La petite épicerie: overheerlijk en stijlvol tafelen in Luik

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Virginie Dupont Foto’s: Justin Paquay
La petite épicerie: overheerlijk en stijlvol tafelen in Luik

Sinds afgelopen juni verwelkomen Nicolas Rausin en zijn team onder leiding van Alexis achter het fornuis en Naïa in de zaal je in een weelderige omgeving met kleine gerechtjes om te delen. Of wanneer stijl en gezelligheid samenkomen.

In een comfortabele rotanstoel op de binnenplaats wacht ik met een glas Chardonnay in de hand op de vriend die samen met mij het nieuwe restaurant gaat testen dat heel Luik doet bruisen. Wat hij nog niet weet, is dat zijn tante en de ouders van zijn beste vriend ook van de partij zullen zijn aan het tafeltje naast ons. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we allemaal stonden te popelen om dit restaurant te ontdekken dat zijn intrek heeft genomen in een prachtig beschermd gebouw. De renovatiewerken zijn van de vakkundige hand van het architectenbureau Bastin-Collin en duurden meer dan drie jaar.

Ah's en oh's

La petite épicerie
Een interieur met kopergroene muren

Onder ons toeziend oog slaken de nieuwsgierige mensen voor de majestueuze gevel ah's en oh's uit alvorens ze (met een lege maag) weer moeten vertrekken. Gelukkig wisten wij maar al te goed dat we een tafeltje moesten reserveren op deze plek die sinds zijn opening zowel 's middags als 's avonds volzet is. Daar zijn we trouwens zeer blij om voor Nicolas Rausin, de chef-kok die 25 jaar lang in grote restaurants in Luik, de Sea Grill van Yves Matagne en ook op een cruiseschip heeft gewerkt. Nu vervult hij met brio zijn nieuwe rol als zaakvoerder van zijn kersverse restaurant, waarbij hij nu eens de grote broer speelt voor zijn personeel en dan weer de tijd neemt om een praatje te slaan met zijn klanten.

Kid and senior friendly

La petite épicerie
Een bar in zwarte tegels als hoogtepunt

La petite épicerie le restaurant is genoemd naar het vorige restaurant van Nicolas Rausin aan de rand van Luik, La petite épicerie à côté de la pharmacie. Het ligt in de schaduw van de kathedraal wiens beiaard onze maaltijd aangenaam begeleidt. Het restaurant is opgedeeld in drie verschillende ruimtes. Aan de voorkant bevindt zich een binnenplaats die je doet denken aan het terras van een Parijse bistro en aan de achterkant een intieme tuin die een ton-sur-ton kleurencombinatie vormt met het meubilair. Daartussenin vinden we een interieur met kopergroene muren en als hoogtepunt een bar in zwarte tegels. Dit intergenerationele restaurant brengt kinderen en senioren samen dankzij een speelzaal en binnenkort ook speelterrein voor de enen en een majestueuze omgeving voor de anderen. De decoratie waarover fashionista’s het ook eens zijn tijdens het cocktailuurtje, is het werk van LABEL5.9 van interieurarchitect Kevin Bona. Hij is erin geslaagd is om het moderne en het authentieke – oh! een originele marmeren vloer – van dit voormalige bijzondere hotel samen te brengen.

Gewoon overheerlijk

La petite épicerie
Rundstartaar

De menukaart staat in het teken van gerechtjes om te delen, bijgerechten en suggesties die regelmatig veranderen naargelang de inspiratie van de chef. Ook de wijnen, cocktails en bieren zullen elkaar afwisselen. Die avond konden we kiezen voor de rundstartaar en de suikertaart, twee typische gerechten van Nicolas Rausin. Maar we hebben ons laten verleiden door vier gerechten om te delen – vitello tonnato, garnalenkroketten, zalmgravlax en een groentelasagne – en twee bijgerechten – bulgur met groentjes en caponata, de Siciliaanse versie van ratatouille. Het verdict? De bediening is erg attent en de smaken komen volledig tot hun recht. De ingrediënten zijn niet zwaar en de smaken versmelten zich met elkaar zonder verloren te gaan.

La petite épicerie
Gerechten om te delen

We hebben nog maar nauwelijks genipt aan onze granita van limoncello of we hebben al zin om tweede te bestellen, maar vooral om terug te keren naar dit idyllische restaurant. En onze tafelbuurvrouw zal ons zeker niet tegenspreken. Niet waar, tante Anne?

La petite épicerie le restaurant, rue Bonne Fortune 9 te 4000 Luik. Open op dinsdag en woensdag van 10.00 tot 18.00 uur en van donderdag tot zaterdag van 10.00 tot 22.30 uur. Reserveren kan via het nummer 04 222 05 88 of de speciale knop op Facebook.

LEES OOK