het wijnjaar.

Herfstig, energiek en gebeiteld

Traditiegetrouw is de Grand Vintage 2013 een extra brut champagne, net als de andere Grand Vintage-champagnes van het Huis. Hij heeft een gebeitelde structuur en een energiek evenwicht in de mond, een licht goudgele kleur en fijne, langdurige bubbels.

Samenstelling: Chardonnay 41%, Pinot Noir 38%, Pinot Meunier 21%.

Ontdek hem nu!

Je kan deze nieuwe millésimé, die de knowhow van het Huis Moët & Chandon uitdraagt, gedurende één maand ontdekken in 10 Belgische bars en restaurants. Proef er deze uitzonderlijke Grand Vintage 2013 per glas of per fles of geniet van de exclusieve foodpairing-aanbiedingen. Yes sir!

Hieronder vind je de lijst van partnerbars en -restaurants:

 • Auberge Napoléon (Meise): vanaf 1 oktober
 • Verso Café (Antwerpen): vanaf 1 oktober
 • Fiera (Antwerpen): vanaf 1 oktober
 • Cul’eau (Aalst): vanaf 1 oktober
 • Le Felicien (Suarlée): vanaf 1 oktober
 • L'Atelier Cuisine (Beaufaeys): vanaf 1 oktober
 • Innesto (Houthalen): vanaf 1 oktober
 • Gasthof Halifax (Deinze): vanaf 1 oktober
 • Hotel Dukes Palace (Brugge): vanaf 15 oktober
 • Memlinc (Knokke): vanaf 15 oktober
 • L’Impérial (Brussel): vanaf 20 september

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Moët & Chandon.
www.moet.com

Lees ook :
Foodpairing: ontdek de perfecte wijn bij al je visgerechten
3x musthaves van SMEG voor je keuken
Hoe groen is Champagne? De duurzame doelen van 's werelds meest prestigieuze drank