3 redenen waarom vrouwen onmisbaar zijn in bedrijven

Geüpdatet op 23 oktober 2019 door Virginie Dupont
3 redenen waarom vrouwen onmisbaar zijn in bedrijven

De reden waarom vrouwen een echte aanwinst zijn in de werkwereld is omdat ze over de nodige kwaliteiten beschikken om goed te presteren binnen een samenleving. Deze vaardigheden zijn door de meeste bedrijven erg gegeerd en maken vrouwen onmisbaar voor werkgevers. Maar over welke kwaliteiten gaat het precies? Florence Pourtois, gastspreekster en Managing Director bij Manacoach, deelt er drie met ons, die volgens haar de meeste essentiële zijn.

Florence Pourtois is gastspreekster en Managing Director bij Manacoach, een bedrijf dat opgericht werd in 1987 en expert is op vlak van de begeleiding naar verandering via training, coaching en consulting. Ze zal aanwezig zijn op het ELLE Active Forum en zal er een workshop houden waarin ze je uitlegt hoe je het beste uit je kwaliteiten kan halen om zo je professionele efficiëntie, maar ook je inzetbaarheid te verbeteren. Nu vertelt ze ons waarom vrouwen geschikt zijn om een doorslaggevend en vooral noodzakelijk element te worden binnen bedrijven.

vrouwen in bedrijven
Florence Pourtois, spreker en Managing Director bij Manacoach / Foto : Manacoach.

Aanpassingsvermogen

Vrouwen hebben een opmerkelijk aanpassingsvermogen ontwikkeld. In plaats van te beginnen vanaf een punt A om zich aan te passen aan een punt B, hebben ze de aanleg om vanaf een punt A te vertrekken en zich aan te passen zonder precies te weten wat punt B zal zijn. Ze zijn met andere woorden in staat om te werken en te leven in onzekerheid, maar weten hoe ze moeten omgaan met deze onvoorspelbaarheid. "Ze slagen erin hun perimeter veilig te stellen om zelfverzekerd te blijven, maar weten dat het vervolg chaotisch zal zijn. Maar daar kunnen ze goed mee leven!", legt Florence Pourtois uit.

Samenwerking

Onbewust hebben vrouwen een kwaliteit ontwikkeld die “coöperatief denken” wordt genoemd. Ze zijn over het algemeen minder competitief dan mannen en kunnen daarom veel gemakkelijker samenwerken. Via hun culturele achtergrond en opvoeding zijn vrouwen steeds gestimuleerd geweest om deze knowhow te ontwikkelen. "Vrouwen weten wat familie is, waarden, respect. En dit is vooral het geval voor vrouwen met kinderen", zegt Florence Pourtois. Ze zegt er wel bij dat dit niet per se betekent dat mannen het tegenovergestelde zijn.

Een ambitie voor een project dat niet louter persoonlijk is

Opnieuw een kwestie van opvoeding. Vrouwen zijn immers zodanig opgevoed dat ze de vaardigheden hebben ontwikkeld die nodig zijn om projecten uit te voeren, zonder daarbij hun inbreng of rol in het succes van deze projecten op de voorgrond te plaatsen. "Natuurlijk moeten vrouwen ook aan zichzelf denken bij professionele projecten, maar ze hebben niet de gewoonte zichzelf in de schijnwerper te plaatsen door te zeggen: het is allemaal dankzij mij", aldus Florence Pourtois. Als moeders zijn ze nauw betrokken geweest bij familieprojecten en weten ze hoe ze initiatieven in goede banen moeten leiden. Florence Pourtois voegt eraan toe dat dit geen absolute waarheid is. Onze samenleving deelt echter wel een algemeen model van een moeder die in dienst staat van het gezin en weet waarover ze het heeft.

Hoewel vrouwen over deze vaardigheden beschikken die essentieel zijn in de werkwereld, hebben ze nog veel werk aan hun zelfvertrouwen. "Ze netwerken niet genoeg, terwijl alles tegenwoordig rond een netwerk draait. Ze moeten durven!" zegt Florence Pourtois. Daarom zal ze aanwezig zijn op het ELLE Active Forum met een heleboel advies om te bewijzen dat waar een wil is, een weg is!

Schrijf je in en ontmoet Florence Pourtois op het ELLE Active Forum op 15 november in Brussel (hoofdkantoor van Axa). Info en inschrijvingen op ELLE.be.

Koop hier je tickets

LEES OOK:

6 films en series om je innerlijke working girl wakker te schudden

Interview: Alexander De Croo sprak met ons over feminisme en zijn engagement