Ademhalingsexpert Helga Willems over Buteyko op de werkvloer

Geüpdatet op 29 oktober 2019 door Lore Ginneberge
Ademhalingsexpert Helga Willems over Buteyko op de werkvloer

"Ademhaling is de brug tussen lichaam en geest", zegt experte Helga Willems van Buteyko Belgium. De voordelen van ademhalingsoefeningen zijn dan ook zowel van fysieke als mentale aard. Willems licht voor ons de Buteyko-methode toe en waarom deze ademhalingsmethode kan helpen op de werkvloer.

Kan je de Buteyko-methode kort schetsen?

"Buteyko is een ademhalingstechniek ontworpen door de Russische gelijknamige arts, waarbij je ademhalingsgerelateerde klachten wegneemt. Dit gaat van een verstopte neus of snurken tot hyperventilatie en angst. Ik behandel in mijn praktijk allerhande klachten, maar ten minste 55% heeft te maken met stress."

Waarom zijn ademhalingsoefeningen zo effectief tegen stress?

"Ademen stopt nooit. Je ademt 24 op 24, maar toch ben je je er meestal niet van bewust. Wanneer je intens focust op het ademen, stop je als vanzelf met nadenken en ga je meer op je gevoel af. De Buteyko-methode is in dit geval een manier om minder vast te zitten in je denkpatroon. Deze aanpak heeft op dat vlak enkele raakvlakken met mindfulness, behalve dat Buteyko verder gaat dan het mentale alleen, je kan er ook echt fysieke problemen mee oplossen."

Is deze aanpak geschikt voor iedereen?

"Iedereen die stressgevoelig is of last heeft van paniekaanvallen heeft zeker baat bij Buteyko. Maar ook wanneer je moe bent zonder reden, fysieke klachten ondervindt... beter leren ademenen kan de oplossing zijn."

Hoe kan je deze technieken toepassen op de werkvloer?

"Ik ga regelmatig langs bij bedrijven om tips te geven. Dit is natuurlijk een veel lichtere aanpak dan een intensieve training in mijn praktijk, maar met enkele praktische trucjes kom je al een heel eind. De oefeningen die ik meegeef zijn bedoeld om tussendoor te doen. Denk aan ademhalingsoefeningen voor achter je laptop, in de auto, op de trap... Het resultaat is dus zowel van fysieke als mentale aard: er komt meer CO2 naar boven, je bent minder verkouden, je hoofd is leeg..."

Wil je zelf de positieve gevolgen van een goede ademhaling ondervinden? Helga Willems komt langs op het ELLE Active Forum om meer te vertellen over de Buteyko-methode.

Koop hier je tickets

LEES OOK:

Motivatie: welke factoren sporen ons het meest aan op de werkvloer?

Uitstelgedrag: enkele tips om jezelf een boost te geven op het werk