Dublin voor foodlovers: de allerbeste adressen op een rij

Geüpdatet op 26 september 2023 door Emilie Mascia en Elle Eten Foto’s: Elodie Buski
Dublin voor foodlovers: de allerbeste adressen op een rij

De prijs voor de gezelligste hoofdstad van Europa gaat ongetwijfeld naar Dublin. Ook al is het een metropool, je voelt je hier meteen thuis. De beste adressen om de Ierse hoofdstad te leren kennen tijdens een weekendje weg.

Zal het regenen of zal de zon schijnen? Dat is het enige waar je je zorgen over moet maken als je aankomt in Dublin. Maar wat het weer ook is, van één ding ben je zeker, en dat is dat de inwoners je warm en met de glimlach zullen onthalen. Waar je ook op mag rekenen: het typisch Ierse accent, de gemoedelijke sfeer wanneer iedereen buiten aan de pubs samenkomt om het glas te heffen, de grote keuze aan activiteiten, zowel in de stad als in de natuur…

dublin adressen hotspots
Dichtbij Zozimus bar maak je een foto onder de beroemde paraplu's

De Ierse sfeer

De metropool op mensenmaat is de perfecte plek om een weekendje lang even alles achter je te laten. En hoe kom je beter in de juiste stemming dan door een bezoek te brengen aan een van de belangrijkste attracties van Dublin: het Guinness Storehouse? Zodra we aankomen, snuiven we de geur van de hoppe op. Binnen in het industriële gebouw verdwalen we tussen de vele rekken met goodies voorzien van het Guinness-logo. Je kunt hier ook een educatieve rondleiding volgen die begint met een uitleg over de ingrediënten. Maar waar onze aandacht het meest naar uitgaat, is de proefruimte. Midden op de dag zitten we in een bar waar een dj en traditionele Ierse dansen veel sfeer scheppen. Leuk weetje: voor 6 euro kun je je selfie laten drukken in het schuim van een glas guinness. Ons bezoek eindigt bij de Gravity Bar die iets te druk is naar onze smaak, maar waar je wel een schitterend uitzicht van 360° hebt op de stad.

dublin hotspots
Bij Tang eet je shakshuka op het terras

In Dublin bevindt zich bijna alles op loopafstand. Wandelen is sowieso de beste manier om het centrum te ontdekken. Bewonder vooral de gevels met bloeiende geraniums, de bontgekleurde vlaggen en de kleurrijke deuren van de georgiaanse huizen. Ken je trouwens het verhaal achter die deuren? Ze zijn in felle kleuren geschilderd omdat het in de georgiaanse tijd niet eenvoudig was om je huis te vinden. De architectuur van de huizen was heel gelijkaardig, en er bestonden nog geen huisnummers. De stad heeft ook veel groenruimte. Het is bijvoorbeeld heel fijn wandelen in het Phoenix-park, beroemd om zijn vrij rondlopende dam- en edelherten (ook al hebben we, ondanks ons enthousiasme, geen enkel exemplaar gespot!). Wat de bestemming ook zo bijzonder maakt, zijn de ontelbare pubs, cafés, restaurants, met hun bijbehorende geuren.

dublin hotspots
Het unieke interieur van Roberta's

Dublin op je bord

Op culinair gebied vind je hier alles. Laat je verleiden door Ierse specialiteiten zoals de beroemde shepherd’s pie (een ovenschotel van gehakt met puree), stews à volonté, of gerechten op basis van zeevruchten zoals de seafood chowder, een soort hartverwarmende maaltijdsoep. Maar even goed kun je je laten verrassen door een meer internationaal gerichte keuken of de nieuwste culinaire trends die furore maken op Instagram. We besloten zowel de traditionele als de nieuwe keukens uit te proberen. Voor de eerste categorie konden we niet om de boxty’s heen: een soort aardappelpannenkoekjes waarin de gebroeders Gallagher van restaurant Boxty House gespecialiseerd zijn. De pannenkoeken worden gevuld met kip in roomsaus, beef stew met whiskey en champignons of een vegetarische chili. De prijs is stevig (tussen 18 en 24 euro), maar de boxty’s brengen je opnieuw in een goed humeur wanneer het pijpenstelen regent.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door TheBoxtyHouse (@boxtyhouse) op

Voor de hedendaagse keuken probeerden we Roberta's uit. Je moet een paar trappen opklimmen voor je in het restaurant komt, maar je wordt beloond voor je moeite. Roberta’s huist in een voormalige drukkerij en voldoet aan alle criteria van een hotspot: een bar onder een prachtig glazen dak, een selectie originele cocktails, een menukaart met een mix van pizza’s uit de houtoven en specials van de chef, een trendy interieur en de sfeer van een place to be. Na een paar dagen adresjes uittesten in Dublin, keren we tevreden – zij het met een lichtjes opgeblazen buik – terug naar huis. Dublin mag zich met recht en reden het mekka voor levensgenieters noemen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Robertasdublin (@robertasdublin) op

Onze favoriete hotels in Dublin

THE DEAN

‘I fell in love here’. Die zin geschreven in neonletters springt meteen in het oog wanneer je de lobby van The Dean binnenkomt. We zijn inderdaad helemaal verliefd geworden hier, op het boetiekhotel zelf met zijn behaaglijke bar, slim ingerichte en goed uitgeruste kamers, rooftoprestaurant en ontbijt om een moord voor te plegen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The Dean Dublin (@thedeandublin) op

Harcourt Street 33, Saint Kevin's, D2. deandublin.ie

THE DEVLIN

Een gewoon hotel kun je The Devlin niet noemen, het is eerder een community met 40 doordacht ingerichte kamers, een cocktailbar, een gezellige sfeer en zelfs een bioscoop met 44 zitplaatsen. Wat kun je je nog meer wensen?

Ranelagh 17-119, Rathmines, D6. Thedevlin.ie

De beste food hotspots

BREAD 41

Wat ons vooral aanspreekt in Bread 41, gelegen onder een brug, is het concept achter de biologische bakkerij. Je kunt hier namelijk terecht voor viennoiserie en lang gefermenteerd brood, gebakken volgens oude, ambachtelijke methodes.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bread41 | Bakery•Eatery (@bread41dublin) op

Pearse Street 41, D2. breadnation.ie

BROTHER HUBBARD

Dit eethuis, dat voortvloeide uit een mooie reconversie, wil de best mogelijke gerechten serveren door de voorkeur te geven aan homemade producten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door brother hubbard north (@brother_hubbard_north) op

Capel Street 153, North City. brotherhubbard.ie

DOLLARD & CO

Op zoek naar typisch Ierse producten en een ruime keuze internationale voedingsmiddelen? Deze prachtige food hall en markt heeft alles in huis om tegemoet te komen aan al je culinaire cravings.

dollardandco.ie

PERUKE & PERIWIG

Alleen al om de Victoriaanse en tijdloze inrichting is deze Peruke & Periwig een ommetje waard. Ben je er al? Proef dan zeker een van de originele cocktails, die ook een grote troef zijn van deze bar.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Peruke & Periwig (@perukeperiwig) op

Dawson Street 31, D2. peruke.ie

PÓG

Voor gerechten die zowel gezond zijn voor je lichaam als tegemoet komen aan je trek in lekkers, ben je aan het goede adres bij eethuis Póg. Op het menu: desserts zonder geraffineerde suikers, glutenvrije alternatieven en salades met peulvruchten en proteïnen. We probeerden de roze chai latte met bietenpoeder uit en een stapel pannenkoeken: het ideale ontbijt.

Bachelors Walk 32, D1. Ifancyapog.ie

ROBERTA’S

De nieuwe place to be in Dublin lijkt een schot in de roos te zijn. En daar zitten zowel de gevarieerde menukaart als de sfeer die helemaal in lijn is met de laatste trends zeker voor iets tussen. Wij genoten ook van het uitzicht op de Liffey-rivier.

Essex Street 1. E, Temple Bar. robertas.ie

SLICE

Een toonbank vol smeuïge taartjes, een kort maar krachtig menu, kakelverse producten en een heel vriendelijk onthaal: wij waren helemaal weg van dit pretentieloze, maar toch heel lekkere adresje.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door SLICE (@slicedublin7) op

Manor Place 56, Stoneybatter, D7. asliceofcake.ie

TANG

Ontbijten, brunchen of lunchen, het kan allemaal bij Tang. Het eethuis serveert telkens een subtiele mix van lokale producten en oosterse smaken. Zo kun je hier een heerlijke shakshuka bestellen: een alles-in-ééngerecht op basis van gestoofde paprika's en gepocheerde eieren.

Dawson Street 23C, D2. tang.ie

TILLER + GRAIN

Als je zin hebt in een salade, dan moet je absoluut naar Tiller + Grain. De toonbank staat vol heerlijke, kleurrijke groentegerechten. Het gedroomde adres voor wie het graag gezond houdt. Probeer ook eens de latte met kurkuma uit voor een powerboost.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tiller + Grain (@tillerandgrain) op

Frederick Street S, D2. tillerandgrain.ie

BOXTY HOUSE

Het beste van de Ierse traditionele keuken krijg je geserveerd bij Boxty House, een adres dat je niet mag missen. In de eerste plaats voor de boxty’s (een soort aardappelpannenkoeken), maar ook voor de goed doorsudderde Ierse stews.

Temple Bar 20-21, D2. boxtyhouse.ie

Dit moet je zien

GUINNESS STOREHOUSE

Ook al lopen er in de meest legendarische brasserie van Ierland veel toeristen rond, het blijft een originele plek die je moet gezien hebben, en een goed vertrekpunt om de stad te verkennen. Vooral voor wie het bijzondere karakter van guinness wel weet te smaken.

St James's Gate, D8. guinness-storehouse.com

IRISH FOOD TRAIL

Een leuke manier om Dublin op culinair vlak te ontdekken, is via rondleiding door een local die je al het lekkers laat proeven dat te stad te bieden heeft: ambachtelijk gebrouwen bier, Ierse specialiteiten, whiskey …

irishfoodtrail.ie

ROE & CO

De nieuwe whiskeystokerij Roe & Co, die dit jaar de deuren opende laat je unieke ervaringen beleven. Zo ontdek je er de grote koperen distilleerketels en leer je een cocktail mixen. Op het einde kun je ontspannen in de bar. Vergeet zeker niet een fles en glas in de vorm van een peer mee te nemen als souvenir!

roe en co dublin hotspots
Ooit een elektriciteitscentrale, nu Roe & Co

James's Street 92, The Liberties, D8. roeandcowhiskey.com

Praktisch

Bij de Ierse toeristische dienst vind je een heleboel ideeën om het land te ontdekken, onderverdeeld in thema’s als eten & drinken, niet te missen bestemmingen, originele activiteiten en accommodatie.

Meer info op ireland.com