7 modeboeken voor de fashion addict

Gepubliceerd op 5 april 2019 door ELLE België
7 modeboeken voor de fashion addict

Een carrière achter de schermen in de modewereld, het is een droom voor velen. Een ding kunnen we jullie verklappen, een grondige kennis over stijl en mode is een must. Hier de zeven modeboeken die niet mogen ontbreken op het nachtkastje van elke toekomstige fashionista.

Over mode en mensen

fashion historyVoor je hedendaagse mode wilt begrijpen, eerst een beetje geschiedenis. Leontien Beurden legt je in haar boek de gehele mode- en stijlgeschiedenis uit en vertelt je ook alle roddels uit die tijd. Want ja, zelf in de middeleeuwen kon iemand al zó 1208 zijn.

1/
De vermaledijde mode

Mode, boek, modeboek

Els De Pauw was ooit hoofdredactrice bij ELLE België en verzorgde er lange tijd de columns. Daarnaast schreef ze een boek over de duistere kant van de modewereld. Ontdek hoe Hedi Slimane de wereld shockeerde met zijn collecties voor Yves Saint Laurent en waar Martin Margiela zich vandaag de dag schuilhoudt. Je leest het allemaal in deze pocket vol humor en gossip.

2/
The Fashion Dictionary

Fashion history

 

Het Van Dale woordenboek kent veel begrippen, maar het modelexicon behoort nog niet tot hun kennis. Het kan wel tot die van jou behoren, na het lezen van dit boek tenminste. The Fashion Dictionary verzamelt alle belangrijke figuren, merken en termen die je moet weten voor een carrière in deze bruisende wereld.

3/
The Battle of Versailles

fashion history

Op 28 november 1973 streden zes Franse en zes Amerikaanse modeontwerpers tegen elkaar tijdens een modeshow in Versailles, Parijs. Tegen alle verwachtingen in bracht de Amerikaanse delegatie een prachtige show en daarom wordt dit evenement gezien als het begin van een nieuw tijdperk. Deze modeshow was een van de meest invloedrijke gebeurtenissen in de geschiedenis voor Amerikaanse mode en Afro-Amerikaanse modellen.

4/
De essentie van stijl

Fashion history

Versailles werd gebouwd onder het bewind van Lodewijk de Veertiende, beter bekend als de Zonnekoning. Maar volgens schrijfster Joan Dejean is het paleis niet het enige dat de koning verwezenlijkte. Zo was diamant tijdens zijn regeerperiode al een statussymbool en werd geen feest gegeven zonder champagne. Le Roi Soleil was op vlak van stijl en dans een van de meeste extravagante en toonaangevende heersers. Zijn invloed op hedendaagse mode lees je in dit boek.

5/
Mode Antwerpen Academie 50

fashion history

België was in de jaren 80 en 90 bekend om zijn Antwerpse zes. Het Belgische ontwerpersclubje betoverde menig modejournalist met haar collecties. Het was een decennium waarin de Vlaamse mode doorbrak en waaruit velen vandaag nog inspiratie halen. Dit stukje Belgische geschiedenis is basiskennis voor elke modeliefhebber.

6/
100 Contemporary Fashion Designers

fashion history

Wil je alles weten over pakweg Jeremy Scott bij Moschino, maar geen fan van lange teksten? Dan is dit boek je beste vriend. In kleine stukjes tekst legt het alles uit over hedendaags ontwerpers en modehuizen. Na het lezen van dit basiswerk ben je helemaal mee.

(Stagiaire Morrigan Penninck)