ATOPIA: dit lekkere alcoholarme drankje is een echte NoLo-hit

Geüpdatet op 28 september 2021 door ELLE Partner
ATOPIA: dit lekkere alcoholarme drankje is een echte NoLo-hit

ATOPIA is een gedistilleerd drankje met een even geraffineerde smaak als je favoriete gin. Tegelijk heeft het een heel laag alcoholgehalte. Je geniet dus volop van een heerlijke cocktail, maar gezonder en bewuster.

NoLo-wat?

Sinds 2017 zijn "NoLo"-drankjes ("No alcohol - Low alcohol") een waar succes. Kayleigh Johnston, Brand Manager van het merk ATOPIA bij William Grant & Sons, legt uit waar die populariteit vandaan komt. "De huidige generatie is veel bewuster bezig met haar gezondheid dan de vorige. Ze hecht ook veel meer belang aan een verantwoorde consumptie. Tegelijk wint het sociale aspect aan belang - zoals samen met vrienden iets gaan drinken en een gezellige avond beleven. NoLo-drankjes zoals ATOPIA vormen hierop het perfecte antwoord.

Complexe aroma's, een unieke smaak, heel weinig alcohol

ELLE à table x Atopia

ATOPIA is gemaakt van een natuurlijk plantendistillaat (sinaasappel, jeneverbes, koriander, engelwortel, citroen) en kruidenextracten. Het heeft een complex maar evenwichtig, toegankelijk en uniek smakenpalet. En dat is niet toevallig. Het drankje is namelijk gecreëerd door Lesley Gracie, meester-distilleerder bij William Grant & Sons. Ze heeft al haar kennis en vakmanschap in de schaal geworpen om een nieuwe generatie alcoholarme drank uit te werken.

Het resultaat? Een "gin met erg lage alcoholgraad", lekker en harmonieus. "Erg laag"? Jazeker. Dit doorzichtige drankje met een vleugje citrus heeft een alcoholgehalte van 0,5% (dat is dus 75 keer minder dan een klassieke gin). Is dat dan wel NoLo? Volgens Kayleigh is de alcohol een noodzakelijk kwaad. "We hebben eindeloos veel getest zonder alcohol, maar die drankjes haalden nooit het niveau van onze andere producten. Daarom hebben we beslist om het strikte minimum toe te voegen. Zo is de smaak optimaal. Dankzij ATOPIA's minieme alcoholpercentage kunnen de essentiële oliën uit het citrusdistillaat zich harmonieus in het drankje verspreiden. Wanneer ATOPIA met een tonic wordt vermengd, krijg je bovendien een kenmerkende en intense smaak."

Een alcoholarme gedistilleerde drank, is dat geen tegenstelling?

Nee hoor, oorspronkelijk bevatte gedistilleerde drank zelfs erg weinig alcohol. Maar als er zo weinig alcohol inzit, waarom profileert ATOPIA zich dan als sterke drank? "De distillatie- en productietechnieken die we bij ATOPIA gebruiken, zijn vergelijkbaar met die voor onze alcoholische drank. Alleen distilleren we dus water en geen alcohol. Het hele proces (distillatie in een koperen distilleerketel, extractie van plantenaroma's en blending) neemt ongeveer zes weken in beslag. We behouden de term gedistilleerde drank omdat die al onze kennis, vakmanschap, planten en gebruikte technieken overkoepelt", vertelt Kayleigh.

Met ATOPIA & Tonic, een gezonde en verfrissende cocktail op basis van ATOPIA Spiced Citrus, wordt een cocktail niet langer bepaald door zijn alcoholgehalte maar door zijn smaak, het genot dat je eraan beleeft en de verfijning van de drank. Eindelijk kunnen we tijdens het klinken dus met recht en reden "Gezondheid!" zeggen.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met ATOPIA.
www.atopia.be

Lees ook :
Een heerlijke zomercocktail met een ultralaag alcoholgehalte
Mocktails in de mix: 10 alcoholvrije drankjes waar je geen hoofdpijn van krijgt
3 mocktailrecepten die lekkerder zijn dan je favo Cosmopolitan