3 feestrecepten om te delen door de koks van Garage à Manger

Geüpdatet op 12 december 2019 door Aline Gerard en Patrick Hage en Emilie Mascia Foto’s: Laetizia Bazzoni
3 feestrecepten om te delen door de koks van Garage à Manger

Kerst is niet echt hun ding, maar samen eten, daar zijn Aline en Patrick van Garage à Manger wel dol op. Dat merk je ook aan wat er op tafel komt: royale schotels om te delen. Een mooie manier om te feesten!

Ze zijn erin geslaagd alles te realiseren waar een kok van droomt. Om de beurt werken ze, ze hebben elk hun week, zodat ze van ieder moment kunnen genieten en ze allebei hun creatieve vrijheid kunnen behouden. Op die manier gaven ze een nieuwe elan aan Garage à Manger, de neo-cantine van de winkel Pêle-Mêle in Elsene. Aline Gerard en Patrick Hage zijn al vele jaren bevriend en zitten helemaal op dezelfde golflengte. Iedere dag serveren ze een lunchgerecht, vegetarisch of niet, naar keuze.

Smeltkroes

“Ik had allang zin om weer aan het fornuis te gaan staan, maar ik vond geen enkel systeem dat me echt beviel”, vertelt Aline. “Dankzij Clémence Friedmann, de uitbaatster van Garage à Manger, kon ik deze duobaan uitproberen. Patrick en ik spenderen graag tijd met onze vrienden of andere activiteiten. En wanneer we in de keuken staan, doen we dat graag zonder dat er al te veel druk op ons ligt. Onze creativiteit wordt erdoor gestimuleerd”, voegt ze er nog aan toe. De twee chefs werken dus allebei alleen, maar er gaat geen week voorbij of ze bellen en wisselen ideeën of recepten uit. “De weinige momenten waarop we samen aan de slag gaan, ontstaat er echt wel een versmelting. Het recept dat we ’s ochtends voor ogen hadden, evolueert en wordt op die manier iets wat we allebei interessant vinden”, legt Patrick uit.

Met visie

Omdat de twee koks elkaar zo vertrouwen, kunnen ze in de keuken van Garage à Manger volop creatief zijn. Ze kiezen voor een royale keuken, eenvoudig maar met originele toetsen. Alines keuken is mediterraans beïnvloed, Patrick werkt met Aziatische toetsen. Zij is verslingerd aan crumbles en hartige granola, hij is specialist in bouillons. Zoals de vaste gasten van deze zaak al gemerkt hebben: de gerechten hier zijn altijd weer anders!

Samen delen

Wanneer ze een week vrij hebben, wijden ze zich aan andere activiteiten. Aline is culinair styliste en heeft een rubriek bij RTBF. Ze deelt haar recepten op haar website (latabledaline.be) en werkt momenteel aan haar eerste kookboek. Patrick brengt tijd door met zijn gezin en brainstormt over nieuwe projecten. Maar ze profiteren ook van die vrije momenten om te feesten. “Ons idee van een feestmaal? Een grote tafel gevuld met schotels om te delen. Geen voorgerecht, geen desserts: iedereen eet wanneer hij wil en wat hij wil. Wat wij belangrijk vinden, is dat mensen samenkomen en van een hele reeks verschillende smaken proeven”, verduidelijkt Aline. En wanneer we vragen wie ze dan aan die tafel uitnodigen, antwoorden ze beiden meteen: “De mensen die we het liefste zien: onze vrienden en familie.”

Garage à Manger, Washingtonstraat 185, 1050 Elsene

Recepten

Waaruit bestaan die gerechten om te delen zoal? Patrick en Aline toonden ons met veel plezier enkele recepten die goed van pas komen op de feesttafel:

Recept: pompoen arancini met parmezaan en basilicummayonaise Recept: pompoen arancini met parmezaan en basilicummayonaise Een vegetarisch hapje met de zuiderse smaken van Sicilië bedacht door de bezielers achter het Brusselse Garage à Manger Lees meer
Aziatische bouillon met ravioli van portobello Aziatische bouillon met ravioli van portobello Comforting, eenvoudig en heerlijk, deze portobello-ravioli maakt vast indruk aan tafel. De bouillon is bovendien vooraf klaar te maken! Lees meer
Gebakken mandarijntjes met geitenkaas en tijm Gebakken mandarijntjes met geitenkaas en tijm Deze gebakken mandarijntjes dienen in de eerste plaats als hartig en tegelijk zoet dessert, maar kunnen ook bij vis of vlees. Voor de durvers! Lees meer