6 tips om vroeger op te kunnen staan

Geüpdatet op 21 april 2022 door Laure Vandendaele
6 tips om vroeger op te kunnen staan

Ben je geen ochtendmens? Wij ook niet. Het goede nieuws? Je kan het wel worden!

Volgens de Wall Street Journal is 4 uur 's ochtends (jawel, dat leest u goed) het meest productieve uur van de dag. Persoonlijk vinden wij dat iets te ambitieus, maar een uur vroeger dan normaal opstaan, dàt moet wel lukken. Alleen...wat als je 's ochtends met geen stokken uit bed te krijgen bent en zelfs om half acht nog drie keer snoozet voor je je bed uit rolt? Hoewel wetenschappelijk bewezen is dat er wel degelijk ochtend- en avondmensen bestaan, kan iedereen leren om vroeger op te staan dankzij dit handige stappenplan.

BEGIN RUSTIG EN BOUW LANGZAAM EEN ROUTINE OP

Rinkelt je wekker normaal om acht uur, zet hem dan niet van de ene dag op de andere op half zes, maar begin met een kwartiertje vroeger op te staan. Afhankelijk van hoe vlot dat verloopt, kan je de wekker steeds vroeger zetten. De eerste dagen is het vaak niet zo moeilijk om uit bed te springen - als je echt gemotiveerd bent, tenminste - maar na een tiental ochtenden is het nieuwe er wel af en wordt het verleidelijk om toch eens in je nest te blijven liggen. Daarom is het belangrijk om kleine stapjes te nemen en langzaam een routine op te bouwen. Voor je het weet, is je lichaam gewend aan dat vroege uur. Heb je nog wat extra motivatie nodig om vol te houden? Koop jezelf gerust om met dat ene paar schoenen of die mooie handtas die je al lang op het oog hebt.

1/

KIES ÉÉN ACTIVITEIT

Doe aan sport, maak tijd om te mediteren, schrijf (eindelijk!) dat eerste hoofdstuk van een boek of flans een uitgebreid ontbijt in elkaar: doe wat je zelf wil, maar begin met één enkel ding. Ga niet meteen een half uur joggen om daarna ook nog die presentatie in elkaar te steken. Pas als ook jouw ochtendactiviteit als vanzelf gaat en als routine aanvoelt, kan je er een tweede bij nemen. Op die manier spring je slim om met je energiepeil, zodat je ook de rest van de dag nog de vruchten plukt van de vroege start.

2/

GA VROEG(ER) NAAR BED

Er zijn van de mensen die genoeg hebben aan vijf uurtjes slaap per nacht en zonder problemen om half zes opstaan. Maar zelfs al kan je pas functioneren na een onafgebroken rust van minstens acht uur, dan nog kan je (extra) vroeg je bed uit door gewoon wat vroeger te gaan slapen. Logisch, toch? Reken even mee: als je na 22 uur niets anders doet dan verveeld voor de tv hangen, kan je op dat moment evengoed je bed in, om acht uur later fris en monter op te staan. Benjamin Franklin, de founding father van Amerika, was alvast grote fan van dit ritme: "Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise."

3/

NOOIT MEER SNOOZEN

Volgens Hal Elrod, die met 'The miracle morning' een bestseller schreef, zeggen snoozeaholics 'neen' tegen de dag en tegen hun verplichtingen en 'ja' tegen mislukken. Beetje extreem, maar als toegewijde snoozer weet ik dat die tien minuten eigenlijk betekenen dat ik tien minuten later bedenk Dat Ik Echt Niet Wil Opstaan, wat me met minder enthousiasme aan de dag doet beginnen dan wie meteen uit bed springt zonder erbij na te denken. De korte pijn blijft de beste manier. Elrod raadt ons aan om 's avonds als je gaat slapen al positieve voornemens voor de volgende dag te maken. Denk dus niet: "Ai, binnen zes uur moet ik alweer opstaan" maar "Hoera, morgenvroeg als de wekker gaat, begint er weer een leuke interessante dag!" Beetje geitenwollensokachtig, maar hij heeft wel een punt."

4/

NEEM MEER TIJD VOOR EEN VERFRISSENDE START IN DE BADKAMER

Spring de douche in voor een verkwikkende scrubbeurt en breng vervolgens je serum, oogcrème en dagverzorging aan met masserende bewegignen. Zo zorg je er niet alleen voor dat dat actieve stoffen in die producten meer kans krijgen om hun werk te doen, je voelt meteen een verschil nadat je aan jezelf een kleine gelaatsmassage geeft. Probeer zelf maar: je oogcrème zorgvuldig indoppen rond je ogen en je crème aandrukken op de slapen kan je gewoon niet met gespannen, opgetrokken schouders. Een halve minuut langer in de badkamer zorgt dus meteen voor een meer ontspannen houding.

5/

DRINK WATER, GEEN KOFFIE

Door 's ochtends water te drinken geef je je metabolisme een stevige boost en krijgt je lichaam de nodige hydratatie na zo'n lange nacht. Bovendien is het helemaal niet nodig om koffie te drinken om wakker te worden, want jouw lichaam maakt 's ochtends vanzelf extra veel cortisol aan, het stresshormoon dat ervoor zorgt dat je wakker en alert bent. Koffie heeft op dat moment geen enkel effect op je lichaam, integendeel, je wacht best met je eerste kopje tot na 10 uur. Tenzij je zweert bij een ochtendritueel met koffie en ongelukkig wordt zonder, laat dan de koffiezet maar pruttelen. Want vroeg opstaan mét een ochtendhumeur, daar heeft niemand iets aan.

Leestips

'What the most succesful people do before breakfast', Laura Vaderkam, verkrijgbaar als e-book via amazon.com

'Miracle morning. 6 gewoontes om je leven succesvoller te maken voor 8 uur 's ochtends', Hal Elrod, Kosmos.