Homeward Bound Project: het belang van de impact van vrouwen op de planeet

Geüpdatet op 12 september 2019 door Noemi Dell'Aira en ELLE België
Homeward Bound Project: het belang van de impact van vrouwen op de planeet

Het milieu en de toestand van onze planeet baren ons steeds meer zorgen. Homeward Bound is een wereldwijd leadership-initiatief opgericht door vrouwen dat wil aantonen in hoeverre beslissingen van vrouwen een impact hebben op onze aarde.

Een gezondere planeet en een duurzame toekomst voor iedereen, dat zijn de twee doelstellingen van Homeward Bound. Het project brengt vrouwen van over de hele wereld samen die dezelfde ideeën en bekommernissen delen. Dit internationale initiatief werd gelanceerd door Fabian Dattner, een bekende activiste in Australië op het gebied van female Leadership, Dr. Justine Shaw, onderzoekster op vlak van biodiversiteit, Mary-Anne Lea, marinebioloog op Antarctica, in samenwerking met Jess Melbourne Thomas, specialiste in de maritieme wetenschappen op Antarctica. Het heeft als doel om het belang van vrouwen aan te tonen bij de beslissingen die over onze planeet genomen worden. In 2016 organiseerde Homeward Bound de grootste vrouwelijke expeditie ooit naar Antarctica. Sindsdien vonden er reeds drie grote excursies plaats naar het bevroren continent en in november 2019 zal er een vierde georganiseerd worden. Waarom Antarctica? Het is de ideale plek om de schadelijke gevolgen van de menselijke activiteiten op het milieu waar te nemen en duurzame oplossingen te bedenken om deze aantasting een halt toe te roepen. Bovendien is het een goede plaats om een band te scheppen tussen de deelneemsters.

Hoewel dit initiatief voornamelijk gericht is op de instandhouding van het milieu, wil het ook de strijd aangaan tegen de wereldwijde ondervertegenwoordiging van vrouwen in managementposities. Op de website van Homeward Bound wordt uitgelegd dat “hoewel vrouwen 60% van de mensen met een universitair diploma vertegenwoordigen, slechts 10 tot 20% van hen toegang heeft tot doorslaggevende functies in het besluitvormingsproces of universiteiten op professioneel niveau".

Moeder Natuur heeft haar dochters nodig om haar wonden en ziekten te genezen. Dit ontroerende en inspirerende filmpje werd gemaakt door het Homeward Bound Project om de wereld te doen inzien dat wij vrouwen een belangrijke rol kunnen spelen in het behoud van onze planeet:

Stephanie Langerock is commissaris bij de Internationale Walvisvaartcommissie en de Commissie voor de Instandhouding van de Mariene Fauna en Flora van Antarctica. Ze nam deel aan een van de expedities naar Antarctica die georganiseerd werden door Homeward Bound. Ze zal aanstaande vrijdag 15 november aanwezig zijn op het ELLE Active Forum. Ze zal er een workshop geven om over haar inspirerende reis te vertellen die ze met 89 andere vrouwen maakte.

Schrijf je in en ontmoet Stephanie Langerock op het ELLE Active Forum in Brussel om inzicht te krijgen in het belang van het verband tussen twee problematieken: Leadership en het milieu. Info en inschrijvingen op ELLE.be.

Koop hier je tickets

LEES OOK:

ELLE Active Forum: de kickstart van je carrière 2.0