Foodtrend: de zomer staat in het teken van oranje wijn

Geüpdatet op 28 juni 2022 door Lore Ginneberge
Foodtrend: de zomer staat in het teken van oranje wijnMathilde Langevin

Er is een new kid op de drankkaart die de concurrentie aangaat met rosé als favoriete zomerwijn. Oranje wijn - een eeuwenoude drank - is verfrissend in kleur, smaak en verhaal. Alles wat je moet weten over vin orange.

Wat is oranje wijn?

Vin orange klinkt (voor niet-wijnkenners) misschien als een gloednieuwe uitvinding, maar is gek genoeg een van de oudste wijnsoorten. De techniek ontstond zo'n 4500 jaar geleden en valt terug te leiden naar Georgië, van waar het al snel verspreidde naar Italië en de rest van de wereld. Fast forward naar de Verenigde Staten in het jaar 2000, waar de appellation 'Orange Wine' officieel in het leven werd geroepen. En een hype was geboren.

oranje wijn vin orange
Unsplash

Wat onderscheidt vin orange van rode en witte wijn?

Vergis je niet, oranje wijn is geen sinaasappeldrank. Het proces vereist een bijzonder gebruik van druiven: voor oranje wijnen worden immers hele druiven gebruikt in het gistingsproces, terwijl voor witte wijnen de druiven worden geperst en alleen het sap tot gisting wordt gebracht. In het geval van vin orange macereert het sap van witte druivensoorten met de schil en de pitten gedurende een periode die varieert van een dag tot enkele maanden. Het zijn de polyfenolen en anthocyanen in de schil van de druiven die de oranje kleur geven en die aan de oorsprong liggen van de aroma's van de wijn. Het is ook om deze reden dat we kunnen zeggen dat oranje wijn, net als rode wijn, een tannineachtige wijn is. Met andere woorden, oranje wijn lijkt op een witte wijn die gevinifieerd wordt op de manier van een rode wijn.

Orange Gold van Gérard Bertrand

De Franse wijnbouwer Gérard Bertrand, bekend om zijn biodynamische wijnen, verrast deze zomer met 'Orange Gold'. Het is de allereerste oranje wijn van het huis, die net als de andere wijnen in harmonie met de natuur wordt ontwikkeld. Orange Gold is een assemblage van zes druivensoorten, met onder meer Chardonnay en Muscat. Resultaat? Een zonovergoten wijn die de mineraliteit en frisheid van het zuiden van Frankrijk weerspiegelt. Orange Gold wordt gemaakt van biologische druiven en is AB-gecertificeerd.

oranje wijn orange gold
Wijndomein van Gérard Bertrand

Foodpairing met oranje wijn

De witte bloemen, net als de hints van gekonfijt fruit en de bitterzoete toetsen lenen zich uitstekend voor bij het aperitief. Combineer hem met een kaasplank, zoetzure gerechten, een pittige curry of de Marokkaanse keuken. De smaken komen best tot hun recht op een temperatuur van 12°C tot 14°C.

Orange Gold
Orange Gold, Gérard Bertrand, €12,90

Shop hier

Hoewel de oranje wijn steeds aan populariteit wint, blijft het de kleinste soort naast wit, rood en rosé. Pak dus uit deze zomer met een flesje oranje en verras je gasten met het bijzondere verhaal erachter!