Zachte taart met verse vijgen

Zachte taart met verse vijgen
5 (100%) 1 vote[s]
Geüpdatet op 9 August 2019 Druk het recept af door Virginie Dupont en Emilie Mascia Foto’s: Emilie Mascia
  • Dessert
  • 30 mn
  • 1 h
  • 8 tot 10 personen
  • Easy
Zachte taart met verse vijgen

Verzot op vijgen? Na een zomer van zonnebaden zijn deze lekkere vruchten eindelijk rijp en kan je ze zowel zoet als hartig gebruiken. In dit recept laten we ze stralend tot hun recht komen, in een superzachte taart barstensvol fruit. Heerlijk!

Ingrediënten

  • 15 verse vijgen
  • 120 g zachte boter
  • 250 g bruine rietsuiker of kokossuiker
  • 3 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 koffielepel bicarbonaat
  • 1/2 koffielepel fleur de sel
  • 110 g melk
  • 10 g citroensap
  • 1/4 koffielepel vanille-extract of vanillepoeder

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170°C.
  2. Bekleed de bodem en de zijkanten van een springvorm met hoge rand met bakpapier. Je kan de randen licht met boter insmeren zodat het papier mooi blijft zitten.
  3. Snij de vijgen in de lengte doormidden. Leg ze als een rozet op de bodem van de bakvorm. Begin met een eerste cirkel aan de uiteinden en voeg cirkels toe naarmate je naar binnen toe beweegt. Als je nog stukjes vijg overhebt, begin dan gerust met een tweede laag en leg die geschrankt, tot je verschillende lagen in je taart hebt.
  4. Plaats de zachte boter en suiker in de kom van je keukenrobot. Bewerkt met de deeghaak tot het mengsel licht wordt. Voeg de eieren een voor een toe en meng goed. Vergeet niet om de boorden met een spatel schoon te strijken.
  5. Zeef de bloem, het bicarbonaat en het zout. Doe de helft van het bloemmengsel en de helft van de melk bij de bereiding in de kom van de keukenrobot. Meng goed. Voeg de resterende ingrediënten, het citroensap en het vanille-extract toe. Meng opnieuw tot het deeg mooi glad is.
  6. Giet het mengsel over de vijgen en spreid het goed open met een spaan. Laat ongeveer 1 uur in de oven bakken. Controleer na 45 minuten door een mes in de taart te schuiven. Als het mes er schoon en droog weer uitkomt, is de taart klaar. Zo niet, dan moet ze langer bakken.
  7. Laat 15 min afkoelen. Draai de taart op een bord om en maak de springvorm voorzichtig los. Haal de bodem en het bakpapier weg. Laat afkoelen of eet de taart lauw met een bolletje vanille-ijs.

Word lid van onze foodiescommunity op Instagram @elleeten.be. Like, reageer en deel jullie eigen recepten met de hashtag #ELLEfoodteam! Bron: ELLE.be
Stel een recept voor