Mijn cholesterol is te hoog. Wat nu?

Geüpdatet op 6 juli 2017 door ELLE Partner
Mijn cholesterol is te hoog. Wat nu?

Je cholesterolgehalte is wat te hoog. Heb je al rode rijstgist geprobeerd?

Gevaarlijk hoge cholesterol

Zo'n 20% van de Belgen kampen met cholesterolproblemen. En velen weten het niet eens! Dat is jammer want ook al hebben we cholesterol nodig, te veel is gevaarlijk voor je hart en bloedvaten.

We proberen gezond te eten...

Kleine aanpassingen aan je voedingsgewoonten hebben al snel een positief effect op een te hoge cholesterol.

  • Eet twee tot drie keer per week vette vis (zalm, haring, sardientjes, ...).
  • Kies voor mager vlees: kalf, kalkoen, gevogelte zonder vel. Opgelet: vermijd charcuterie en lamsvlees. Daarin zit veel te veel cholesterol.
  • Vermijd ook sauzen, vervang volle melk door halfvolle en gebruik niet te veel suiker;
  • Verkies plantaardige oliën en wissel regelmatig af: koolzaad, olijven, noten, ...
  • Eet minstens 300 g groenten en 2 stukken fruit per dag. Alle variëteiten van groenten en fruit zijn goed, ook diepvries of uit blik.
  • Ga voor volkorenproducten.
  • Drink niet meer dan één tot twee glazen alcohol per dag. En niet elke dag!
  • Gebruik veel kruiden in plaats van zout.

poudre rouge riz

En we bewegen!

De prestatie heeft geen belang, het is de regelmaat die telt. Zo is het beter om elke dag 30 minuten aan een gezwind tempo te stappen dan tijdens het weekend één partijtje tennis te spelen. En we hebben goed nieuws: alles telt mee, ook de uren die je in de tuin werkt, het huishouden doet of aan het klussen bent.

1/

Rode rijstgist, een natuurlijke oplossing tegen cholesterol

cholesterol

Bepaalde voedingssupplementen hebben een positief effect op het cholesterolgehalte in ons bloed. Wel in combinatie met een gezonde voeding, natuurlijk. Van oudsher wordt rode rijstgist in China gebruikt om te helpen bij de spijsvertering en om de bloedsomloop te bevorderen. Die rode rijstgist is eigenlijk een microscopisch kleine schimmel die op rijst wordt gekweekt. De schimmel is rijk aan monacoline K, een natuurlijke statine die het gehalte van cholesterol en triglycerides (vetten) in het bloed verlaagt. Sinds een vijftiental jaren zijn voedingssupplementen op basis van rode rijstgist in de winkel te koop.

Niet de eerste de beste rode rijstgist!

Diverse studies hebben aangetoond dat de tweede generatie rode rijstgist (in de vorm van hydroxyzuur) het beste werkt. Hij verlaagt de cholesterol met 20% en heeft geen bijwerkingen.

En we nemen wat eetgewoonten van het Middellandse Zeegebied over...

Olive DETDe gezonde en heilzame werking van olijfolie is al sinds de Oudheid gekend. Dit wordt bevestigd door diverse wetenschappelijke studies die de voorbije jaren hebben aangetoond dat het regelmatig eten van olijfolie een beschermend effect heeft op hart en bloedvaten. Zo toonde de PREDIMED-studie o.a aan dat olijfolie, die zo typisch is voor het Middellandse Zeedieet, een antioxiderende en ontstekings-remmende werking heeft, bloedklonters tegengaat, enz.

De combinatie van tweede generatie rode rijstgist en hydroxytyrosol, de krachtigste antioxidant uit de natuur, die bovendien in grote hoeveelheden in olijven aanwezig is, is een natuurlijk en doeltreffend voedingssupplement voor de preventie tegen hart- en vaatziekten.

Bij de keuze van je voedingssupplement vraag je best om raad bij je dokter of apotheker.