Hotspots: in deze (sterren)restaurants eet je vegetarisch op culinair niveau

Geüpdatet op 20 februari 2020 door Lore Ginneberge
Hotspots: in deze (sterren)restaurants eet je vegetarisch op culinair niveauUnsplash

Ja, vegetariërs eten meer dan sla en wortelen. Dat bewijzen ook deze toprestaurants in steden als Gent, Antwerpen en Brussel. Je proeft er van verrukkelijke gerechten met sterallures in aangepaste veggie menu's of à la carte.

Vegetarisch tafelen in Antwerpen

'T ZILTE

Uitstekend dineren met zicht op Antwerpen, er zijn ergere dingen in het leven. Restaurant 't Zilte huist boven in het Museum Aan De Stroom, maar niet alleen het landschap, ook de borden zijn een streling voor het oog. Naast de reguliere menu's kan je er proeven van Groene Tendens, een samenstelling van 6 of 8 gerechten die allemaal vegetarisch zijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 't Zilte (@tzilte) op

Adres: Hanzestedenplaats 5, 2000 Antwerpen

GRAANMARKT 13

Hier staat Seppe Nobels achter het fornuis, ook wel bekend als de beste groentechef van Vlaanderen en recent bekroond tot 'culinaire persoonlijkheid van het jaar'. Nobels kent de plantaardige keuken als geen ander, en weet keer op keer te verrassen met ogenschijnlijk simpele ingrediënten. Hoewel de dagelijkse lunch- en dinermenu's vlees en vis bevatten, krijg je op aanvraag zonder problemen een vegetarisch menu voorgeschoteld.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Seppe Nobels (@seppe.nobels) op

Adres: Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen

THE GLORIOUS

The Glorious serveert originele gerechten in een smaakvolle setting op het Antwerpse Zuid. De keuken is Frans getint, maar naast de vele vlees- en visgerechten is ook een vegetarisch menu mogelijk. Denk daarbij aan een lichte salade met burrata of een reeks seizoensgroenten met truffel. Klinkt eenvoudig, tot je de prachtig gedecoreerde borden ziet en de harmonie van smaken en structuren proeft.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The Glorious (@theglorious_antwerp) op

Adres: De Burburestraat 4A,  2000 Antwerpen 

Vegetarisch tafelen in Brussel en Vlaams-Brabant

HUMUS x HORTENSE

Dé referentie voor culinair vegetarisch tafelen is ongetwijfeld Humus x Hortense. Het restaurant wordt geleid door een team van koks, maar ook voedingsdeskundigen en mixologisten, die samen voor een unieke belevenis zorgen. Alles van het interieur over het servies tot de drankjes en gerechten zijn tot in de puntjes verzorgd volgens een duurzame filosofie. Niet voor niets was Humus x Hortense in 2019 letterlijk het beste vegan restaurant ter wereld.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door humus x hortense brussels (@humushortense) op

Adres: De vergniesstraat 2, 1050 Brussel

BON BON

Wist je dat dit tweesterrenrestaurant ook een compleet menu zonder vlees en vis aanbiedt? Nog maar eens een reden om deze bijzondere plek te bezoeken, want Bon Bon is op dat vlak een uitzondering, samen met restaurant Vrijmoed in Gent. 'The Seasons Garden'-menu brengt seizoensgebonden ingrediënten op een uitzonderlijk hoog niveau, denk bijvoorbeeld aan deze bloemkool met saké sorbet en gembermayonaise.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bon Bon Christophe Hardiquest (@bonbon_christophehardiquest) op

Adres: Tervuerenlaan 453, 1150 Brussel

Vegetarisch dineren in Oost-Vlaanderen

VRIJMOED

Dit restaurant hoeft geen introductie, want chef Michaël Vrijmoed is één van de grootste topchefs die Gent rijk is. Het restaurant en de chef wonnen meerdere prijzen, waaronder de titel van 'beste veggie menu in de benelux' door Gault-Millau in 2016. Dat je er fantastisch vegetarisch kan eten is dus eigenlijk al bewezen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Restaurant Vrijmoed (@restaurant_vrijmoed) op

Adres: Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent, Belgium 

'T VIJFDE SEIZOEN

Heerlijke gerechten op tafel toveren met aandacht voor seizoenen en de streek, dat is waar 't Vijfde Seizoen voor staat. In dit restaurant ziet men vegetarisch niet als 'alternatief' voor vlees en vis, maar gaan ze aan de slag met groenten voor een culinair veldmenu.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lien D'hooge (@tvijfdeseizoen) op

Adres: Stationsstraat 9, 9880 Aalter

'T AARDS PARADIJS

Chef Lieven Lootens won al meerdere prijzen met zijn verfijnde groentemenu's. Hier eet je het ene na het andere verrassende groentegerecht met zowel Belgische, als Franse en Aziatische invloeden. Je vindt diezelfde finesse van Lieven Lootens trouwens ook terug bij restaurant Naturell in Gent.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Aards Paradijs (@aardsparadijsrestaurant) op

Adres: Merendreedorp 65, 9850 Merendree

Culinair vegetarisch dineren in West-Vlaanderen

LE MYSTIQUE

In het historische centrum van Brugge is Le Mystique een welkome afwisseling van toeristische trekpleisters. Het interieur is even sprookjesachtig als de stad zelf, en de gerechten zijn dat zo mogelijk nog meer. Naast het klassieke Heritage-menu is er de vegetarische optie, waar rijke smaken uit streken ver en dichtbij samenkomen in verfijnde composities.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door lemystiquebrugge (@lemystiquebrugge) op

Adres: Niklaas Desparsstraat 11, 8000 Brugge

Culinair en vegetarisch uit eten in Limburg

DE LEVENSBOOM

Een verfijnde keuken, een gezellig interieur en een volledig plantaardig menu, wat wil je nog meer? Bij De Levensboom in Hasselt eet je dus uitsluitend veganistische lekkernijen die bovendien biologisch en suikervrij zijn. De meergangenmenu's worden samengesteld volgens de seizoenen, maar je eet er telkens weer verbazingwekkend lekkere groentegerechten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door A Traveler with a Camera (@atravelerwithacamera) op

Adres: Leopoldplein 44, 3500 Hasselt