Pretzels: homemade pretkoekjes

Geüpdatet op 27 september 2021 Druk het recept af door ELLE Partner
  • Ontbijt Dessert
  • 15 mn
  • 20 mn
  • 12 stuks
  • Easy
Pretzels: homemade pretkoekjes ELLE eten x Soubry

Op zoek naar een originele toets voor je lunch of ontbijt? Probeer dan eens zelf pretzels te maken. Hoe ingewikkeld de vorm ook lijkt, de krakelingen zijn heel eenvoudig te maken. Oorspronkelijk komen de zoute koekjes uit de Elzas. Maar het gebakje met de iconische knoopvorm stak de oceanen over en vandaag worden ze in de straten van New York met miljoenen verkocht – je vindt ze in elk trendy eetkraampje. Het goede nieuws is dat je niet naar Amerika hoeft te gaan om ervan te genieten, want je kunt ze zelf maken. Ze zijn bijna even makkelijk te bereiden als een homemade brood. Het geheim achter de pretzel is het mengsel met alkalische eigenschappen waarin de broodjes worden gedompeld en die het kruim heel licht maakt. Zoals bij elk deeg is het aan te raden bloem van hoge kwaliteit te gebruiken voor een geslaagd resultaat. De Soubry Bloem voor wit Speltbrood staat garant voor een perfecte kruimstructuur en een fijne, goudbruine korst – de onmisbare eigenschappen van elke zichzelf respecterende pretzel. De bloem, gemaakt van 100% spelt en gemalen in Belgische molens, heeft een milde smaak, is rijk aan proteïnen en werd speciaal ontwikkeld voor een perfecte broodbereiding. Het enige wat je dan nog moet doen, is genieten van de pretzels. Je kunt ze zo eten, of versieren naar eigen smaak. Zoet of hartig, het kan allemaal! Guten appetit!

Ingrediënten

  • 500g Soubry Bloem voor Speltbrood
  • 1 zakje droge bakkersgist (7g)
  • 15g gesmolten boter
  • 360ml warm water
  • 1el suiker
  • 1tl zout
  • snuifje grof zout
  • 2l water
  • 120g baking soda (ook wel baksoda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd)

Bereiding

1. Laat de droge gist 10 min in lauw water wellen.
2. Doe de Soubry Bloem voor Speltbrood, het water-gistmengsel, de suiker, de gesmolten boter en het zout in de kom van een keukenrobot. Kneed ongeveer 10 minuten op matige snelheid met de deeghaak. Dek de kom af met een schone doek en laat het deeg 10 minuten rijzen.
3. Verwarm je oven voor op 200 °C.
4. Verdeel het deeg in 12 porties en vorm er worstjes van ongeveer 40 cm mee. Vorm een U-vorm met het deeg en draai de benen één keer om elkaar. Draai de uiteindes naar binnen om de typische pretzelvorm te krijgen.
5. Maak het sodabad klaar door het water en met bicarbonaat aan de kook te brengen. Laat de preztels één voor één 20 à 30 sec weken en daarna uitlekken. Leg de pretzels op een bakplaat bekleed met bakpapier. Strooi er wat grof zout over en bak 15 à 20 min in de oven.

ELLE eten x Soubry
Pretzels

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Soubry.
Soubry.be

 

LEES OOK:

IKEA: design voor het leven

Cruella, de must-see film van Disney+

Tiffany & co. Beyonce JAY-Z

Word lid van onze foodiescommunity op Instagram @elleeten.be. Like, reageer en deel jullie eigen recepten met de hashtag #ELLEfoodteam! Bron: ELLE.be
Stel een recept voor