Van 18 tot 24 november kun je je op talloze plaatsen in Belgiรซ tegoed doen aan de meest karakteristieke bubbels van Spanje.
Samenvatting
De โCava Discovery Weekโ is in het leven geblazen om cavaliefhebbers in te lichten over de diverse bestaande varianten: de Reservas, de Gran Rservas en de Paraje Calificado cavaโs van hoge kwaliteit. Het concept? De bestaande clichรฉโs over deze schuimwijn de wereld uit helpenโฆ en hem de juiste aandacht volgens zijn reรซele waarde schenken.
In Belgiรซ kent hij al enkele jaren succes, met meer dan 250 miljoen flessen die vorig jaar over de toonbanken schoven.
Voor de รฉรฉn een vloek, voor de ander een zege
Wist je dit al? Cava kende een fenomenale bloei toen phylloxera tegen het einde van de 19e eeuw een groot deel van de Franse wijngaarden verwoestte. Als gevolg daarvan moesten wijnbouwers noodgedwongen elders voorraden zoeken. De Penedรจs-heuvels bleken een ideale oplossing. Sinds 1872 werden kwaliteitsvolle schuimwijnen reeds geproduceerd, maar het is de exponentiรซle vraag uit het Noorden die aanleiding heeft gegeven tot de cava zoals we hem vandaag kennen.
Een duidelijke naam
De term โcavaโ betekent โkelderโ in het Spaans. Een passend woord dat door de plaatselijke producenten is gekozen om de wijn zijn eigen naam te geven en ย om hem te onderscheiden van zijn Franse tegenhanger, champagne. Net als die laatste heeft moet de term โcavaโ ook aan veel criteria voldoen. Zo schrijft de regelgeving inzake de rijping van cava voor dat alle producenten van schuimwijn in de regio Penedรจs hun niet-vintagewijnen gedurende minstens 9 maanden, hun Reserva-wijnen gedurende minstens 15 maanden en hun Gran Reserva-wijnen gedurende minstens 30 maanden moeten laten rijpen.
Waar kun je deelnemen aan de Cava Discovery Week?
Wil je graag meer te weten komen over deze week en genieten van deze unieke gelegenheid? Onder de deelnemers in Walloniรซ en Brussel kun je terecht in het Humphrey-restaurant (geรฏnspireerd door de Filippijnse keuken), in het centrum van de hoofdstad bij Les enfants Terribles, in Doornik in restaurant Nou, in Ukkel schuif je aan de heerlijke tafel van chef-kok Laure Genonceaux bij Brinzlโs en zelfs in Luik bij Le verre bouteille. Klik hier om de volledige lijst van restaurants, wijnbars en wijnhandelaren die deelnemen aan de actie te ontdekken.
Meer informatie vind je terug op cavadiscoveryweek.be en docava.es
LEES OOK