Interview: “ik werk niet om geld te verdienen”

Geüpdatet op 23 oktober 2019 door Virginie Dupont Foto’s: Kim Marivoet
Interview: “ik werk niet om geld te verdienen”

Doen wat je graag doet, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Er bieden zich zoveel mogelijkheden en wegen aan dat we soms het spoor bijster raken. Wij hielden een interview met Suyin Aerts, een onderneemster die van verschillende markten thuis is. Ze deelde haar ervaring met ons en gaf ons enkele tips om de zaken op een rijtje te zetten.

Ze won onder meer de Talent Award for Women in Marketing & Communication, de prijs voor Netwerker van het Jaar in België, maar ook de WinTrade Award voor vrouwen. Suyin Aerts bewijst non-stop en dankzij haar uiteenlopende activiteiten dat ze creatief en innovatief wil blijven. Momenteel combineert ze haar statuut als vrouwelijke onderneemster en haar carrière als freelance journaliste, televisiepresentatrice (Canal Z) en moderator van evenementen. Haar motto: to get the right answers it is essential to ask the right questions.

Doen wat je graag doet, wat houdt dat precies in? Hoe slaag je daarin?

“Ik heb echt zelden de indruk dat ik werk omdat ik verplicht ben om het te doen. Ik verdien geld omdat ik werk, maar ik werk niet om geld te verdienen. Ik heb het geluk dat ik tot nu toe een zeer diverse loopbaan in mijn leven heb gekend en ik ben van plan me gelukkig te blijven voelen in mijn werk en in mijn leven. Ik denk dat het belangrijkste is dat je eerlijk bent met jezelf. Ik heb bijvoorbeeld al veel passies in mijn leven gehad en ik heb altijd geprobeerd om van deze passies mijn werk te maken. Voor mij is het cruciaal om jezelf te omringen met een goed team, goede mentors en coaches. Waar ik in het bijzonder naar op zoek ben, is verrassingen tegenkomen in mijn beroeps- en privéleven, nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe uitdagingen overwegen. Ik vind het verschrikkelijk wanneer ik me verveel en verspil mijn tijd niet graag.”

Welk advies zou je geven aan mensen die zich niet op hun plaats voelen in hun huidige job, maar die het moeilijk vinden om “STOP” te durven zeggen?

“Om toch “stop” te zeggen, zichzelf de juiste vragen te stellen en op zoek te gaan naar de reden waarom ze 's ochtends graag uit bed komen. Ik zie vaak mensen om me heen die toevallig in een bedrijf zijn beginnen werken dat aanvankelijk leek te zijn waarnaar ze op zoek waren en waarmee ze de rekeningen konden betalen, maar naargelang de jaren verstrijken, veranderen de dingen. Wij veranderen, samenlevingen veranderen en we moeten aanvaarden dat het soms beter is om een andere richting in te slaan.

Een loopbaancoach kan ons ongetwijfeld helpen om weer op het juiste pad te geraken, onze ware passies terug te vinden en onze IKEGAI te vinden (het Japanse equivalent van “levensvreugde” en “bestaansreden”). Dat is wat ik iedereen toewens: doen waar je van houdt en houden van wat je doet, en er bovendien de kost mee verdienen. Daar zou iedereen volgens mij naar op zoek moeten gaan.”

Heb je altijd geweten dat wat je van werk deed de juiste weg voor je was?

“Ik stel mezelf regelmatig in vraag en ik heb al verschillende dingen in mijn leven gedaan. Ik werk nu ook al een tijdje met coaches. Wat ik ook erg belangrijk vind, zijn de mensen met wie ik werk. Ik vind het leuk om elke dag verschillende dingen te doen, dus combineer ik op dit moment een aantal activiteiten. Ik ben onderneemster en heb samen met mijn partner een bedrijf genaamd X-TremeCreations. Wij zijn gespecialiseerd in visuele communicatie en onze core business bestaat uit de uitvoering van opblaasbare projecten, vaak voor reclamedoeleinden maar ook voor festivals, ... Wij werken aan projecten over de hele wereld. Maar ik werk ook voor de televisie, ik presenteer verschillende uitzendingen en sta op het podium als moderator. Elke week is dus anders voor mij, maar dat vind ik leuk!”

Hoe kies je welk beroep je wil uitoefenen? Er zijn er immers zoveel...

“Het is inderdaad niet eenvoudig om te weten welke richting je uit wil wanneer je heel jong bent. Om te kiezen welke studies je wil volgen, is het daarom belangrijk om je goed te informeren en om erover te praten met de mensen om je heen. En eenmaal in de professionele wereld, denk ik dat het van cruciaal belang is om te netwerken en om jezelf voortdurend bij te scholen op vlak van de dingen die je aanspreken.”

Hoe kunnen we nieuwsgierig proberen blijven in een werkdomein waarin we ons hele leven hebben gewerkt?

“Ik besef dat ik altijd al nieuwsgierig ben geweest. Als ik iets niet weet, vraag ik aan mensen om het me uit te leggen, ik lees veel, ... Naar mijn mening mag nieuwsgierigheid geen grenzen hebben. Als we alleen op zoek zijn naar de bevestiging van wat we al weten, wat leren we dan nog bij? Onze visie op de wereld moet flexibel blijven. We moeten ook aanvaarden dat iedereen zijn eigen visie op de wereld heeft, zoals we die gewend zijn en opgevoed zijn. Ik aanvaard en waardeer de verschillen tussen mensen, net als hun mentale, psychologische en emotionele verschillen. Voor mij zijn echte leiders hun hele leven lang nieuwsgierig.”

Heb je tips om te voorkomen dat mensen vastraken in een bepaalde routine op het werk?

“De dingen eens anders bekijken met een open blik en vanuit nieuwe perspectieven. Elke dag kunnen we nieuwe ontdekkingen doen en nieuwe mensen ontmoeten. Innoveren en altijd nieuwe werkmethodes zoeken kan voorkomen dat je in routine vervalt. Het kan dan gaan van kleine innovaties tot grote projecten. We hebben de filosofie uit het verleden en de wetenschappelijke kennis van vandaag nodig om de technologie van morgen te creëren.”

Schrijf je in en ontmoet Suyin Aerts op het ELLE Active Forum in Brussel (hoofdkantoor van Axa). Info en inschrijvingen op ELLE.be.

Koop hier je tickets

LEES OOK

Hoe kan je je gelukkig en voldaan voelen op het werk?

Business: 5 tips om investeerders te overtuigen