Tavel: de top 9 beste wijnen uit deze indrukwekkende wijngaard

Gepubliceerd op 19 oktober 2020 door ELLE Partner
Tavel: de top 9 beste wijnen uit deze indrukwekkende wijngaard

Een wijngaard van minder dan 1000 hectare die op zijn kostbare grond niet minder dan drie terroirs en negen druivensoorten telt. Tavel is een echte showcase waar fruitige en elegante roséwijnen het levenslicht zien. Moeilijk om te kiezen? Dit zijn onze favorieten!

 De Tavel cru zijn “food-friendly" wijnen uit de rechteroever van de Rhônevallei met de kenmerken van drie verschillende en complementaire terroirs: zand, klei en kalksteen. Ze passen bij elk seizoen, elk menu, land-zee, warm-koud, rauw-gekookt, van voorgerecht tot dessert. Een ideale wijn voor wie houdt van subtiele en evenwichtige smaken. De appellation Tavel is de eerste Franse AOC die enkel roséwijnen produceert. De oprichting ervan werd in 1936 geformaliseerd en voldoet aan reële eisen. Een precisie die ook terugkomt in onze selectie.

 Onze top 9 * AOC Tavel-wijnen van dit jaar

 Les Vignerons du Castelas, Respelido, AOC Tavel, Rosé, 2019.

Een dieproze wijn met blauwe reflecties. Een zeer fruitige smaak met toetsen van aardbei, kersen, rode bes en mandarijn.

 Les Vignerons de Tavel, Cuvée Royale, AOC Tavel, Rosé, 2019

Een unieke rosé met een diepe en aanhoudende kleur. Deze fruitige, rijke en gestructureerde wijn onthult aroma's van aardbeien en kersen met tal van finesse, rondheid en zachtheid.

 Cellier des Chartreux, Domaine Les Hautes Roches, AOC Tavel, Rosé, 2019

Een rijke wijn met aroma's van rood fruit - kers, zwarte bes, braam, aardbei - en karamel. Vol en fruitig, met toetsen van knapperige druiven.

 Domaine Lafond, AOC Tavel, Rosé, 2019

Een expressieve roséwijn met toetsen van viooltjes, aardbeien en exotisch fruit. Met z’n volle, zachte en rijke karakter begeleidt hij probleemloos een volledige maaltijd.

 Domaine Amido, LES AMANDINES, AOC Tavel, Rosé, 2019

Een sublieme robijnrode kleur die geaccentueerd wordt door paarse reflecties. Deze wijn met aroma’s van aardbeien en verse frambozen wordt het best geserveerd tussen 12 °C en 14 °C, zo komt zijn verrukkelijke smaak nog meer tot zijn recht. Deze wijn wordt geproduceerd in een duurzame teelt (landbouwproductie die rekening houdt met de bescherming van het milieu).

 Priorij van Montezargues, Priorij van Montézargues, AOC Tavel, Rosé, 2019

De wijngeschiedenis van de Priorij van Montézargues gaat terug tot de twaalfde eeuw, een periode waarin de monniken van de abdij van Grammont zich er vestigden. De monniken gingen aan het werk in de wijngaard en maakten er wijn, elementen die onlosmakelijk verbonden zijn met het leven en met de geschiedenis van het landgoed. De vintage 2019 heeft een prachtige lichtroze kleur, die schittert in al zijn zijn fuchsia reflecties. De neus is rijk en erg aromatisch met rood fruit  - aardbei en framboos - en witte perzik. Fris en evenwichtig in de mond, maar ook gourmand en vitaal. De afdronk blijft fruitig met enkele aanhoudende kruidige toetsen.

 Château d’Aqueria, AOC Tavel, Rosé, 2019

Een bijna perfecte balans tussen de structuur en de complexiteit van de aroma's van rood fruit - kers en aardbei - en kruiden. Een geweldige en frisse rosé, die zich perfect laat combineren met maaltijden.

 Alain Jaume, Le Crétacé, AOC Tavel, Rosé, 2019

Aanhoudende toetsen van geplette aardbeien en rozenblaadjes, voor een drinkgenot dat zowel rond als levendig is, en gedragen wordt door een evenwichtig mondgevoel.

 Château de Manissy, Langoustière, AOC Tavel, Rosé,

Een gastronomische cuvée vol kleur, kracht en complexiteit. Deze wijn wordt gemaakt met druiven van de oudste wijnstokken en is altijd al geteeld volgens de biodynamische landbouw (de hoogste graad van respect voor het milieu, de eisen van deze specificaties zijn nog strenger dan de criteria van een biolabel). En de naam? Op dit perceel van de wijngaard stroomt een bron waar, volgens de legende, kleine rivierkreeftjes leefden die "langoustes" werden genoemd.

 De afgeronde kiezelstenen die meegedragen worden door de Rhône, de zand- en grindgrond en de hellingen bezaaid met witte stenen geven deze schitterende en intense wijnen een ongelooflijke variatie aan stijl en expressie.

 * Waarom negen? Een knipoog naar de negen druivensoorten met namen die je doen wegdromen: Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Clairette, Grenache, Bourboulenc, Carignan, Picpoul en Calitor.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Tavel.
www.Tavel.com

Lees ook:
Go local: (h)eerlijke recepten van bij ons
Hotspots: Jolie Joli, de hipste cocktailbar van Sint-Gillis
10 lekkere en gezonde recepten met avocado in de hoofdrol