Bewezen: gezonde studentenkost zorgt voor betere examens

Geüpdatet op 22 May 2019 door Lore Ginneberge
Bewezen: gezonde studentenkost zorgt voor betere examens

Dat gezond eten goed is voor je lichaam, wist je al. Maar studenten halen nog meer voordeel uit healthy food, want ook je slaagkansen kunnen stijgen wanneer je gezond kookt.

De cijfers

VLAM vroeg studenten van 18 tot 24 jaar naar hun eetgewoontes tijdens de examens. Hoewel de resultaten sterk uiteenlopen,  is 45% van de studenten het erover eens: door gezond te eten, verhoog je je slaagkansen.

Je zou dus denken dat al deze studenten zich achter hun kookpotten scharen om gezonde kost te bereiden... Of niet? Uit de studie blijkt dat amper 34% gezond eten tijdens het studeren belangrijker vindt dan lekkere en makkelijke voeding. Slechts één op drie doet dus moeite om gezonde studentenkost te koken of kopen. Dat kan beter!

1/

Tips

Voedingsdeskundige Inge Coene van VLAM geeft enkele voedingstips voor studenten in de blok- en examenperiode:

  • Structuur is belangrijk. Neem daarom drie lichte maaltijden per dag.
  • Begin elke dag met een gezond ontbijt.
  • Eet regelmatig lichte, verfrissende tussendoortjes, zo krijgen je hersenen voldoende brandstof.
  • Geef de voorkeur aan volkorenproducten, groenten en fruit.
  • Probeer genoeg variatie te voorzien in je maaltijden.
  • Vermijd teveel zoet, want je stemming en concentratie kunnen wisselen.
  • Stop met schransen: je riskeert een loom gevoel én je concentratie daalt.

2/

Recepten

Het is duidelijk dat veel studenten een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Deze drie recepten van chef-koks Sandra Bekkari, Loïc Van Impe en Dagny Ros zetten je op weg.

Ontbijt: homemade cruesli met yoghurt van Sandra Bekkari Ontbijt: homemade cruesli met yoghurt van Sandra Bekkari “Een gezond ontbijt geeft je energie om optimaal te presteren. De combinatie van koolhydraten en vezels in havermout zorgt voor langdurige energie en helpt de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Het fruit zorgt instant voor een extra vitamineboost én een kleurrijke start van de dag.", aldus Sandra Bekkari. Lees meer
Quinoasalade met kip en yoghurtaioli van Loïc Van Impe Quinoasalade met kip en yoghurtaioli van Loïc Van Impe Dit gerecht kan je makkelijk in één pan maken, met ingrediënten die je overal kan vinden. De looksaus met yoghurt zorgt voor een frisse, gezonde touch. Lees meer
Kippenballetjes met bloemkoolcouscous en yoghurtdressing van Dagny Ros Kippenballetjes met bloemkoolcouscous en yoghurtdressing van Dagny Ros Dagny Ros: “Dit gerecht is licht en gezond en heel gemakkelijk om te maken. Zelf gebruik ik al 30 jaar yoghurt in marinades, dressings… het is een gemakkelijk basisproduct voor verschillende gerechten. Zeker eens proberen!” Lees meer