Motivatie: welke factoren sporen ons het meest aan op de werkvloer?

Geüpdatet op 19 september 2019 door Noemi Dell'Aira en Virginie Dupont
Motivatie: welke factoren sporen ons het meest aan op de werkvloer?

Sommige mensen kampen met een gebrek aan motivatie en moeten zich naar het werk sleuren, terwijl anderen er met plezier naartoe sprinten. Maar wat motiveert ons werkelijk om iedere ochtend weer uit bed te stappen? Er zijn verschillende belangrijke factoren die meespelen.

Motivatie neemt in het ondernemerschap een essentiële plaats in. Het maakt deel ook uit van de soft skills waarnaar bedrijven voornamelijk op zoek zijn. En toch maakt demotivatie zich nog vaak meester van heel wat personen die over het algemeen veel stress, druk en een voortdurend gevoel van onbehagen ondervinden op hun werkplek. Magaly Nelli, oprichtster van het communicatiebureau Cygnum in Charleroi, zal aanwezig zijn op het ELLE Active Forum dat in november zal doorgaan in Brussel. Ze is een ervaren consultant op vlak van digital marketing, bedrijfscommunicatie en nieuwe technologieën. Op zaterdag 16 november zal ze een workshop houden om ons te helpen onze "Why" te identificeren, of met andere woorden wat ons echt aanspoort op het werk. Ze zal ook andere workshops geven, eentje op vrijdag en een andere op zaterdag, waarbij ze je tips zal geven over hoe je je personal branding kan verbeteren op sociale netwerken, waaronder LinkedIn en Instagram.

In afwachting van het ELLE Active Forum geven we je hier enkele algemene factoren die je echt kunnen motiveren om aan de slag te gaan.

Het loon

Hoewel dit een van de redenen is die ons aanspoort om iedere dag op te staan en naar het werk te gaan, is het loon niet een van de belangrijkste motivatoren. Over het algemeen geldt dat wanneer het loon hoog is, maar de sfeer bedrukt is, er te veel druk op de schouders wordt gelegd en de verstandhouding met de medewerkers niet goed is. Heel wat mensen zouden liever van job veranderen voor betere werkomstandigheden, zelfs als het loon lager is.

Een leuk team

Een aangenaam team, collega's die luisteren en een eerder gezellige sfeer. Dit is over het algemeen een van de belangrijkste punten voor werknemers. Als je je niet goed voelt in een groep, komt dit rechtstreeks tot uiting in je prestaties op het werk en je persoonlijk welzijn. Als we daarentegen heel goed met onze collega's kunnen opschieten en weten dat we zullen werken en de dag doorbrengen met mensen die we leuk vinden, zijn we meer gemotiveerd en is de kans groter dat we beter werk leveren. Zorg er echter wel voor dat je je privé- en beroepsleven gescheiden houdt.

Een werkruimte die het werk bevordert

Het is uiteraard veel aangenamer om te werken in een ruime en heldere plek dan een ruimte zonder buitenlicht waarin het ene bureau tegen het andere staat. Je moet je op je gemak voelen op het werk, want daar breng je de meeste tijd door. Als dit niet het geval is, neemt de motivatie algauw af. Dan willen we gewoon ergens anders zijn en dat merken we ook in onze prestaties.

Doorgroeimogelijkheden

Uitdagingen zijn een andere bron van motivatie op het werk. Over het algemeen zetten ze ons aan om onszelf overtreffen om nieuwe niveaus te bereiken, net als in een videogame. De ladder kunnen opklimmen, dat is wat ons motiveert. Als het spel lineair is en er geen doorgroeimogelijkheden zijn, wat heeft het dan voor zin?

Vernieuwing

Voor sommige beroepen zijn de taken die uitgevoerd moeten worden elke dag anders. Als dit bij jou niet het geval is, probeer dan originele en creatieve manieren te vinden om je werk uit te voeren en zo je dag anders te maken dan de dag ervoor.

Schrijf je in en ontmoet Magaly Nelli op het ELLE Active Forum op 15 en 16 november om jouw diepere motivatie te ontdekken en je professionele profiel op sociale netwerken te optimaliseren. Info en inschrijvingen op ELLE.be.

Koop hier je tickets

LEES OOK:

15 quotes van powervrouwen om mentaal in te kaderen

Hoe kan je je gelukkig en voldaan voelen op het werk?