Vergeet cava en prosecco, Franciacorta wordt je favoriete bubbels

Geüpdatet op 29 juli 2018 door Maxine Detaellenaere
Vergeet cava en prosecco, Franciacorta wordt je favoriete bubbels

Zelfs in tijden van gin-tonic en Aperol-spritz blijft een glaasje schuimwijn een klassieker. Maar waar iedereen de immer populaire cava kent, is z'n Italiaanse tegenhanger Franciacorta een goed bewaard - en heel erg lekker - geheim gebleven.

Deze spumante wordt geproduceerd in de glooiende heuvels van Brescia, een provincie in het noorden van Italië. Wijnboeren vervaardigen de mousserende wijn volgens de traditionele wijze, met een tweede gisting op de fles. Drie druivenrassen zijn verantwoordelijk voor de typerende, lekkere smaak: Chardonnay, Pinot Bianco en Pinot Nero.

Wat is het verschil nu met z'n grote broer prosecco? Waar prosecco gemaakt wordt volgens de Charmat methode, waarbij de tweede fermentatie plaatsvindt in een tank van roestvrij staal, gebeurt de gisting bij de Franciacorta op de Méthode Champenoise, zoals een klassieke Franse champagne dus.

Nog een leuk weetje: De naam Franciacorta zou afgeleid zijn van franchae curtes, wat 'zonder belasting' betekent. De dorpjes en steden in deze streek hoefden vroeger geen belastingen betalen omdat ze onder bescherming stonden van de Benedictijner monniken.

Ook zin gekregen om te proeven van deze spumante? Dit zijn onze favorieten du moment:

 

Lees ook 'hier drink je de beste cocktails van België' en '5 iconische cocktails uit beroemde films'.