Waarom naar de Cava Dicovery Week gaan?

Geüpdatet op 22 november 2019 door Elle Eten
Waarom naar de Cava Dicovery Week  gaan?

Van 18 tot 24 november kun je je op talloze plaatsen in België tegoed doen aan de meest karakteristieke bubbels van Spanje.

Samenvatting

De ‘Cava Discovery Week’ is in het leven geblazen om cavaliefhebbers in te lichten over de diverse bestaande varianten: de Reservas, de Gran Rservas en de Paraje Calificado cava’s van hoge kwaliteit. Het concept? De bestaande cliché’s over deze schuimwijn de wereld uit helpen… en hem de juiste aandacht volgens zijn reëele waarde schenken.

In België kent hij al enkele jaren succes, met meer dan 250 miljoen flessen die vorig jaar over de toonbanken schoven.

Voor de één een vloek, voor de ander een zege

Wist je dit al? Cava kende een fenomenale bloei toen phylloxera tegen het einde van de 19e eeuw een groot deel van de Franse wijngaarden verwoestte. Als gevolg daarvan moesten wijnbouwers noodgedwongen elders voorraden zoeken. De Penedès-heuvels bleken een ideale oplossing. Sinds 1872 werden kwaliteitsvolle schuimwijnen reeds geproduceerd, maar het is de exponentiële vraag uit het Noorden die aanleiding heeft gegeven tot de cava zoals we hem vandaag kennen.

Een duidelijke naam

De term ‘cava’ betekent ‘kelder’ in het Spaans. Een passend woord dat door de plaatselijke producenten is gekozen om de wijn zijn eigen naam te geven en  om hem te onderscheiden van zijn Franse tegenhanger, champagne. Net als die laatste heeft moet de term ‘cava’ ook aan veel criteria voldoen. Zo schrijft de regelgeving inzake de rijping van cava voor dat alle producenten van schuimwijn in de regio Penedès hun niet-vintagewijnen gedurende minstens 9 maanden, hun Reserva-wijnen gedurende minstens 15 maanden en hun Gran Reserva-wijnen gedurende minstens 30 maanden moeten laten rijpen.

cava bubbels van Spanje

Waar kun je deelnemen aan de Cava Discovery Week?

Wil je graag meer te weten komen over deze week en genieten van deze unieke gelegenheid? Onder de deelnemers in Wallonië en Brussel kun je terecht in het Humphrey-restaurant (geïnspireerd door de Filippijnse keuken), in het centrum van de hoofdstad bij Les enfants Terribles, in Doornik in restaurant Nou, in Ukkel schuif je aan de heerlijke tafel van chef-kok Laure Genonceaux bij Brinzl’s en zelfs in Luik bij Le verre bouteille. Klik hier om de volledige lijst van restaurants, wijnbars en wijnhandelaren die deelnemen aan de actie te ontdekken.

Meer informatie vind je terug op cavadiscoveryweek.be en docava.es

LEES OOK