5 tips die je gezondheid tijdens de herfst verbeteren

Gepubliceerd op 16 oktober 2019 door ELLE België
5 tips die je gezondheid tijdens de herfst verbeteren

Het is zover, de herfst is er! Volg onze 5 tips om je energie op te krikken, je immuunsysteem te verbeteren en je te beschermen tegen het koude winterweer !

1/

1. Beweeg!

Vooral lopen, want dat heeft twee grote voordelen:

  • Het is super goed voor het lichaam, maar het vermindert ook het risico op infecties van de luchtwegen met ongeveer 40% én het is een immunostimulerend middel!
  • Het licht dat het netvlies tijdens het sporten waarneemt, werkt rechtstreeks in op de hypothalamus, het deel van de hersenen dat de hormonale afscheidingen reguleert en dus ook je eetlust, je libido, je slaap, je stemming en je energie. Zo is het geen wonder dat de steeds kortere dagen en het slechter winterweer je het gevoel geven dat het de hele week maandag is. Om een depri gevoel te voorkomen, kom je best meer buiten voor wat beweging. Maar wees voorzichtig, 30 tot 60 minuten lopen per dag is meer dan genoeg om gezond te blijven. Overdrijven hoeft niet, omdat een intense en langdurige inspanning het immuunsysteem net kan verzwakken en het oplopen van virussen in het lichaam kan vergemakkelijken.

2/

2. Een uitgebalanceerd en kleurrijk dieet.

De effectiviteit van het immuunsysteem is nauw verbonden met alles wat we eten. Vitamine A, E en vooral C versterken de afweer en zijn ideaal voor gebruik in de winter. Zink en ijzer zijn minerale elementen die essentieel zijn voor een goede werking van de immuniteit. Zink vermindert de kans op verkoudheid en griep in de winter. Bespaar dus niet op vitaminen dankzij een gevarieerd dieet van groenten en fruit, of dankzij voedingssupplementen indien je niet anders kan. De meest efficiënte sporenelementen om het immuunsysteem te versterken? Het trio koper-goud-zilver. Deze behandeling is beschikbaar in je apotheek in de vorm van tabletten of drinkbare ampullen.

3/

3. Zet de verwarming lager en maak de lucht wat vochtiger.

Oké, het is koud, maar verhoog de temperatuur van de chauffage niet te veel. De hitte en droge lucht verzwakken onze eerste ademhalingsbarrières tegen infecties. De temperatuur van uw huis mag daarom niet hoger zijn dan 18-20°C. Ventileer je kamers zo veel mogelijk - minstens 10 minuten per dag - om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Als de lucht te droog is, start je een half uur voor het slapengaan een luchtbevochtiger. Vocht voorkomt namelijk dat de slijmvliezen uitdrogen en voorkomt zo irritante hoestjes. Je kan ook een paar druppels etherische citroenolie (wat de atmosfeer zuivert) of eucalyptus en tijm (wat je beschermt tegen de symptomen van verkoudheid) toevoegen.

4/

4. Preventieve hulpmiddelen

In de preventieve geneeskunde is er ook homeopathie! Een homeopathische arts zal homeopathische geneesmiddelen individueel voorschrijven op basis van de zwakke punten die hij of zij bij een persoon ontdekt. Om winterziekten te voorkomen en het immuunsysteem te versterken, wordt Thymuline 9 CH aanbevolen. Oscillococcinum (1 maal per week in te nemen) is ook een homeopathisch en biotherapeutisch geneesmiddel dat helpt bij het voorkomen van wintervirussen, zoals griep, koorts en verkoudheid. Moest je, ondanks alle preventieve maatregelen, toch het doelwit zijn van ziektekiemen, is homeopathie nog steeds zeer effectief. Dit type medicatie behandelt verschillende symptomen zoals hoest, loopneus, koorts, keelpijn, angina, gastro-enteritis, etc. Voor elk van deze symptomen bestaat er een homeopathisch geneesmiddel. Neem een dosis van zodra de symptomen beginnen, vervolgens om de 30 minuten en verminder wanneer de symptomen afnemen!

5/

5. Echinacea, een soevereine plant

Dit is vandaag ongetwijfeld de bekendste en de meest gebruikte referentie in de fytotherapie om infecties en winterdipjes te voorkomen. Door het immuunsysteem te stimuleren, verhoogt Echinacea de weerstand van het lichaam tegen alle ziektekiemen. Een kuur van 10 tot 15 dagen per maand is perfect om de immuniteit te stimuleren. Ideaal dus voor het bestrijden van verkoudheid, rillingen, griep, hoest en infecties.

Homeopathie voor iedereen?

Homeopathie maakt het mogelijk om het hele gezin te behandelen, inclusief kinderen en zwangere vrouwen. Veel ouders die hun kinderen verzorgen met homeopathie zeggen dat deze preventieve behandeling zeer effectief is en afwezigheid op school voorkomt! Maar als de symptomen binnen de twee tot drie dagen aanhouden of verergeren, moet u een arts raadplegen, zoals met elke zelfmedicatie!